Idén a lakások átlagos havi bérleti díja 122 ezer forint volt egy felmérés szerint a fővárosban.

Idén az első három hónapban a fővárosban a lakások átlagos havi bérleti díja valamivel több mint 122 ezer forint, a négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj 2824 forint volt – derül ki a Rentingo.com online portál legfrissebb elemzéséből.

122 ezer forint az átlagos havi albérletár Budapesten

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Czimmy

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a nagyobb vagy kedvezőtlen beosztású lakásoknál előfordul, hogy a négyzetméterre vetített bérleti díj a 2000 forintot sem éri el, míg a kis méretű, 40 négyzetméter alatti, galériázott garzonoknál az átlagos bérleti díj négyzetméterenként többnyire 4000-4500 forint közelében mozog. Ráadásul a rezsi és a közös költségek a Rentingo.com számításai szerint átlagosan négyzetméterenként további közel 700 forintos kiadást jelentenek havonta.

Hozzátették, a bérleti díjat leginkább az befolyásolja, hogy az adott lakás melyik kerületben található, milyen az ingatlan állapota, felszereltsége, illetve, hogy a lakásban található szobák külön bejáratúak-e, vagy egymásból nyílnak.

A Rentingo.com adatai szerint idén a január-márciusi időszakban a budapesti bérlakáspiacon a legnagyobb kereslet a pesti oldalon az V., a VII., a VIII., a XIII, és a XIV. kerületben, a budai oldalon pedig a II. és a XI. kerületben volt, az itt található 34-60 négyzetméteres, egy, másfél vagy két külön bejáratú szobával rendelkező, téglaépítésű, bútorozott lakások iránt.

Az I., az V., a VI. és a VII. kerületekben továbbra is az Airbnb-szolgáltatás a leggyakoribb, vagyis az ingatlanokat pár napra adják ki, aminek hatására ezekben a kerületekben a szűkebb kínálat miatt jelentősen emelkedtek a lakásbérleti díjak, így a hosszú távú bérlés ezekben a kerületekben sokak számára megfizethetetlenné vált.

Ugyanakkor lakásbérlésre továbbra is a belvárosban van a legnagyobb igény, hiszen a bérlők többsége a felsőoktatási intézményekhez és a belvárosi munkahelyekhez közel szeretne lakni, így a bérlők ma már kénytelenek a szűkebb belváros közelében lévő kerületekben lakást keresni. Ezek a kerületek – mint például a VIII., a XIII. és a XIV. – még közel vannak a belvároshoz és a főbb intézményekhez, valamint jó tömegközlekedéssel is rendelkeznek.

(MTI)

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
@Hellcat: ma, 16:24
Ne vitatkozz vele,mert a neve sem az ami.
Először is nem csizmás,hanem kapcás,mert a vezér kapcája.
Másodszor nem kond,hanem kondás,annyi különbséggel,hogy nem ő hajtja az orbán jólakott diszóseregét,henem a diszósereg hajtja őt.
Tehát nem csizmás kond,hanem kapcás kondás.:))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vladimir putin
Az elkövetett buzi dolgaihoz pedig egy képet, amin egy nővel kufircol, és a feje is rajta van.
Komoly vádak ezek.

Kondoroson Kondor,
Ondon Kondor Oson.
cikicakk55
@Csizmás Kond: Szerinted mit tudunk tenni? Mind a ketten nyugdíjasok vagyunk. Már az iskoláztatása is rengeteg megszorítással járt,neki is. Ő is gyakran feküdt le éhesen. Az érettségi után annI könnEbbségünk volt,hogy a szakiskolában már kapott ösztöndíjat( ami el is ment a szegedi öszvonalas bérletre és a hétvégi hazautazások a koleszból. Kaptak még tavaly havi 40.000 ft/hó hiányszakma kedvezményt,amit az idén már nem adtak. Szerencsére hozzászokott a pénztelenséghez,így tavaly pótolta a szétment kabátjait,nadrágjait,cipőit,mert addig az sem volt. 193 cm magas és 68 kg. Ő is az ételen spórol. Kénytelenek vagyunk a mélyvízbe dobni,mert csak Szegedről ér be Deszkre a Szívkórházba,ahol az intenzív osztályra szerződtették. Abban bízom,hogy talán valamennyi albérleti hozzájárulást adnak,bár amilyen helyzetben az egészségügy van,ez elég necces. Tudják,hogy Hódmezővásárhelyi,és innen nem ér ki Deszkre 3 műszakban dolgozni. Szegedtől még kb 10 km Deszk. Mi nem tudunk segíteni,az is csoda,hogy eddig eljutottunk. Tankönyveit sem tavaly sem idén nem vette meg. Az internetről szedte le a dolgozatok kidolgozását. Még meg is dícsérték,mert olyat is be írt ami nem volt a tankönyvben
Csizmás Kond
@cikicakk55: ...nézd, lehet ezt a dumádat sokan beveszik, de én nem. az az anya aki naponta netezik nem fekteti le a gyerekét éhesen azért mert nincs miből főzni...esetleg lusta főzni...és amúgy sem hiszem hogy annyira sárbaesettek lennétek, hogy itt kelljen elpanaszold a szegénységedet.
Ami a segítséget illeti ma is lehet úgy intézni hogy a lakhelyéhez közeli hazajárható távolságba dolgozzon, nem kell föltétlen pestre menni ahol csak azért dolgozol, hogy egy vasad se maradjon.
Eladott Ország
Mert hiába nagy például Szabolcsban a munkanélküliség és van munkaerőhiány Pest-megyében, a kettő nem üti ki egymást. Szabolcsból nem tud elköltözni a munkanélküli, mert az ott lévő ingatlan eladhatatlan, vagy csak olcsón eladható. Abból a pénzből Pest-megyében jó esetben is csak egy garázst vásárolhat, vagy még azt sem. Ha albérletben gondolkodik, akkor annak a költsége csak egy kicsit lesz magasabb, mint amennyit keresni tud. Tehát mindegy, hogy otthon, Szabolcsban döglik éhen munkanélküliként, vagy Kőbányán, mint büszke minimálbéres. Arról nem beszélve, hogy még a munkanélkülinek is lehet családja, párja, gyereke. Akiktől nem szeretne távol lenni. A bérlakás-konstrukció sok országban működik és jól működik. A munkerő fogja magát és oda költözik, ahol kap munkát, vagy jobb munkát kap, mint az eddigi. Összecuccolja a családot, kiköltözik az eddig bérelt lakásból és beköltözik egy másik bérelt lakásba. Amely lakás valóban lakás, nem pedig méregdrága albérlet, ahol még azért is plusz pénzt számol fel a főbérlő, mert berakta a nagyitól örökölt ócska díványt és onnan kezdve bútorozott albérletként fut a történet. Ráadásul a főbérlő bármikor dönthet úgy, hogy eladja az ingatlant, az albérlő meg mehet, amerre lát.
cikicakk55
@Csizmás Kond: Te tényleg nagyon ellenséges vagy,ha valaki nem a te szád íze szerint gondolkozik. Először is az internet. Azt nem a gyerek szájától vonjuk el,hanem mi a férjemmel nem eszünk és nem váltjuk ki a gyógyszereinket. Az internet ára nem olyan összeg,amitől a gyerek egy hónapig minden nap jól lakhatna. Ő maga sem szeretné és nem is szerette volna,ha az internetet is megvonjuk tőle. Semmi közöd hozzá,de hidd el,mindent megtettünk amit tudtunk,de ennyit tudtunk csak. Amennyiben lenne egy kis földrajzi tudásod,akkor ismerhetnéd az országot annyira,hogy Hódmezővásárhely és Deszk közt át kell szállni egy másik buszra,na meg az a legközelebbi város. Hódmezővásárhelyen egyetlen kórház van csak,ahol viszont nincs intenzív szakápolói felvétel. Így a legközelebbi várost,Szegedet választotta,már csak azért is,mert ott tanult eddig. Deszket meg azért,mert ott ajánlottak leg elfogadhatóbb feltételeket. Minden képen Szegeden kéne laknia,mert Hódmezővásárhelyről nem biztos,hogy beérne az első busszal reggel 6-ra,vagy délutános héten haza érne az utolsó busszal,ami 22:45-kor indul Szegedről.Nem a mély vízbe van bedobva,hanem elérte azt a kort,mikor már dolgoznia kell,mert elvégezte az iskolákat,amit el kellett végeznie ahhoz,hogy az legyen,ami szeretett volna lenni. Te megtehetted,hogy segítetted a gyerekeidet,mi nem tehetjük meg. Sajnos rengeteg ilyen család él az országban.Rengeteg olyan család él,akik még nálunk is rosszabb helyzetben vannak. Mi legalább nem tartozunk egyetlen banknak és egyetlen szolgáltatónál sem.A gyerek sem minden nap feküdt le éhesen. Tisztában vagy vele,hogy mennyit képes egy fejlődésben lévő 18 év feletti fiatal enni? Nem vagyok lusta főzni,de a nincsből én sem tudok.
Csizmás Kond
@cikicakk55: Tőlem sértődősködhetsz vagy akármi de akkor sem hiszem felét sem amiket itt előadsz...hogy nem veszed ki a gyógyszert inkább elnetezed az árát...és tényleg semmi közöm hozzá, éppen ezért ne is mond ekkora sültelenségeket.
A másik vitapont a hol dolgozzon vagy buszozzon...miért nem tanult valami názás (nasa) szakot és ingázott volna vasington vásárhely között..egy két átszállással..
Nem azt vitattam, hogy te vagy ti miként intézitek a dolgaitokat, hanem csak nem hiszem el ezt az egész ehezéses mesédet...és veszekedni sem vagyok hajlandó...
...tehát találj ki olyan mesét amit beveszek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.