Hétfőn a Kecskeméti Vadaskertben egy egy ötödikes kisfiú földhöz vágott egy vemhes szurikátát, miután az beleharapott a kezébe. A fiú állítólag az alapvető tiltás, majd a szóbeli figyelmeztetés ellenére is bottal piszkálta a vemhes Zarát. A vemhes állat ösztönösen beleharapott a gyerek kezébe, mire a fiú azonnal visszarántotta kezét. Az anyaszurikátának a hasában két magzat volt.  A boncolás szerint aortarepedés okozta Zara halálát.

A vadaskert igazgatójának irodája húsz méterre van a szurikáták kifutójától, így pillanatok alatt odaért, de már nem tudta megmenteni a park kedvencét. A Borsnak az igazgató hangsúlyozta, bár értetlenül áll a történtek előtt, ugyanakkor arra kér mindenkit, ne kezdje el bűnbakot keresni, hiszen azzal már nem tudjuk meg nem történtté tenni a tragédiát, inkább kezdjünk apró lépésekkel egy olyan világot építeni, ahol figyelünk a természetre.

Családtagot vesztett el a kecskeméti állatkert Zarával – a vemhes szurikátát egy iskolás földhöz vágta, az állat halálát aortaszakadás okozta – megszólalt a fiú apja

Fotó: MTI

Zarát, a szurikátát Tokovics Tamás, a vadaskert igazgatója személyes írásban gyászolta a tragédia után a Facebookon.

Ebben azt írta:

Szomorú esemény történt ma a Kecskeméti Vadaskertben. Nem tudom, hogy minek tudható be a tragédia, a szabályok semmibevételének, a nekem mindent lehet viselkedésnek, a kivagyiságnak, nem tudom…

Május az osztálykirándulások hónapja, így ma is több csoport érkezett a Vadaskertbe. Ezek a csoportok, gyerekek, kisérőik többnyire betartják az előírásokat, melyek nem csak a belépéskor figyelmeztetik az ide látogatókat, hanem külön az egyes kifutóknál is.

Hozzátette:

Az egyik legnagyobb kedvenc, és itt mondhatom, hogy nem csak a miénk, a látogatóké, hanem a médiáé is Zara a kis szurikáta. Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy másfél évvel ezelőtt lett médiasztár, mikor idekerült hozzánk. Sürgés-forgásával, kíváncsiságával, bújásával kivétel nélkül mindenki szívébe belopta magát. Fél éven keresztül, amíg nem készült el az új kifutója, minden nap az irodámban töltötte a nappalokat, az éjszakákat pedig otthon a házunkba. Ezalatt nem csak a közös pihenések hozták közelebb hozzám, de a spánielünknek is kiváló játszótársává vált.

A tragédiáról azt írta bejegyzésében:

Nagy öröm volt mindenki számára, amikor egy ifjú legény, Zorró is megérkezett, és szerelmük gyümölcse is megszületett. Emlékszem, amikor a nagy esemény történt, bementem hozzájuk a kifutóba és leültem egy fára. Kijött Zara, és elkezdődött a szokásos rituálénk, az üdvözlő dörgölőzés, majd a bújás a kabát alá, és az elégedettség hangjait is hallani véltem. Majd miután letettem, bement a kotorékába és kihozta a kicsinyét és letette a lábam elé, hogy bemutassa. A könnyeimmel küzködtem, akár csak most minderre, és a mai eseményre visszagondolva. A meghitt percek ritkultak, hiszen tudtam, hogy a családot ezután már nem én jelentem neki, hanem Zorró és az apró utód. A kicsi cseperedett és mi is bíztunk benne, hogy egy új kolónia alakul, hiszen Zara pocakja az idén is ismét nőni kezdett.

A mai napig…..

Mivel tudtuk, hogy a viselkedése megváltozik ilyenkor, külön figyelmeztető táblákat tettünk ki, hogy ne nyúljanak be az állathoz, mert harap. Sajnos nem mindenki fogadja meg az utasításainkat, még akkor sem, ha az az Ő érdekében történik. És sajnos meg is történt a baj. Egy fiú a többszörös figyelmeztetés ellenére benyúlt, és Zara védelmezve jelenlegi és leendő családját beleharapott a gyerek kezébe, aki a fájdalomtól, vagy a rémülettől földhöz csapta a kis szurikátánkat. Zara és vele együtt utódai is a helyszínen, rögtön elpusztultak, és újraéleszteni sem tudtam.

Később Tokovics Tamás a baon.hu lapnak elmondta, hogy

a tragédia után ő próbálta újraéleszteni a szerencsétlenül járt kis állatot, de az olyan súlyos belső sérüléseket szenvedett, hogy már nem tudta megmenteni az életnek.

Az igazgató szerdán újabb részleteket árult el a szurikáta haláláról a Borsnak.

A lapnak elmondta:

Mérhetetlen fájdalom fogott el, amikor megláttam a mozdulatlan kis testét. A szájából és az orrából is dőlt a vér, szívmasszázzsal és légbefújással megpróbáltam újraéleszteni, de hiába.

Az általános iskolai osztályt kísérő tanárok és szülők elnézést kértek, de leírhatatlanul elkeserít, hogy a fiú nem is simogatni akarta a harapás előtt, hanem bottal piszkálta.

A boncolásból kiderült, hogy két utódot várt.

A halálát pedig aortarepedés okozta.

Hozzátette:

Zorró, a kert hímszurikátája a tragédia után még órákig kereste, hívta vemhes párját.

A baon.hu megtudta, hogy az iskolás fiú tette után bezárkózott, ő semmilyen információval nem szolgált a történtekről, csak osztálytársai elmondása alapján állt össze a történet.

A kísérőtanárok nem vették észre a halálos eseménysort, így nem is tudtak tenni ellene.

A Borsnak ugyanakkor az igazgató hangsúlyozta:

Értetlenül állok a történtek előtt, de arra kérek mindenkit, ne kezdjünk bűnbakot keresni, hiszen azzal már nem tudjuk meg nem történtté tenni a tragédiát! De kezdjünk apró lépé­sekkel egy olyan világot építeni, ahol ilyen dolgok nem történhetnek meg, ahol figyelünk a természetre, egymásra, és a közöttünk lévő harmóniára.

Frissítés:

A gyerek apja szerint az állatpark is felelős

Az Index szerda délutáni cikke szerint:

a fiú nem földhöz vágta az állatot, hanem a lendülettől zuhant a földre. 

A lap azt írja:

amikor a szurikátákhoz értek, az egyik fiú benyúlt, az állat ráharapott az ujjára, mire a gyerek azonnal visszarántotta kezét, a szurikáta pedig a lendülettől a kifutóján kívülre, a földre esett. Gyakorlatilag azonnal elpusztult. A boncolás szerint aortarepedés okozta halálát. A anyaszurikátának a hasában két magzat volt. 

A fiú apja a Facebookon szólalt meg.

Az apa – azzal együtt, hogy elismerte, a gyermek hibázott – a felelősség kérdését az állatparkkal kapcsolatban is felvetette. Szerinte egy nyitott tetejű kifutóról van szó, és a gyerekek a levegőben mozgatva kezeiket, futásra ingerelték az állatokat, és az ő gyermeke kicsit mélyebbre nyúlt. Az állat a gyerek körmeit is átharapta – írta –, aki ekkor ijedtében csapta a földhöz az állatot.

Hozzátette:

Szerinte ezután az igazgató a síró gyerekkel kiabált, később pedig taxival kellett a gyereket kórházba vinni. Szerinte az igazgató nagyobbat hibázott a fiúnál, amikor egy állatot helyezett egy ember elé.

Az igazgató szerint azonban nem ez történt

Az Index azt írja:

a vadaspark dolgozói keresték meg ezután a gyereket, és az osztállyal lévő pedagógust is nekik kellett megtalálniuk.

A gyerek szerinte teljesen bezárkózott, nem volt hajlandó elmondani, hogy mi történt, mindent az osztálytársaktól tud, akik látták az eseménysort.

Családtagot vesztett el a kecskeméti állatkert Zarával – a vemhes szurikátát egy iskolás földhöz vágta, az állat halálát aortaszakadás okozta – megszólalt a fiú apja

Tokovics Tamás a négy hónapos Zarával Kecskeméten, 2017. február 11-én. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az igazgató, mint említette, kedden megtette azt a gesztust, hogy felhívta az iskolát, és a gyerek hogyléte felől érdeklődött.

Az iskolától a választ kapta, hogy

a gyerek keze gyógyul, és az sem látszik, hogy lelkileg megtört volna.

Forrás: baon.hu, Bors, Index

Itthon - 2019. June 18., 07:30
Hableány-baleset: újabb vizsgálat indult
Itthon - 2019. June 18., 08:29
Rendőrök razziáztak a bulinegyedben

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
@görbetükör: Már ne is haragudj, de nem hiszem el hogy azért szenvedett halálos sérülést mert a kis csíra visszarántotta a kezét. Ahhoz hogy a kis állat aorta repedést szenvedjen a földhöz kellett csapni.A másik pedig , a többszöri figyelmeztetés ellenére is egy bottal piszkálta az állatot.Szerintem ez a gyerek egy beképzelt mama kedvence lehet akinek mindent megengednek otthon.De ahhoz hogy a gyerek megtanulja tisztelni az életet és az állatokat már kis korában el kell magyarázni és megértetni vele hogy mit is jelent az élet tisztelete.Ha kiskorában nem tudatosítják benne akkor felnőtt korában sem tanulja meg.Van egy régi mondás:Amit a Pistike nem tanul meg azt az István sem fogja tudni!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@Apoca: Lehet ez kérdés a leírtak után? A vadászat szerintem nem sport, nem úri passzió hanem öldöklés. Ha lehetne én betiltanám. Csak egyszer vinné már a nyúl azt a bizonyos puskát...
Eladott Ország
https://kolozsvaros.com/2018/05/17/egy-gyerek...
Egy ilyen korú gyerektől igenis nagyon sok mindent el lehet, el is kell várni. Például azt, hogy ő is, a szülei is vállalják a felelősséget a történtekért. Esetleg kézen lehet fogni a gyereket, elmenni a vadasparkba, bocsánatot kérni – ez ugyan még nem változtat semmin, de talán megelőz valami mást -, meg lehet mutatni a fiúnak a tette következményeit, a párját kereső másik szurikátát. És ha megkésve is, de el lehet neki magyarázni, hogy az élet mennyire sokszínű és hogy tiszteletet érdemel minden formája. El lehet neki mondani, hogy bár az állatok nem beszélnek úgy, hogy mi azt megértsük, de ők is éreznek félelmet, fájdalmat, ők is gyászolnak.
Peller Anikó
@görbetükör: 14:35, "A gyerek nem földhöz csapta" De.

te minden marhaságot elhiszel amit olvasol? Apuci azt mondta...
Commenter
@Dr plágium: az ilyen szülőktől ilyet elvárni, ugyan! Már tegnap az állatkertre és az elpusztult szerencsétlen szurikátára mutogatott a kedves szülő (vö. a bottal piszkált szurikáta átharapta a gyerek körmét). Majd ha látleletet is mutat elhiszem. Szerinted van fogalma egy ilyen embernek arról aki így (nem) neveli a gyerekét hogy mi az az eszmei érték?!
Kopacsi bacsi
@papa.49: nahpapa te már teljessen hülye vagy?A gyerek soha sem hiháztatható! Gondokozzzzz! Az állatkertnek kellet volna olyan körülményeket teremteni hogy senki de senki netudjon az állathoz hozzá érni! Hozzá férni! Ha ilyen gondatlanúl örzik ott az állatokat azt hiszem be kell zárni az állatkertet!!A vadálatokért mindig is az állat tartó a felelős! Még a ketreceket is úgy kell lezárni hogy azt illetéktelen netudja kinyítani mégha akarná akkor se tudja kinyítani!!Az állatkert a feleős csak másra akarja kenni!!De azt hiszem majd a bíróság dönt ebben az ügyben mert a szülök helyében én biztossan beperleeném az állatkertet a gyeremket ért lelki trauma miatt és a sok hülye gyalázkodás miatt amit az állatkert inditott utjára!!Még te miattad is!!
papa.49
@Kopacsi bacsi: Én úgy gondolom te vagy az amit nekem címeztél, ha tisztességesen nem tudsz szólni ÍGY NE TEDD MERT TÉGED MINŐSÍT !!!
Írd le a véleményed de ne a hozzászólók személyét minősítsd, ÉRTVE !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok