A politikusok szerint volt, hogy az 50 százalékot is meghaladta a városban az "alkotmányos költség".

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Márki-Zay Péter független polgármester és Hadházy Ákos LMP-s országgyűlési képviselő. 

Márki-Zay és Hadházy: az 50 százalékot is meghaladhatta Hódmezővásárhelyen az "alkotmányos költség"

Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

A 24.hu cikke szerint a független városvezető röviddel hivatalba lépése után feljelentést tett az előző vezetés által levezényelt hulladékkezelési beruházása miatt, mert szerinte a kukásautó-beszerzéseknél plusz 300 millió forintos költséget kellett a városi és uniós forrásból állni, mert a beszerzésbe egy olyan kft-t is közbeiktattak, amely sosem dolgozott hulladékkezelési területen.

A térfigyelőrendszer kiépítésén is nagyot kaszált valaki

A két politikus szerint a térfigyelő rendszer kiépítésén is százmilliós lehet a pluszköltség. 

Márki-Zay és Hadházy szerint egyes esetekben az "alkotmányos költség" (vagyis az elnyert tenderekből a politikus, pártok felé visszacsorgatott pénzek) akár az 50 százalékot is meghaladhatta, mivel a kamerahálózat egyes elemei harmad, vagy negyedannyiba kerülhettek, mint amennyit kértek értük. 

A 24.hu cikke szerint a városi térfigyelőrendszer bővítésére az elmúlt 4 évben három nagyobb tendert írtak ki összesen 650 millió forintos értékben. Ezek a beruházások amúgy a város kasszáját terhelték, miközben az önkormányzat milliárdos finanszírozási hiánnyal küzd – olvasható a cikkben.

A három tenderben a lap szerint ezek voltak a közös pontok:

- a nyertes cégek egyetlen személy érdekeltségi körébe tartoztak;

- mindig egyetlen ajánlatból „választottak”;

- a pályázó minden esetben szinte fillérre pontosan eltalálta az eredeti becsült értéket.

"A hálózat újabb és újabb bővítését annyira támogatta a korábbi városvezetés, hogy a 2-3 millió forintos kameránkénti árat is megadták a vállalkozóknak, miközben egy korábbi hódmezővásárhelyi és számos környékbeli település hasonló közbeszerzései bizonyítják, hogy ennek a harmadából-negyedéből is megvalósulhat egy ilyen típusú beruházás. Az ipari kamerák ára átlagban 200 ezer forint volt, a komolyabb, speed dome kameráké 600-700 ezer között mozgott, az összár viszont nem a kamerák miatt volt ennyire magas és túlárazott, hanem a járulékos költségek, vezetékek, oszlopok túlárazottsága miatt.

Végül annyira túlhajtották a rendszerépítést, hogy a városban sok helyen fürtökben lógnak a kamerák: egy-egy oszlopra több kamera is került. A Fekete Sas Hotel mellett például egyetlen tartóoszlopon hat kamera található, amelyből kettő minden irányba látó dome kamera" – olvasható a cikkben.

A lap szerint míg 2013-ban a System Service Kft. 13 millió forintért szerelt föl 12 ipari és 4 speed dome kamerát, addig 2017-ben ugyanez a cég 94 millió forintot kért 23 ipari és 8 speed dome kamera felszereléséért, ami így 3,6-szoros drágulást jelent kameránként – áll a 24.hu cikkében.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Mennél mélyebben kotornak bele a város szarába, annál nagyobb, és büdösebb lesz, polgi nem feladni, tisztába kell tenni ezt a várost !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@Sziszifusz: 10:59-re "Az elfogadott határozat szakmaiságáért, törvényességéért a polgármester és a jegyző felel.
Törvénysértés esetén elsősorban őket terheli a büntetőjogi felelősség."
Pontosan úgy, ahogy írod. Éppen ezért felesleges mindenféle utcai gyalogkakukknak beleugatni a testület munkájába. Ha jól döntenek az ő érdemük, ha rosszul, az az ő saruk.
Főlökött
Tisztelettel csak egy kérdésem lenne, hogy hol van az Állami Számvevőszék és annak vizsgálata ? Valahogy az ellenzéki pártok vizsgálatánál intenzívebbek voltak, most pedig lapulnak, mint ...a gazban.
namihami
Már az is a Márki-Zay felvetéseit igazolhatja, hogy a helyi Fidesz máris azon gondolkodik, hogy feloszlatja a képviselőtestület magát és ezért új választást kell kiírni. Amit szinte biztos, hogy a Lendvai utca parancsára kezdeményeznének.
Ez a sejtetés nagyon komoly igazolásának látszik a helyi visszaélések és lopások valóságtartalma igazolásához. És komoly a gyanú, hogy a Lézermestert is ezért küldték vissza, a helyi potentátok kimentése érdekében.
durbincs
imádni való ez a srác ? még jó hogy mama-papa időbe kiseprűzte? eme, dunyhatoll törőt ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2019. March 23., 09:23
Kigyulladt egy turistabusz, huszonhatan meghaltak
Itthon - 2019. March 23., 08:14
Igazi tavaszias szombat lesz