Két kormánytisztviselőt vádol korrupciós bűncselekményekkel a Fővárosi Főügyészség – tájékoztatta a fővárosi főügyész pénteken az MTI-t.

Ibolya Tibor azt közölte: egy 40 éves és egy 52 éves nő kormánytisztviselőként teljesített szolgálatot az egyik budapesti kormányhivatalnál. 2016 áprilisától kormányablak-ügyintézőként látták el a hatáskörükbe tartozó feladatokat, amelyek teljesítéséhez hozzáféréssel rendelkeztek különböző nyilvántartásokhoz, így a lakcím- és gépjármű-nyilvántartáshoz is.

Két kormánytisztviselőt vádolnak korrupcióval

Fotó: Pixabay

2016 novembere és 2017 augusztusa között a fenti nyilvántartásokból több esetben jogosulatlanul kértek le adatok azért, hogy ezzel maguknak vagy másoknak kedvezzenek. Így például 2017 márciusában az egyik vádlottat édesapja kérte meg arra: jogalap nélkül, soron kívül kérjen le neki adatokat a gépjármű-nyilvántartásból annak tisztázása érdekében, hogy egy adott gépjárművel nincs-e valamilyen probléma (nem áll-e foglalás, körözés, vagy terhelés alatt). A vádlott édesapja kérésére megszegte a hivatali kötelezettségét, és a kért gépjárműadatokat jogosulatlanul lekérte a nyilvántartásból.

Ezen felül az egyik vádlott két esetben kolléganőjét vette rá a jogosulatlan adatkérésre. Az egyik esetben saját érdekében, magáncélból, egy általa tervezett gépjármű-vásárlás miatt, a másik esetben pedig egy ismerőse kérésére, mert ő akkor éppen szabadságon volt. A vád szerint a kolléganő mindkét esetben teljesítette a kérést, hivatali kötelezettségét megsértve, jogosulatlanul lekérte a rendszám alapján megnevezett gépjárművek adatait a gépjármű nyilvántartásból. Emellett egy másik alkalommal is kért le jogosulatlanul adatokat, akkor egy saját ismerőse kérésére.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat 2017 nyarán megbízhatósági vizsgálatot rendelt az egyik vádlott vonatkozásában, amin a vádlott megbukott, ezt követően őt a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei az irodájában elfogták.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben hivatali vesztegetés elfogadása, valamint több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra – olvasható az ügyészségi közleményben.

(MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
És ők adták ki az Interpol által körözött uraknak is a magyar letelepedési engedélyeket?! Azoknak kellene már régen zárt ajtók, ablakok mögött csücsülni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hofipisti
A helyzet fintora, hogy mindezt, mint főben járó bűnt Ibolya Tibor fővárosi főügyész jegyzi, aki ellen - sajtóértesülések szerint - nyomozati anyagok kötelességszegő kezelése miatt a volt úszókapitány ügyében eljárás folyik. Hol is élünk?
F_Viktor
@staro2: Írod:
"A hölgyek együtt okoztak talán 3000 Ft kárt.
Ebben az országban ez főbenjáró bűn."

Életszerűbb, hogy a főnökük megtudta, miszerint mindketten április 8-án Gyurcsányra voksoltak...
terlasz
Mondjuk, ha néhány milliárdocskát lopott volna Orbánnak, akkor rendben lenne a dolog.
Pálinkás Pál
Ez aztán komoly bűncselekmény...lekérte hogy van-e valami probléma az említett gépjárművekkel...mindenkinek elment az esze ebben az országban???
Dr plágium
@sokanvagyunk: Nyilván volt hozzáférése, de hivatalosan fizetni kellett volna a lekért adatokért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.