Több mint félmilliárdos költségvetési csalás gyanújával indult eljárás a mórahalmi Mini Hungary Park ügyében. A pénzügyi nyomozók három embert őrizetbe vettek, kettőjük előzetes letartóztatását kezdeményezte az ügyészség – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Költségvetési csalás miatt indult eljárás a mórahalmi Mini Hungary Park ügyében

Fotó: Facebook/Mini Hungary Park

Szanka Ferenc közölte, a beruházó cég vezetője és a vele vállalkozási szerződésben álló gazdasági társaság irányítója, valamint az államilag támogatott projekt műszaki ellenőre ellen

különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt indult nyomozás.

A megalapozott gyanú szerint a terheltek egymással összejátszva mintegy 550 millió forint kárt próbáltak meg okozni az uniós és a magyar költségvetésének a történelmi Magyarország műemlékeit makettekkel bemutató park kivitelezése során.

A gyanú szerint a 2013 májusa és 2014 júniusa között elkészült makettek darabszámáról és a projekt készültségi fokáról valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be a regionális fejlesztési ügynökségnek. A gyanúsítottak így el nem végzett munkákra és be nem szerzett dolgokra is kérték a támogatások kifizetését, valamint a már kifizetett támogatások elszámolását.

Az állami és az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte, amelyből a végrehajtási eljárás során mintegy 50 millió forint térült meg. Az utolsó kifizetési csomagot ugyanis a támogató nem fogadta el, és az ellenőrzéskor tapasztalt szabálytalanságok miatt 2015 februárjában elállt a szerződéstől, az addig kifizetett összeg visszafizetésére kötelezve a beruházót.

A főügyészség kezdeményezte a beruházó cég, valamint a vele szerződésben álló vállalkozás ügyvezetőjének előzetes letartóztatását és a műszaki ellenőr házi őrizetét.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
na ki nem kapott zsebpénzt, hogy idáig fajult a dolog??
Mobil123
na ki nem kapott zsebpénzt, hogy idáig fajult a dolog??
kereső
14,3 milliárd! Tiborcz I.nagykorú magyar állampolgár és bűnszervezete.
Kihallgatták már?
Fradigege
A park üzemeltetője, a Hír tévé alapítója. Egyértelmű, hogy a zsírcigány felcsútról internálni akarja.
Fradigege
@kereső: Ahhoz kormányváltás kell. Vagy valami eszköz, hogy ne legyen útban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.