Magyarország 2030-ra Európán belül az öt legjobb ország közé kíván kerülni, ahol érdemes élni és dolgozni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén történtekről számolt be a sajtó képviselőinek Budapesten, kedden.

Kiemelte:

a Magyar Nemzeti Bank, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatait vitatták meg az ülésen.

A versenyképesség javítására kidolgozott elképzeléseket nyár végéig áttekintik, illetve egy-egy feladat elvégzéséhez felelősöket is hozzárendelnek – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A kormány gondolkodik azon, hogy az egészségpénztári megtakarítások adókedvezménye megmaradjon

- mondta újságírói kérdésre Varga Mihály.

Varga Mihály: Magyarország az öt legélhetőbb ország egyike kíván lenni Európában

Varga Mihály pénzügyminiszter beszél, mellette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2018. július 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A cafetéria a gazdaságpolitikai ösztönző rendszer egyik eleme csak, a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok között is van olyan, amelyik a területet érinti – tette hozzá utalva arra, hogy az egészségbiztosítások mellett a nyugdíjpénztári megtakarítások támogatását is fontosnak tartják.

Ami a szociális hozzájárulási adót illeti, azért tervezték a további csökkentést 2019 júliusától, mert az adott év lezárását követően lehet az értékelést elvégezni – jegyezte meg a tárcavezető utalva arra, hogy a kormánynak nincs ellenére további adó- és járulékcsökkentés sem.

A rendszerváltozás után először 2016-ban sikerült megállapodást kötni a szociális partnerekkel, a munkaadók komoly terheket vállaltak a közterhek csökkentésének fejében – mutatott rá Varga Mihály arra a kérdésre, hogy milyen újabb közteher-csökkentések várhatók. Azt is jelezte, hogy a hatéves bérmegállapodás forgatókönyve szerint kíván haladni.

A kormány azzal számolt, hogy az év egészében 3 százalék körüli infláció valósulhat meg

- így kommentálta Varga Mihály újságírói kérdésre a legújabb inflációs adatokat.

A bürokrácia mérete a legtöbb összevetés szerint a többi visegrádi országhoz hasonlítva Magyarországon magasabb

- mondta Varga Mihály arra a kérdésre, hogy mi a kormány álláspontja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége azon javaslatáról, miszerint 100 ezer főt szükséges elbocsátani a közszférából, megjegyezte: a kormány elrendelte a létszámstopot, nem tervezi, hogy a következő hónapokban az államigazgatás mérete tovább növekedjen.

Arról pedig közös gondolkodás zajlik, hogy miképpen lehetne "a közszolgáltatások színvonalának megtartása mellett, kisebb létszámmal" elvégezni a feladatokat – mondta a miniszter.

Forrás: MTI

70 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Misuka! Ahhoz az kéne legelőször is,hogy az egész Fidesz bandát összeláncolva vigyék a vallatóba,ahol kirázzák belőletek a lenyúlt Manyup pénzt és azt a sok ezer milliárdot amit zsebre vágtatók az adófizetők pénzéből. Persze kéne egy új normális kormány,akikből most per pillanat egyetlen főt sem tudnék megnevezni. A jelenlegi pártok egyike sem alkalmas,még koalícióban sem. Még ha teszem fel nem lopnának annyit mint a Fidesz,akkor is alkalmatlanok egy országot irányítani.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rockxy
@CsipkeRózsa: Tudom, hogy te jóhiszemű vagy, de a zorbán nem az.
CsipkeRózsa
@Rockxy: Én nem csak "hiszemre" mondom, hanem olvastam az ilyen témájú cikkeket.
tulipan
Miért? Mi a baj azzal, ha enged beköltözni Israelieket? Ezek javarészt itt születtek és minden szemétség ellenlre is kötödnek az országhoz!!!
Mirabilis
Kíván lenni. Tehát most nem az. És tenyleg nem. Különben nem hagynák el százezrek Mo.-ot.
tulipan
@Mirabilis: Kivánna lenni, immáron 70 éve!
Mirabilis
@tulipan: Főleg a fidesz éra alatt, kis dagadt törpe ezt sugallja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.