Már szeptemberben több kórházra kitehetik a „betegellátás szünetel” táblát, ha a kincstár valóban érvényesíti a költségvetési intézményekre szabott regulát. Közben ismét gyűlik a kórházak adóssága, június végén már 35 milliárd forint volt.

A HVG hívta fel a figyelmet arra, hogy megszűnt a kórházak mentessége a szigorú gazdálkodási szabályok alól. Korábban ez a lazítás tette lehetővé az intézményeknek azt, hogy akkor is fizessenek bért és el tudják látni a betegeket, ha az egészségpénztártól kapott ellátmány arra már nem nyújtana fedezetet. Az „alulfinaszírozás” következtében keletkezett adósságokat az állam eddig hagyományosan év végi konszolidációs csomagokkal rendezte.

A Népszava szerint Nagy Anikó államtitkár küzd azért, hogy vegyék ki a kórházakat az érintett szabály hatálya alól, de eddig nem járt sikerrel. A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint ha az ÁSZ nem enged, 40 intézményt zárhatnak be legkésőbb szeptemberre.

Több tucat kórházat zárhatnak be ősztől

Egyelőre nem kaptak választ arra, mit tesz az egészségügyi kormányzat azért, hogy ne zárjon be a pénzügyi szabályok miatt több tucat kórház. Az államkincstár friss adatai szerint június végén 35 milliárd forint volt a kórházak adóssága.

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

(nepszava.hu)

 

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Ez valami nagyon régi hír lehet az "elmútnyócév" rettenetes idejéből, mert kórházakat csak Gyurcsány zárathat be!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
Eddig is magánklinikára jártunk, ez ahogy elnézem nem is fog megváltozni. Azokat csak nem fogják bezárni.
Desischado
@division: Te lehet hogy odajársz, de például én nem, és még nagyon sokan, mert nem tudjuk megfizetni. De jó lenne, ha a másik oldalt is látnád, csak egyszer legalább.
papa.49
@Desischado: Hová gondolsz nem hajol le a porba a pór néphez !!!
solidedge
Nem érdekel a hír. Találtam egy megbízható vajákos asszonyt.
division
@Desischado: Látom én azt is, csak ha valóban kórház bezárások lesznek akkor eleve nem sok választás marad. Mivel azonban ezt a hírt a HVG meg a Népszava jegyzi nem sokat adok a szavukra. Kórházakat nem lehet csak úgy bezárni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.