Azok a nemzetek bizonyulnak majd sikeresnek a 21. században, amelyeknek erős lesz a hitük és az öntudatuk – jelentette ki az Országgyűlés elnöke vasárnap Sárváron, a település várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Kövér: az erős hitű, öntudatos nemzetek lesznek sikeresek a 21. században

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Sárvár várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Nádasdy-vár udvarán 2018. augusztus 19-én. MTI Fotó: Varga György

Kövér László azt mondta: 

a nagy küzdelmekkel elért katonai sikerek vagy a nehéz munkával elért gazdasági jólét semmit sem ér, ha a jólétben és biztonságban élő nép időközben elveszíti hitét és öntudatát, mert "a lélekben zsugorodó népek előbb-utóbb lélekszámban is apadni kezdenek".

A hanyatló népek helyét pedig a történelemben mindig elfoglalják a hitük és öntudatuk ereje által felemelkedő népek – tette hozzá.

Kövér: az erős hitű, öntudatos nemzetek lesznek sikeresek a 21. században

 MTI Fotó: Varga György

Az Országgyűlés elnöke szerint globálissá váló világunkban, a digitalizáció és robotizáció korában a legerősebb versenyképességi tényező változatlanul az emberi teljesítmény lesz, amely a jövőben is az öntudatból, az identitásból fakad.

Mi magyarok, akik történelmi értelemben elvesztettük a huszadik századot, meg akarjuk nyerni a huszonegyediket

- jelentette ki Kövér László.

Hozzátette:

ha megőrizzük és megerősítjük hitünket, valamint "anyanyelvünkön keresztül megélt és továbbadható önállóságunkat", akkor meg tudjuk nyerni a huszonegyedik századot.

Kifejtette: megnyerni a huszonegyedik századot azt jelenti, hogy emberhez méltó természeti, gazdasági és társadalmi életfeltételeket tudunk biztosítani minden magyarnak a szülőföldjén, a Kárpát-medencében szomszédainkkal együtt pedig meghaladjuk a történelmi viszálykodások korszakát. Egy mindannyiunk számára biztonságot adó Kárpát-medencét és Közép-Európát teremtünk, amely nem csak az itt élő nemzetek és országaik megerősödéséhez, hanem a keresztény értékeiben erőteljesen támadott Európa önmagára találásához és újbóli megerősödéséhez is hozzájárul – fogalmazott.

Kövér László felidézte, hogy az 1328-tól városi jogokkal rendelkező Sárvárt – gazdasági ereje kibontakozásának teljében – 1871-ben közel száz esztendőre megfosztották több mint ötszáz éves városi rangjától. Egy város azonban soha nem a mások által megadott vagy önkényesen megvont titulusoktól, hanem lakói öntudatától és önerejétől marad meg, vagy vész el – jelentette ki.

Kiemelte:

Sárvár nemcsak a Nádasdyak korában, hanem napjainkban is példát mutat mindenkinek közösségi kitartásból, alázatból és szorgalomból.

Emlékeztetett arra, hogy Sárvár költségvetése 2010-ben 5,8 milliárd forint volt, ma viszont 8,5 milliárd forint. Korábbi kétmilliárd forintos adóssága mostanra nullára csökkent, az elmúlt nyolc évben pedig mintegy 15 milliárd forint értékű fejlesztést valósítottak meg városban, ezzel turisztikai vonzereje napjainkban az ország élvonalába emelte.

Ágh Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a város múltjának jelentősebb állomásait összefoglalva elmondta: Sárvár a 16. században a Nádasdyaknak köszönhetően az ország egyik kulturális központjává vált.

A városban alapított nyomdát Sylvester János, ahol 1541-ben kiadták az Újszövetséget, az ország első magyar nyelven nyomtatott könyvét, 1556-ban pedig Sárváron halt meg Tinódi Lantos Sebestyén. Később a település első országgyűlési képviselője volt Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke, és a helyi iskolában tanított Gárdonyi Géza is.

Kondora István, a város fideszes polgármestere kiemelte, Sárváron a történelem viharaiban, a háborúk, válságok és járványok idején mindig voltak, akik megóvták, megőrizték és fejlesztették a várost.

Emlékeztetett: 1328-ban a település már mezővárosi címet kapott, majd miután megfosztották ettől, 1968-ban érdemelte ki újra a városi rangot.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
A békés Unióknak kéne sikeresnek lenni. Az erős hitű , öntudatos nemzetek semmi mást nem okoztak csak nacionalista háborúkat meg kisebbségi elnyomást. (kivétel Skandinávia meg Svájc, de ők 100 évvel előbbre vannak)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@papa.49: azé' 3 hónapig úgy gondolták hogy továbbra is maradhat "álamfő"...
papa.49
@Commenter: Nem találtak a helyére hasonló kvalitású ,, gondolkodót,, !!!
Commenter
@papa.49: dehogynem. végig ott volt a bajszosszar ahogy itt többen hívják. Ma elszólta magát. "Az országnak ragaszkodni kell ahhoz a nyugati kultúrához amelyhez Szt. István királyunk kötötte. Nahát! Biztos ezt akarta mondani? A hanyatló, rothadó nyugathoz? Mert pár napja csak a "keresztény" jelző árad István királlyal kapcsolatban a narancsos szájakból. Lehet (k)ádernek most van vége?
papa.49
@Commenter: Az egyik 19, a másik egy híján húsz ahogy a mondás is mondja, ez a kézibáb figura talán tud helyesebben írni mint az elődje !!!
Különbség másban nincs hiteltelen ez is mint amaz volt !!!
Commenter
@papa.49: nem a helyesírás, az aláírás a lényeg!
Eladott Ország
Kövér Laca lévárat épít Sárváron. Erre szoktam mondani, hogy három, P betűvel kezdődő hivatás művelői a társadalom legalja. A Politikusok, Papok, és a Prostik. Az utóbbiban azonban nem vagyok teljesen biztos. ...A pap meg a politikus önként lett azzá, de kevés prosti választja a szakmát szabad akarattal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. May 30., 18:45
Megvertek egy mentőst Budapesten
Sport - 2020. May 30., 18:27
Messit visszavárja gyerekkori argentin klubja
Szórakozás - 2020. May 30., 18:08
Mihalik Enikő meztelen fenékkel pózol