Nemcsak hogy szükséges is a lakástakarék állami támogatása, de még a gazdaság kifehérítésében is nagy szerepe van – véli a Magyar Bankszövetség.

A Magyar Bankszövetség arra kéri a kormányt, hogy a most megszüntetett lakástakarék, mint takarékossági forma helyett, szakmai egyeztetés alapján olyan új konstrukció közös kialakítása váljon lehetővé, amelyben az állami támogatás hosszú távon működhessen – közölte a bankszövetség az MTI-vel kedden.

A Bankszövetség szerint nagyon gyorsan kell valamit találni a lakástakarék helyett

Fotó: pixabay.com CCO

Jelezték: az új formának a magyar családok, a gazdaság és az állami költségvetés közös érdekeit kell szolgálnia.

A közlemény leszögezi: a felelős gazdálkodás fontos sarokköve a megtakarítás, ha sikeres gazdaságot és fenntartható fejlődést akarunk, akkor erősítenünk kell a megtakarítási hajlandóságot és képességet.

Kitérnek arra, ha a lakossági megtakarítások időtartama alapján kialakított sorrendjében – bankbetétek, értékpapírok és befektetési alapok, lakás-takarékossági konstrukciók, nyugdíjalapok –, a mostani intézkedések a két hosszú futamidejű konstrukciót érintik.

Jelezték: a nyugdíjpénztári takarékosság a felelős egyéni, családi gazdálkodás kiemelkedően fontos, hosszú távú összetevője. Kiszámíthatóságot, biztonságot visz a társadalom tagjainak életébe a kedvező hozamok mellett. A nyugdíjpénztárakba kerülő források évtizedekre biztosítják a magyar állampapírok, kötvények és tőzsdei befektetések jól kiszámítható fedezetét, így a magyar gazdaság fejlesztésében kulcsszerepet játszanak.

A Magyar Bankszövetség kérése az, hogy a cafeteria rendszerébe a kedvezményes munkáltatói befizetések lehetőségét állítsa vissza a kormány.

A közlemény kitér a lakástakarék-pénztári megtakarítás fontosságára is, amely az elmúlt két évtizedben a pénzügyi tudatossági stratégia egyik legelfogadottabb és legnépszerűbb eszközévé vált.

Emlékeztetnek: Magyarországon a lakás-takarékpénztári rendszeren keresztül eddig több mint 3,7 millió lakás-előtakarékossági szerződést kötöttek, jelentősen hozzájárulva az új otthonok megteremtéséhez, csakúgy, mint a lakásfelújításokhoz. A lakástakarékok által a kezdetektől kifizetett összeg mintegy 2000 milliárd forintra rúg, ebből körülbelül 1 millió család valósíthatta meg lakáscéljait 2,5 fős átlagos háztartással számolva, és figyelembe véve, hogy egy családon belül 1,5 szerződés van.

A szövetség jelezte: a lakás-takarékpénztári termék érdemben hozzájárul az új lakások piacának fellendítéséhez, az ügyfelek ugyanis szívesen kombinálják a kamattámogatott hitelekkel. Ez a megtakarítási forma kiegészíti a csok igényléseket, és a jogszabályban előírt önerő előteremtéséhez is kiváló lehetőséget biztosít.

Rámutatnak: emellett a lakástakarék-pénztári termék jelentős szerepet játszik a gazdaság kifehérítésében is, hiszen a pénz felhasználását mindenkor számlával kell igazolni. A lakástakarék-pénztári rendszer ezáltal jelentős összegű áfát csatornázott be az állami költségvetésbe.

A bankszövetség számításai szerint a rendszer közvetlen és közvetett hatásain keresztül a támogatási kiadásokat tartósan meghaladóan járul hozzá a költségvetés bevételi oldalához – mutatott rá a Magyar Bankszövetség.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Na erről van szó- egy új konstrukció, ami az övék!
Van mit lenyúlni a piacon!
tudode
+Stadlert nem kellett "volna" bevarrni. Négy elemivel is több tehetsége volt, nyugodjon békében, mint EZEKNEK a diplomájukkal!
.
A tehetség az egész GALERIBEN hiánycikk!
KisGenyo2
Szerintem ha azok, akik eddig ebből éltek, normális munkát végeznek majd, az nagyobb haszon lesz az országnak.
Akik meg úgy gondolják, hogy gyűjtögetni az adójukból kellene, azokat sajnálom... XD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.