Az 1956-os forradalom "egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt" – mondta Boross Péter volt miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Műegyetemen rendezett emlékünnepségen.

Sok kárpátaljai és szlovákiai egyetemista jön ünnepelni – a volt miniszterelnök külön köszöntötte őket
Fotó: Mónus Márton/MTI

Kifejtette: ezt a dühöt a letartóztatások, kisemmizések és a megszálló hatalomtól való függőség váltotta ki. Megjegyezte:

van tűréshajlam egy nemzetben, de ha érzékenységét, nemzettudatát, önérzetét, magyarság mivoltát nap mint nap megsértik, akkor mindez robbanáshoz vezethet. Reménytelenek azok a vállalkozások, amelyek a magyarokat "kozmopolita, internacionalista irányba akarják kényszeríteni"

- hangsúlyozta a volt kormányfő, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, hozzátéve: ezek a törekvések bukásra vannak ítélve.

Boross Péter leszögezte: 1956 azt parancsolja, hogy a magyar szabadság, önállóság, függetlenség mindent megelőzően erkölcsi kötelességgé kell, hogy tömörüljön mindenki lelkében.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke az egykori 56-os diákok nevében kijelentette: azt a két hetet most is élete legszebb időszakának tekinti.

A kárpátaljai magyar egyetemistákat külön is köszöntötte, majd közölte, az idén jelentős számú szlovák egyetemista is csatlakozott az ünnephez. Az idén minden eddiginél több egyetemista vesz részt a forradalomra emlékező programokon

- tette hozzá.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora felidézte: 1956. október 22-én azért gyülekeztek az intézményben a tanárok, dolgozók, hallgatók, hogy egy békés nagygyűlésen fejezzék ki az őket feszítő érzéseket. A 62 évvel ezelőtti fővárosi eseményeknek kiindulópontja volt a Műegyetem – mutatott rá a rektor.

Ami akkor történt, azt a külföld, a történelmileg nálunk szerencsésebb Nyugat hol értette, hol nem

- jegyezte meg a rektor, aki szerint napjaink Európájában "csak úgy maradhatunk hűek Magyarországhoz, ha soha és sehol nem áruljuk el, amiért a magyar harcosok az életüket adták".

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott emlékünnepség kezdetén az aulában megkoszorúzták az egyetem hősi halottainak emléktábláját.

Az ünnepségen részt vett mások mellett a 62 évvel ezelőtti diákgyűlés néhány résztvevője, továbbá diákcsoportok – köztük felvidéki fiatalok – is. Többen magyar zászlókkal, illetve nemzeti színű karszalaggal érkeztek.

A műegyetemi rendezvény után az ünneplők a hagyományos fáklyás felvonulással indultak a Bem térre.

A budapesti műegyetemisták 1956. október 22-i nagygyűlésükön 16 pontban foglalták össze követeléseiket, másnapra pedig tüntetést szerveztek akaratuk nyomatékosítására és a lengyel munkástüntetések iránti szolidaritás kinyilvánítására. A budapesti Petőfi-szobornál tartott október 23-i tüntetésen Rákosi- és Gerő-ellenes jelszavak hangzottak el, a résztvevők követelték a szovjet csapatok kivonását. A zászlókból kivágták a szovjet mintájú címert, így lett a lyukas zászló a forradalom jelképe. A budapesti és vidéki tömegmegmozdulásokat véres atrocitások kísérték.

(MTI)

75 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Mi köze ehhez a MEGEMLÉKEZÉSHEZ a külhoni ifjaknak?
.
Ez nem ünnep, GYÁSZ, megspékelve azzal, hogy a XXI. században még sor kerülhet hasonlóra, arra, hogy fel kell kapkodniuk a NYÚLCSUKÁT azoknak, akik JOG-ÁSZ létükre JOGFOSZTÓK lettek a hiszékenyek akaratával, sokkal ÉLHETETLENEBB ORSZÁGOT összebarkácsolva, mint az '56 előtti volt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@fideszes gyökér: Liberális seggfejekkel nem tárgyalok!
kokopelli
@Eriksson: írtam már,hogy olvass!A szuezi vitában arról volt szó,hogy Egyiptom ne
államositsa a csatornát!A NATO (csak!)két tagállama (Anglia és Franciaország) Izra-
ellel vett részt a válságban tevőlegesen! Az akkori NATO tagállamok (cca. még 10-en)
beleszólhattak volna az '56-os eseményekbe,egy esetleges harmadik világháború ve-
szélyével!Azzal,hogy sértegetéssel mutatod ki a tájékozatlanságodat az nem érv!
A volt MAHART-os haver lefestette,hogy mi lett volna,ha Afrikát kellett volna megkerül-
niök! Az oroszoknak mindegy lett volna,mert kelet felé volt nyitott "vizük" van!
Hari
@solidedge: ha voltak is ilyen szándékkal jövök, azok labdába sem rughattak, mert azok a regnaló hatalmat abszolút nem érdeklik.
Eladott Ország
@Peller Anikó: Valóban a felvételek március 15.-i beszédre szállították a bérszavazókat, de az október 23.-i beszédnél a helyzet nem változott. Megszűrték a közönséget, különösen a pódium előttieket, azok ki lettek válogatva, belenéztek most is a szatyorba, átmotozták a polgárokat, a polgárok képviselői.
Eladott Ország
@Peller Anikó: EU-s támogatásból vett önkormányzati kisbuszokkal szállították a nézőket Orbán Viktor EU-gyalázó beszédére.
https://444.hu/2018/10/24/eu-s-tamogatasbol-v...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2019. March 23., 13:31
Hosszú Katinka újabb bejelentést tett
Sport - 2019. March 23., 13:02
Lemarad a rájátszásról a Lakers
Itthon - 2019. March 23., 10:53
Kiderült Baló György temetésének időpontja