Hatékonyabb és keményebb jogállamisági mechanizmus kialakítására van szükség az Európai Unióban a demokratikus normákat megsértő tagországok ellen – hangoztatta Manfred Weber, az Európai Néppárt  listavezetője a Politicónak adott interjújában.

A brüsszeli hírportál hétfői hírlevelében idézték Webert, akit arról kérdeztek, hogy a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád úgynevezett csúcsjelöltjeként, illetve az Európai Bizottság esetleges következő elnökeként miként kívánja kezelni a magyarországi helyzetet.

A német politikus elmondta, meg akarja találni a módját annak, hogy a jövőben anélkül is kikényszeríthető legyen a jogállamisági elvek tiszteletben tartása, hogy ki kellene várni a hetes cikkes eljárás bonyolult és hosszú folyamatát.

"Azt gondolom, hogy szükség lenne egy hiteles és szigorúbb jogállamisági mechanizmus létrehozására, amely független, és minden tagállamra vonatkozik" 

Weber fontosnak nevezte, hogy ne legyen átpolitizált, ne legyen a pártpolitikai csatározások terepe ez az eszköz, amelynek keretében az Európai Unió minden egyes országát monitoroznák.

Aggódhat Orbán: hatékonyabbá tenné az uniós atombombát a Néppárt listavezetője

Fotó: AFP

Emellett kiemelte, hogy a héten olyan mechanizmus létrehozását fogja elfogadni az Európai Parlament, amely lehetővé teheti majd a közösségi források korlátozását a jogállamisági elveket súlyosan megsértő tagállamok számára. Hozzátette, ezt az indítványt ő maga is támogatja már a kezdettől fogva.

Beszélt arról is, hogy noha sokan nem őt tartják Orbán Viktor kormányfő legfőbb kritikusának, az EPP frakciója tette lehetővé a hetes cikk szerinti jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben, ami mutatja, hogy a pártcsalád az alapvető jogok kérdésében nem ismer különleges bánásmódot.

Végezetül reményét fejezte ki, hogy az Európai Bíróság mielőbb meghozza az ítéletét a magyar felsőoktatási törvény és a civil szervezetekre vonatkozó szabályozás ügyében.

Manfred Weber az Európai Néppárt hivatalos csúcsjelöltje, és így nagy esélye van az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

(MTI)

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

desiro
Hogy rohadna le a pofátokról a bőr, miután szétvertétek a szakszervezeteket a rühes gaskó segedelmével, most oldják meg a szakik, a TI MOCSOK TÖRVÉNYETEKET.
ROHADJON MEG AZ ÖSSZES FITYMASZOPÓS!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kopacsijanos
Meg adjátok a lehetőséget azEU-s kilépésre kártárítés nélkül!!Sőt ti fizetitek a kárainkat!!Amikor beléptünk nem volt ilyen a szerződésben tehát számunkra nem is fog létezni ilyen mert abban nekünk is bele kellne egyezni!!
Desischado
Jó lenne, ha végre nem csak a szájkarate menne ezerrel, hanem tényleg csinálnának is valamit! A fidesz egy gennyes fekély, amit sürgősen ki kellene vágni!
libellle
@Eriksson: te bizonyára azt gondolod, hogy minden országot egy maffiozi banda irányit akik ellopják a pénzünket.
Eriksson
@libellle: Nem országokról beszéltem, hanem az uniós választásokról.
csak úgy....
@Eriksson: kend írja föl mindíg magának,hogy ippeg mire gondol és miröl duruzsol!
egy csomó hülyeségtöl kímélné meg a környezetét és a felebarátait...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. June 18., 11:36
Besúgót akartak csinálni Kikiből
Itthon - 2019. June 18., 09:03
Folytatódik Aurelio pere
Itthon - 2019. June 18., 08:50
Kigyulladt egy idősek otthona Ózdon