A Századvég legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a magyarok többsége továbbra is ellenzi a tömeges, ellenőrizetlen bevándorlást Európába.

Századvég: a magyarok többsége továbbra is elutasítja az ellenőrizetlen, tömeges bevándorlást
Fotó: Ujvári Sándor/MTI

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményük szerint az ezer fő telefonos megkeresésével, tavaly decemberben végzett reprezentatív kutatás eredményei azt mutatják, hogy

a megkérdezettek kétharmada aggasztónak ítéli a Magyarországot célzó illegális bevándorlást, tízből négyen pedig súlyos problémának látják azt.

A megkérdezettek 76 százaléka arra számít, hogy a következő évtizedben tömegesen érkeznek majd migránsok Afrikából az európai kontinensre, csupán minden tizedik válaszadó mondta, hogy egyáltalán nem tart ettől.

A közvélemény-kutatás alapján a magyarok mintegy kétharmada szerint a legtöbben egyértelműen gazdasági okokból érkeznek az Európai Unióba, és csak tízből hárman vélekednek úgy, hogy menedéket keresnek, mert nincsenek biztonságban saját hazájukban. Az elmúlt évek származási országokra vonatkozó statisztikáit vizsgálva kijelenthető, hogy a legtöbben nem üldöztetés elől menekülnek, hanem egyértelműen gazdasági motivációk vezérlik – olvasható a Századvég elemzésében.

A válaszadók 87 százaléka szerint az érkezők inkább terhet jelentenek az EU gazdasága számára, és csupán a megkérdezettek 8 százaléka válaszolt úgy, hogy erősítik azt.

A kulturális különbségekkel kapcsolatban pedig 86 százalék mondta azt, hogy a kontinensen kívülről történő bevándorlás inkább a kulturális konfliktusok esélyét és nem a sokszínűséget növelné.

A magyar kormány illegális bevándorlással kapcsolatos tevékenységével a válaszadók 72 százaléka volt összességében elégedett, 46 százalék kifejezetten támogatóan nyilatkozott, miközben csupán tízből hárman fejezték ki valamilyen szintű nemtetszésüket.

Ezzel párhuzamosan a Századvég felmérése szerint a megkérdezettek 78 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan az unió a bevándorlást kezeli, 46 százalékuk egyáltalán nem elégedett és 18 százalék számolt be arról, hogy valamennyire elégedett az unió válságkezelési tevékenységével.

A válaszadók 67 százaléka szerint a kelet-közép-európai országok kezelik jobban a bevándorlási helyzetet, míg a brüsszeli intézkedéseket csupán 21 százaléka tartja célravezetőbbnek. "Ezzel összefüggésben aligha meglepő, hogy egy másik kérdésre adott válaszok szerint az uniónak hatékonyabban kellene védenie a határokat (93 százaléka vélekedett így), miközben tízből nyolcan (81 százaléka) elutasítják a menedékkérők szétosztását előirányzó, úgynevezett kvótarendszerre vonatkozó tervet" – áll a közleményben.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Én és a környezetemben mindenki valahogy mindig a fű alatt vagy a fal mellett járunk. És nem a csiszolódás okán.
Minket ez a Századvég nevű pénzlehúzó iroda valahogy mindig kikerül. Állandóan ránk is hivatkozik, de még a színüket se láttuk az életben soha.
Lehet, hogy ezek a nyilatkozók bejárnak a Századvégbe? Netán mindig ugyanazok? Név, cím a Nézőpontban? Esetleg az egész felmérést egyetlen ember, az íróasztala mögött "" közvéleménykutatja""?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Ide nem bevándorolni akarnak, ha nem kivándorolni. És mindig a tudás/érték menekül az országból és marad a selejt. Elég csak megnézni a magyar vonatkozású Nobel-díjasokat. Összesen 15 ilyen van, ebből mindössze 2 lett magyar állampolgárként díjazott, 7-en magyarként kivándoroltak és már külföldi állampolgárként kapták a díjat, 6-nak pedig a szülei emigráltak és ők már külföldön születve (ha úgy tetszik másodgenerációs bevándorlóként) lettek érdemesek erre a kitüntetésre. És rajtuk kívül még számos tudós, művész, üzletember, sportoló hagyta el Magyarországot a jobb boldogulás miatt. És ha már sport, maradjunk csak a miniszterelnök hobbijánál, a focinál, ott is gyakorlatilag a legjobbak mentek el, és lettek nemzetközi szinten is elismert/eredményes magyar labdarúgók/edzők ( pl.: Puskás, Czibor, Kubala, Kocsis, Guttmann Béla). Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az itthon maradottak nem érnek semmit, csak hogy inkább a tanulatlanabb, ügyetlenebb, vagy kevésbé merészek maradtak itthon, amiből sokkal kisebb a merítési lehetőség, illetve innen sokkal nehezebb világhírűnek lenni. Az összes fenti csoportra lehet felhozni példákat, akik itthon maradtak, és nemzetközileg is sikeresek lettek, de arányaiban az elmentek között sokkal többen vannak.
Madácsi Pali
Ahogy az Orbán előtt is így volt. Ha váltztatni akar a rendszeren akkor tárgyalni kel, és kompromisszumot kötni, ami O1G-nek soha nem ment, nem elzárkózni minden javaslat elől. Ha a menekültkérelem elbírálásának a helyét a kérelmező határozhatná meg, de az elutasítás a teljes unióra vonatkozna, akkor nem lehetne hozzánk vissza toloncolni senkit.Ezt tárgyaláson simán el lehetne érni, mert minden belépő és fogadó ország érdeke.
Ábel
@Apoca: Azt mondja meg már valaki, hogy tudnak a magyar hivatalok ellenőrizni egy bevándorlót, akinek ismeretlen a születési helye, az anyakönyvi hivatalt lebombázták, és minden papírját bedobta a tengerbe, vagy hamisítvány...
szép új világ
Az elmúlt egy évben statisztikailag több ember látott Magyarországon UFO-t mint migránst.
advocat
Ki az a marha aki ide akar bevándorolni? A 20000 kötvényesen és venezuelain kívül? Jó még a közeli "elüldözött" is ide sorolható!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.