A kamumagyar gyümölcsöket és zöldségeket pedig többszörös áron adják el a piacon.

Az eper mellett a görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran átverik a fogyasztókat

- mondta az InfoRádiónak Csizmadia György gyümölcstermelő, a FruitVeB volt alelnöke.

Itt az újabb átverés! Nemcsak az eperrel csalnak, hogy magyar, hanem a dinnyével és a paprikával is

Fotó: Pixabay cco

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nagybani piacon sokak szeme láttára csomagolják át a görög és spanyol importepret, hogy aztán tetemes haszonnal magyarként árulják tovább. Csizmadia György szerint ez ráadásul nemcsak a Nagybanin fordul elő, hanem a kisebb piacokon is.

Helyi kis piacokon van olyan tapasztalat, hogy a kiskereskedő megveszi a nagybani piacon a például görög import epret, és nem írja rá, honnan van, pedig kötelező lenne. A fő probléma ezzel, hogy sokszor olyan áru jön be külföldről, ami valamiért ott nem kerülhetett polcokra. Nem lehet elképzelni, hogy Spanyolországban is ilyen olcsón tudjanak epret eladni, mint Magyarországon, magasabb munkabér mellett

- vélekedett az InfoRádiónak Csizmadia György.

Hozzátette:

a görögdinnye és a fehér paprika esetében is szokott lenni hasonló trükközés.

Úgy látja, az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédőszerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

A görögdinnyével szokott lenni az a helyzet, hogy Görögországban már szezon vége van, nálunk éppen indul, és ilyenkor az olcsó áru a szabad áramlás miatt megjelenik Magyarországon

- mondta.

Csizmadia szerint a csalók lebuktatását nehezíti, hogy ha egy piacon ellenőrzés van, akkor annak a híre gyorsan körbeér, ezért csak "rajtaütésszerű, kommandós jellegű" ellenőrzésekkel lehetne visszaszorítani a csalást.

A fogyasztó szerinte az átverés ellen a következőket teheti:

szagoljon bele a vásárló az eperbe, és hogyha annak friss eper illata van, akkor az biztosan friss, magyar szedés. Másik lehetőség, hogy jól nézzünk a stand mögé, ha külföldi feliratú ládák, dobozkák vannak, lehet gyanakodni. 

Ezt a fajta átverést egyébként a málnával és az áfonyával is sokszor elkövetik.

Forrás: infostart.hu, Index, 24.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Jelentkezzen az a 12 évnél idősebb élő ember, akinek ez újdonság.
Itt csalnak a jogállamisággal, demokráciával, kereszténységgel, választásokkal..., miért pont a dinnyével ne csalnának?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Sűrübben kell ellenőrizni a kereskedőket és keményen büntetni, ha az árú nemmegfelelő cmkézéssel van ellátva. Ne meg az ellenőröket is, mert azok meg pár ezer forintért talán mindent elnéznek!!!
vacsi
@Aki Én: Inkább az a 12 évnél idősebb ember jelentkezzen, aki azt hiszi, hogy Magyarországon a görögdinnye és a paprika május elején terem!
painful
A múltkor már idéztem, de nem magyaráztam meg, ezért értetlenség hiányában elsikkadt a mondanivaló lényege.

A négy lovas, az apokalipszis lovasai a világ végéhez közeledő út része, aminek egyik lényeges eleme, hogy az élelmiszerek hihetetlenül megdrágulnak - leginkább az emberi kapzsiságból fakadóan -, ezt jelképezi a harmadik lovas.
„És láttam: íme, egy fekete ló, a rajta ülőnek mérleg volt a kezében. És hallottam, hogy egy hang szól a négy élőlény között a középen: ‘Egy mérce búza egy dénár, és három mérce árpa egy dénár, de az olajat és a bort ne bántsd.’”

1800-ban összesen egymilliárd ember élt a földön.
Ma 2,2 milliárd ember éhezik.
Te döntsd el, hogy ez mit jelent.
balos
@painful: Viszont 01geci és támogatói a saját lábunkon állnak!Mai hír,hogy rohamosan nő az 1millión felüli nyugdíjasok DARAB száma!Az árok alján nő a nyomor!
Yoda69
@painful: A Fold 16-20 milliard embernek kepes elelmet biztositani meg a jelenlegi kihasznaltsag mellett is ami korant sem nevezheto hatekonynak. A problema mint te is emlitetted az emberi kapzsisag es gyarlosag. A vilag ossz vagyonanak 95%-a a Fold lakossaganak 1%-a birtokolja,. Azert ez nonszensz. Es az olyan brutalisan kapzsi es beteg elmek mint O1G vagy penztaroslorinc nagyon sokat rontanak a helyzeten.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.