Támogatandó a Székely Nemzeti Tanácsnak egy európai kisebbségi fejlesztési régió kialakítására irányuló kezdeményezése, annál is inkább, mert az Európai Unióban 60 millió ember, vagyis a közösség lakosságának csaknem 10 százaléka él kisebbségi sorban – mondta Szili Katalin, a határon túli magyarság autonómiaügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott szombaton Budapesten.

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) közgyűlésén elhangzott, hogy a szövetség, illetve a határon túli magyar pártok támogatják a polgári kezdeményezést, amelyet szombaton indítottak el az erdélyi Székely Majálison.

Céljuk, hogy hét tagállamból legalább egymillió aláírást gyűjtsenek össze, s így az EU kötelező jelleggel foglalkozzon a kezdeményezéssel.

Szili Katalin hangsúlyozta: a határon túli magyarság autonómiatörekvései szempontjából is fontos kérdés, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson azok a politikai erők kerüljenek többségbe, akik nem az európai egyesült államokban, hanem a nemzetek Európájában gondolkodnak.

Hozzátette, a magyaroknak olyan összetételű Európai Parlament megalakulása az érdekük, ahol az őshonos kisebbségek kérdését, például a székelyföldi autonómiatörekvéseket napirenden lehet tartani.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke közölte: Szerbia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, ám a magyar állampolgársággal rendelkező vajdasági magyarok csaknem fele már jelezte, hogy élni kíván szavazati jogával az EP-választáson.

A választást intenzív kampánnyal segítik: 448 aktivistájuk járja a Vajdaságot és bekopognak minden házba, ahol potenciális szavazók lehetnek.

Kifejezte reményét, hogy jó eredményt ér el a "nemzeti lista", mert ha a föderalisták győznek, akkor a németek és a franciák irányítanak majd, attól függetlenül, hogy ez jó-e a magyaroknak.

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács képviselője kiemelte: a kisebbségi fejlesztési régió kialakításának az a célja, hogy az unió kiemelten kezelje azokat a térségeket, amelyek etnikai összetétele eltérő a környezetétől. Példaként említette, hogy Székelyföld Románia uniós csatlakozása óta gazdasági diszkriminációt szenved el. Miközben például Brassó megye GDP-je 20 százalékkal nőtt, a szomszédos Kovászna megyében csak 1,7 százalékkal bővült az össztermék. Ha sikerülne keresztülvinni a régió ügyét, akkor a helyi közösségek dönthetnének a fejlesztési igényeikről – mondta.

Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője úgy vélekedett: a kezdeményezés egyfajta arra vonatkozó igénybejelentés, hogy milyen Európában szeretnének élni az őshonos kisebbségek. Kifejezte reményét, hogy így kisebbségbarát irányba mozdítható el az unió politikája.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt politikusa arra biztatta a nyugat-európai magyar szervezeteket, hogy mindenki a saját országában a kisebbségügy érdekében próbálja befolyásolni a helyi politikai vezetőket. Ugyanis azt szeretnék, ha Európa újra tisztelné az identitást. A kisebbségi fejlesztési régiókról szóló elképzelés arról szól, hogy a kisebbségeknek legyen helyük Európában – fogalmazott.

Pethő István, a Magyar Polgári Párt (Románia) képviselője azt mondta, az aláírásgyűjtés jelszava: "Székelyföldet megmozgatjuk Európáért". Arról is szólt: ma az EU vezetői a nemzetek, a család és a kereszténység "leépítésére" törekednek. Olyan új Európai Parlamentre van szükség, amely megállítja ezt a politikát – tette hozzá.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke azt mondta, hogy az ukrán állam jogfosztó, az anyanyelvi oktatást korlátozó törekvései okán is fontos számukra a magyar nemzet szolidaritása és a magyar nemzeti kormány támogatása. Mindez segíti, hogy ellenálljanak az asszimilációnak és az emigrációnak – közölte. Kitért arra, a kárpátaljai magyarság jelentős része rendelkezik magyar állampolgársággal és élni kívánnak választójogukkal az EP-választáson.

Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének politikusa a migráció veszélyeire figyelmeztetve azt mondta: szomorú látvány volt, ahogy Árpád-kori falvakat migráns tömegek leptek el. Horvátország azért is érintett a migráció vonatkozásában, mert az ország schengeni csatlakozása után az unió 1300 kilométernyi külső határára kell ügyelniük – tette hozzá.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
És még annyi:: a spiclit még a qrvánál is kevesebbre becsülik. A qrvától tudják, hogy mire számíthatnak. Az árulóban sose lehet biztos az, akinek ma szolgál.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Nessy: Ne tessék csodálkozni ha, ezen kritikák után bé lössz röndölve az nagykövete! Ön vette a bátorságot és a saját országának a belügyeibe bele duruzsolt! ?
Nessy
@csak úgy...: Tudod, egy renitens vízöntő nehezen viseli a szabálokat! :-))
csak úgy....
@Nessy: Mint halak,merem mondani a vízöntö kollégának,hogy tökéletesen igaza van ! :)
csak úgy....
Elöfordulhat,hogy kitörik az háború ha eselleg a román vagy ukrán kormány egy magyar családot az utcára tesz,mert nem fizették a törlesztést? Ugya azt csak a magyar kormánynak szabad csináni az otthoni magyarokkal?
Desischado
Ott szavazzanak ezek a rohadékok, ahol élnek és adót fizetnek! A fidesz nem véletlenül ajnározza ezeket a mocskokat!
RonaGyuri
Bolond lukból ….

Na itt tényleg a fejtők bűzlik, persze csak ha Szilit fejnek leget nevezni

Igazából valódi korkép-kórkép vagy kórkép-korkép, kinek-kinek ízlése szerint az egyik részt-vevő (itt ennek kettős értelme is van, mert ezek nyaloncok jelentős mértékben kiveszik a részüket abból, ami szerintük nekik jár) mélyenszántó gondolata: „Szerbia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, ám a magyar állampolgársággal rendelkező vajdasági magyarok csaknem fele már jelezte, hogy élni kíván szavazati jogával az EP-választáson.”
No de, hogy az elején kezdjem. Szili Katalin, a határon túli magyarság autonómiaügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott szombaton Budapesten a NYUGAT-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) közgyűlésén szónokolt.
Ahogy az várható volt belőle és a többiekből ömlött a tömény gátlástalan baromság: az őshonos népek, a határon túli magyarság autonómiatörekvései, no meg nem az európai egyesült államokban, hanem a nemzetek Európájában kell gondolkodni, no meg ezek különféle egyvelege.
Mindennek a blődsége eltörpül, az egykori szoci államfői aspiráns (a akkor még nagyon finom voltam) bornírtságával együtt azon alapvető tények mellett – ami jól kvadrál a központi pártlap vezércikke „Közép-Európa bővebb értelemben a V4, szűkebben a Kárpát-medence” tézisével, főleg ami az elemi logika mentességet illeti –, hogy a hangadók Szili mellett:
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke,
Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács képviselője,
Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője,
Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt politikusa ,
Pethő István, a Magyar Polgári Párt (Románia) képviselője,
Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke
voltak!!!
Az MTI jelentés egyetlen személyt említette, akire kis túlzással, an jó nagyon naggyal, azt lehet mondani, hogy legalább tőlünk nyugatra él: „Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének politikusa ”! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. September 18., 07:50
Újabb babát vállalna Demcsák Zsuzsa
Szórakozás - 2019. September 18., 07:33
Jó hírek érkeztek Lópici Gáspárról