Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint nem a „tömeges bevándorlás”, nem a menedékkérők okoznak válsághelyzetet Magyarországon, hanem a kormány tevékenysége - közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A civil jogvédő szervezet nyilvánosságra hozta a jelentés összegzését.

Dunja Mijatovićnak a hazánkról szóló jelentése szerint

jelentős visszalépés történt a bíráskodás függetlensége, a női egyenjogúság, a civil szervezetek működési lehetőségei és a menedékjog terén.

Sürgős változtatásokra van szükség – áll Dunja Mijatović jelentésében, amelyet az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa kedden délelőtt hozott nyilvánosságra.

A dokumentum Mijatović februári magyarországi látogatásáról szól, amikor az emberi jogi biztos és stábja egy hétig volt Magyarországon, és számos megbeszélést folytatott kormányzati szereplőkkel, az igazságszolgáltatás szereplőivel és civil szervezetekkel.

A helyszíni vizsgálat négy lényeges emberi jogi témára összpontosított:

1. a menedékjogra, a menekülők emberi jogaira;

2. a hazai jogvédők és civil szervezetek helyzetére;

3. a bíráskodás függetlenségére;

4. a nők és férfiak közti egyenlőségre.

Az összkép a Helsinki bizottság elemzése szerint igencsak kedvezőtlen. A biztos szerint az emberi jogok hazai helyzete lerontja az ország jogállami működését.

Mind a négy területen jelentős a visszalépés, ami elfogadhatatlan

- írja a jelentés.

A jelentés többek között arra is felhívja a kormányt, hogy hagyjon fel a menekült- és idegenellenes kampányaival, ne korlátozza önkényesen a tranzitzónákba belépők számát, és helyezze hatályon kívül azt a rendelkezést, amely alapján ma minden menedékkérelmet automatikusan elutasítanak.

Dunja Mijatović arra is felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza azokat a rendelkezéseket, amelyek megbénítják a társadalmilag hasznos szervezeteket.

Az emberi jogi biztos szerint visszalépés történt a nemek közti egyenlőség terén is.

A jelentés sürgeti, hogy a kormányerő ratifikálja a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését szolgáló isztambuli egyezményt. A kormánynak a biztos szerint segítenie kellene a nők munkaerőpiaci és közéleti érvényesülését is.

A jelentés ugyanakkor üdvözli, hogy a kormány új nemzeti stratégiát készít a nők és férfiak közti egyenlőség elősegítésére, de azt csak az érdekeltek és a civil szervezetek bevonásával lehetne elkészíteni a biztos szerint.

Forrás: Index, helsinki.hu

Címlapi kép: Külgazdasági és Külügyminisztérium/MTI/Kovács Márton

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
almalibre
Ha egyszer gazdag leszek én is alapítok egy civil szervezetet, ami az én véleményemet zengi majd a világba és időnként átadja nekem az év embere kit üntetést. :-)
csak úgy....
@almalibre: Fordulj bátran Mészáros Lörinchez tanácsér ,ö kiismeri magát a hirtelen meggazdagodásban...
kereső
Plakátra vele! Megtámadta "magyarországot"-!
Csizmás Kond
Ezeknek egyéb dolguk nincs csak az, hogy piszkálják Magyarországot.
Jozefina
Még egy bizonyítván a nagy nemzeti és keresztényi kormányról!!!
csak úgy....
Javaslom,hogy ezen bírálatok után a Szijjártó Péter rendelje be az összes nagy követ és tartson nekik büntetésböl egy több órás beszédet és magyarázza el nekik,hogy Orbán Viktor a világ közepe! Ha nem hiszik,akkor irány Felcsút , ott szemléltetni is tudja! Sok csóró lippsi csak csodákozna,hogy mi mindene van Viktornak ,ájulnának az irígységtöl...
Aki Én
@Csizmás Kond: Nem piszkálják Magyarországot, hanem jogos kritikával illetik a kormányát.
csak úgy....
@Csizmás Kond: ha egy ország vezetösége kikéri magának a bírálatot,az milyen jogon bírál más országokat?
ök szarták a spanyol viaszt és kész? ne légy ennyire gügye, cirmim
Csizmás Kond
@Aki Én: De igen közpénzen basztatják. Mert az ami egyiknek jogos az még lehat a másiknak jogtalan. Az amit ott művelnek amolyan közpénzen való önfényezés és saját igények belemagyarázása. Ne hidd, hogy brüsszelen kívül mindenki más buta...csak van aki hallgat.
Aki Én
@csak úgy...: Másokat kritizálni, belügyekbe avatkozni csak a magyar kormánynak és a román kondomnak etikus.
Csizmás Kond
@csak úgy...: ezt kifejthetnéd bővebben ?...mert míg a zunó tényleg egy tagországát basztatja addig az a tagország nem más országgal vitázik hanem az akarnok, agresszív és korrupt uniós vezetőkkel...hogy te abba milyen országot látsz az tények csak az ovijeleddel lehetne megmagyarázni.
Aki Én
@Csizmás Kond: Imádom, mikor egy hithű fideszes a közpénzköltéseken rugózik. Jó az arány és a realitás érzéked.
Csizmás Kond
@Aki Én: ...az enyém ilyen...és sosem keverem a szezont a fazonnal...mert ha most ki kéne fejtsd mit értettél az alatt amit nekem írtál ott kiderülne hogy mi a közpénz.
csak úgy....
@Csizmás Kond: te agyilag ágról szakadt! nem veszed észre,hogy az kritika külföldrö,éppen a magyarok érdekében történik?
töltik az országba a pízt,oszt az ország nem a te oktatásodra,egészségedre,gyarapodásodra fordítja lét,épít belüle stadiont ,fogadok a focihoz is hüle vagy...,nem jársz meccsre ,stadionok üresek de fönt kell tartani az építményt és milliós összegeket fizetni a botlábú bagázsnak és a tehetelen edzöknek! ...je,és ezeket a fönök szerint az EU nak köne finanszírozni , a magyar miniszterelnök hobbiját...
én a "banyát "(Merkelt) már leszavaztam vóna,de ha nektek tetszik,hogy Viktornak a foci fontosabb mint ti,baxod ...áldásom rátok! migráncsok nélkül már senki nem lenne ,azokat meg egy SMSel tudja intézni az erdogányósnál...
Csizmás Kond
@csak úgy...: .-..hát ha te csak ezt érted ki mindenből, én nem akarlak kimagyarázni...nem is tudnálak mert a te memóriád már nem fogja fel a fejlettebb dolgokat...
csak úgy....
@Csizmás Kond: OK! mesélj a "fejlettebb" dógokról, gondolom soros -migráncs de mond...
tudom,neked fura,elsöre nekem is az vót,hogy törökkel ,jugóval,lengyellel,ruszkival dolgoztam együtt egy cégnél ,sött ha tudnád,hogy irak,irán,kuba ,pakisztán,india..., a memóriám miatt ne aggódj,inkább a te és a gyerekeid ,unokáid jövöje miatt.
ugye te szeretsz mindíg okosabb lenni másoknál..., felölem ha neked ezzel örömöt okozok ;)
namihami
Nem a biztostól jött a kemény bírálat, hanem tőle IS. Nem az első eset, már a sokadik. És a puhány Európa miatt, ez is falrahányt borsó lesz.
Ha az elsők egyike alkalmával a sarkára állt volna, akkor a Füsti nemhogy nem merte volna folytatni, de már régen a pöcébe lenne. És főleg ő is, a család is és a nemstrómanja is csórón tengetné a tyúkszaros életét.
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...nahát...ennyiféle emberrel csak egy migráncs csempés találkozhat...és miért kéne én neked meséljek vagy magyarázzak, nem vagyok én a te mesemondód...
csak úgy....
@Csizmás Kond: migráncs csempész? lehet,hogy jövedelmezöbb lett vóna letelepedésit árusítani nekik, én csak melóztam valük ,de ezt te a zizi agyaddal el sem bírod képzelni...
nincs valami iráni vagy pakisztáni elmedoki a környékeden,ki nyugtatózna ha félsz? a meséidet tudom nélkülözni,eléggé zalatottak ,mesélj a korcsmába a haveroknak.
Aki Én
Kit érdekel mindez, miközben egy francia repülőtéren illegális bevándorlók vannak...
Lepényleső
Mivel a fydes mióta csak van,alaphangon hazudik (stb.,stb.,stb.,),valószínű hogy ez igaz is?
Vagy ez is igaz?
Csizmás Kond
@csak úgy...: ..ismerem az ilyen meséket...minden voltál, sok diploma stb stb ...nemérdekel...:(
verőce21
Na, ezektől az emberi jogi biztosoktól mentsük meg inkább Európát!
A most vasárnapi szavazáson sokat tehetünk ezért! Európa jövője a tét, hogy ötven év múlva, ”A kereszténység ne csak része legyen Európának”

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.