Zárt helyiségben vizsgálják tovább a dunai balesetben elsüllyedt turistahajót, amelyet kedden, rendkívüli erőfeszítésekkel sikerült kiemelni a folyóból és elszállítani a csepeli szabadkikötőbe.

Az M1 beszámolója szerint jelenleg centiméterről centiméterre vizsgálják át a hajót az ügyészség munkatársai, a rendőrségi helyszínelők és a hajózási szakemberek.

A vizsgálat során a többi között azt próbálják kideríteni, hogy a Hableány sérüléseit a folyómederhez ütközés vagy a Viking Sigyn szállodahajó okozta.

A Hableányt kedden kora reggel kezdték el kiemelni a Duna mélyéről. Közben többször megálltak, vizet szivattyúztak, valamint átvizsgálták a hajótestet, és eközben négy holttestet is megtaláltak.

A roncsot kedd délután uszályra helyezték, majd a Botond tolóhajó segítségével szállították Csepelre, ahol napokkal ezelőtt kialakították a helyszínt a szemléhez. A vesselfinder.comhajófigyelő oldal tanúsága szerint délután öt körül érkezett a Csepeli Szabadkikötőbe a Botond, amely a Hableány maradványait szállító uszályt tolta. A helyzetét jelző ikon alapján a jármű a 21. kerületi Szikratávíró utca közelében lévő kikötőben horgonyoz.

Fordulat a Hableány ügyébenMTI/Lakatos Péter

A Hableány május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. A tragédiát heten élték túl, négy ember még nem került elő.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden a helyszínen azt mondta:

a belügyminiszter kérésére megduplázták a keresésben részt vevő rendőrök számát.

A búvárok munkájának szempontjából a lehető legrosszabb volt a május 29-i balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó víz alatti elhelyezkedése – mondta az első merüléseket végző Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület ipari búvára az M1-en.

Fordulat a Hableány ügyébenMTI/Mohai Balázs

Sopronyi Richárd hozzátette: az elmerült hajónál a sodrás állandóan a Margit híd pillérének ütközött, így a búvároknak változó szögből érkező sodrás mellett kellett megfeszített munkát végezniük. Mint elmondta, ipari búvárként a hajótest vizsgálata volt a feladatuk, de mivel csak a szerkezet oldalát és aljzatát lehetett látni, nem tudták megállapítani, hogy mennyire sérült a roncs.

A kiemeléssel kapcsolatban beszámolt arról, hogy

a katasztrófavédelem búvárai a kiszivattyúzás után 80 centiméter magas iszapban keresték az áldozatokat a hajótestben,

négyet találtak, majd a búvárok biztonsága érdekében nem folytatták a helyszínen a keresést. A műsor másik vendége, Kállai Zoltán, a HSP Hídépítő Speciál Építőipari Kft. hajózási üzletágvezetője hangsúlyozta, a hajó kiemelése a tervek szerint haladt. Roncskiemelésekre gyakorta van példa világszerte, de

ez speciális helyzet volt, mivel ezt Budapest belvárosában, magas vízállás és a Margit hídnál tapasztalható extrém vízirányok mellett kellett elvégezni.

A Hableány május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. Négy ember mostanáig nem került elő.

Cikk- és címlapkép: MTI/Lakatos Péter

(MTI)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
De a Vikinget továbbra se foglalták le
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
De a Vikinget továbbra se foglalták le
rellepprp
És mi volt a fordulat? Volt valami, amit eddig máshogy tudtak, és most kiderült az ellenkezője?
Én semmi ilyet nem találtam a cikkben, lehet ezt is titkosította fidesz?
Horizont
A fordulat majd az lesz amikor a vizsgálat eredményeképpen kihozzák, hogy a Hableány okozta a tragédiát... Sajnos mindent feltételezek már...
Minden elismerésem azoknak szól akik ebben TÉNYLEGEEN dolgoztak!
maci0427
Kíváncsi leszek hogy kit fognak kihozni hibásnak és mikor , mert ez a a tömeges haláleset legalább húsz évet érdemelne ! Az érzésem az, hogy valamilyen műszaki hibára fogják kenni nagyobb mértékben, egy "kis " emberi felelősséggel !
maci0427
@Horizont: Na ez az ! Műszaki hiba + áradás = nuku felelős...!!!
maci0427
@Gauntlet: Állami , gazdasági érdek miatt gondolom, mert nagy bevétel kiesét okozna !!!
papa.49
@Horizont: Én is ezt KÉRDEZEM, HOL VAN EBBEN FORDULAT ???
Az meg szinte biztos, hogy a végeredmény az lesz, hogy a Hableány személyzete okozta a katasztrófát !!!
nezelodo
Tetszik, hogy ilyen izzadságszagúan az áldozatot vizsgálják, szinte mikroszkóp alatt! Esetleg ha lehetne egy pillantást vetni ezt a kishajót a víz alá nyomó puccos bárkára? Ja az valamiért még kesztyűs kézzel sem tapogatható!
verőce21
Ebben "a mesében az a fordulat", hogy a sodrás a hajótestet - amíg meg nem telt iszappal -, állandóan a hídpillérhez verte. (Azért írtam az első napokban, hogy a roncsot zúzottkővel megrakott acélhálós matracokkal le kellene súlyozni.)
Az áramlás- és a ráható erők nagyságára jellemző, hogy a 27 méteres hajótestet hosszában megfordította a meder alján.
Minden dicséretet megérdemelnek a kiemelésben dolgozó összes résztvevők és technikai felszerelések! (de azért ne felejtsük el, a dél-koreaiak jelenléte nélkül nem történt volna meg ilyen gyorsan a kiemelés)
rellepprp
@papa.49: Ja ja, szerintem is, majd megállapítják, hogy a lassabban haladó Hableány megelőzte a gyorsabb Vikinget
és a balkézszabályt figyelmen kívül hagyva bevágott bevágott elé
rellepprp
@rellepprp: természetesen csak egyszer vágott be elé :)
Yoda69
@nezelodo: Megeloztel, pont ezt akartam írni hogy végül a hableany kapitánya lesz a felelős. Ő már meghalt, nem tud védekezni. Roggyant tonyoek pedig megusznak egy bődületes méretű kártérítési pert.
Már csak abban bízom hogy a dél koreaiak nem hagyják annyiban a dolgot.
Klubtag
Eközben a hazaengedett Vikinget simán és gyorsan lefestették.
Hát szakértő legyen a talpán, aki kétség nélkül és következetesen meg meri majd fogalmazni bármelyik hajó személyzetének esetleges felelősségét...
papa.49
Az igazi fordulat az, hogy már kiengedték a ukrán faszit aki legázolta a Hableányt, talán még 1 óra hosszat lesz Budapesten, aztán eltűnik Ukrajnában !!!
Horizont
@Klubtag: Na de a sok irányból készült videófelvételek csak számítanak nem?
papa.49
@rellepprp: A ,,szagértők,, megállapítják hogy a Hableány személyzete okozta a balesetet, így mocskolva be egy kapitány emlékét aki a hídon maradt a bajban is !!!
A másik pedig az a hajó már a merülése során megfordult a sodrás miatt, és a Hableány mindkét oldalán közép tájon látható benyomódást a Viking okozta miközben maga alatt forgatta a kisebb hajót !!!
A Vikinget kiemelve a vízből kiderülne, hogy a hajófenék is szenvedett sérüléseket !!!
Miért ,,tolatott,, vissza a Viking a baleset helyszínére, és miért nem kezdett azonnal a mentéshez, és miért húzta el a csíkot onnan ???
Csupa megválaszolásra váró kérdés !!!
Eladott Ország
@Gauntlet: A hajó tulajdonosai között szerepel a Rogán Antal vezette Magyar Turisztikai Ügynökség is. Hiszen maga ártunk és ormányunk, valamint rokonságuk a fő tulajdonos a cégben. Maguknak csak nem tartanak be. Rogán Antal miniszter által felügyelt Magyar Turisztikai Ügynökségnek ( MTÜ) 18665, a Vikingnek pedig 17993 szavazata van a Mahart PassNave tulajdonosi taggyűlésében, és a két fél ebben az arányban részesedett az osztalékból is. Az MTÜ-t 2016-ban hozta létre a kormány a Magyar Turizmus Zrt. átszervezésével. Tanácsadója a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel, aki állítólag szabadidejében, fizetés nélkül segíti tanácsaival az ügynökség munkáját. Barátnője, Bata-Jakab Zsófia vezeti az MTÜ leányát, a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt.-t, amely nemrég egy budai villába költözött, és egymilliárd forintos állami támogatást kapott koncepciója megvalósításához.
https://24.hu/belfold/2019/06/07/dunai-hajoba...
Eladott Ország
@fergeteg: ma, 09:24; "Milyen fordulat?" A "nyergelj, fordulj." ( Huszáraink hazatérése 1848-49-ben.)
rellepprp
@papa.49: " Az igazi fordulat az, hogy már kiengedték a ukrán faszit aki legázolta a Hableányt, talán még 1 óra hosszat lesz Budapesten, aztán eltűnik Ukrajnában !!! "
Na ez már fordulat. Még jó, hogy nem az volt a vétke, hogy megvédi magát a saját lakásában egy betörővel szemben, mert már holnap gyorsított eljárásban elítélték volna 5 évre önbíráskodás miatt.
rellepprp
@Eladott Ország: Ja, hát akkor azért ment ki a pintér is, felügyelte, hogy minden "rendben" menjen
Eladott Ország
@rellepprp: ma, 11:47; Pintér Sanya egy kicsit olajszagú is, ( 85 évre titkosítva) de nem tehet róla, hiszen hétvégeken fánkot süt a családnak.
Klubtag
@Horizont: ...azt nem tudom, hogy hogyan értékelik majd az illetékesek a video-felvételeket, a lényegi válasz - amit a képünkbe fognak lökni...Eladott Ország 11:35-ös összefoglalójából kihámozható. o:(((
Klubtag
@Eladott Ország: ...mikor az ilyen maffiózók elkezdenek aranyoskodni, meg családszerető, rendes, normális fillinget mutogatni a köznek, na hát akkor szokott elkapni az undor.
És nekem aztán nem tudja egyetlen szarházi sem megmagyarázni, hogy a t. családja nem tudja, hogy
honnan is van az a mocskos jólét...
colibri
"A vizsgálat során a többi között azt próbálják kideríteni, hogy a Hableány sérüléseit a folyómederhez ütközés vagy a Viking Sigyn szállodahajó okozta."
Ez a legfontosabb kérdés? Szerintem a lényeg az, hogy a nagy luxushajó letarolta a kishajót, ami 7 másodperc alatt elsüllyedt a rajta utazó személyek 80 %-a azonnal odaveszett! Az már csak adalék, hogy a meder fenekén 2 hétig tovább sérülhetett a roncs.
Horizont
@Eladott Ország: Tonyó itt Tonyó ott...mit tudhat (a seggnyaláson kívül) hogy mindent elnéznek neki.
Eladott Ország
@Horizont: A kötvényes bizniszen osztoztak a csúti bűnöző cigánnyal, meg még a jóisteni tudja milyen panamában működtek együtt. Rogán ugyanolyan leválthatatlan, mint olajszőkítő Sanya, Polt Péter és "Ondó" Tünde, vagy a csengeri örökös Kósa...
Szeparepa2
Attól tartok, hogy Mr Bean és Frank Drabin hadnagy (RIP), ha összefognának, vagy fogtak volna, sem szerencsétlenkedtek volna ennyit... ez az egész egy szánalmas paródia... és még ezt is el kell tűrnünk ettől a hatalombitorló anyabaszó hazaáruló rablógyilkos náci parazita patkányfalkától, hogy folyamatosan éghet a pofánk a világ előtt...
Sámannus
Moslékot kavarnak Nem a tettest vizsgálják hanem az áldozatot. Akár a nemi erőszakot úgy akarják kezelni. Minek mentek oda, és mit kerestek ott meg ilyesmi.
A Vikingen minden karcolás bizonyíték és ezt nem vizsgálják. Itt meg azt keresik amit nem a viking okozott.
Azt mondom nagy beszarás az egész kutyakomédia. Remélem a koreaiak nemzetközi vizsgálatot kezdeményeznek, mert ezt a gyalázatot ők nem vállalhatják fel, mert nekik ez nem érdekük.
Lepényleső
Most hallom először,hogy a hátulról történő elütést ütközésnek hívják. Azt meg még sohasem hallottam,hogy a
balesetben érintett bármely jármű szabadon felújítható a "vizsgálat" lezárta előtt. Eddig is hallott az ember
mende-mondákat,hogy akár el is tehetik az útban állókat? Ám az ártatlanok,ha ilyen igazságot kapnak,az
előző felvetés sem hallatszik utópisztikusnak?
Sámannus
@Lepényleső: Polték is vizsgálják a Vikinget: Figgyúk ott még fessétek le jobban, mert látszik a csikarás!
Nem jó! Még egyszer.!
Kb ilyen lehet a másik vizsgálat. A munkát szőrös nyelvvel nem lehet elvégezni. Már az alapoknál kilóg a lóláb.
desir62
Az lesz a vége, hogy megállapítják a Hableány kapitánya volt a hibás.Lásd lézer jancsi esetét.
Mirabilis
@Gauntlet: De minek is most már, mert átfestették. Nagy hiba magyar rendőrségtől, elengedte a baleset után.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. November 20., 12:40
Itt tél: ez a biztos jele