Két hónap alatt 340 millió forintnyi pályázatot nyújtottak be az előadóművészeti tao-támogatások helyébe lépett közvetlen támogatási rendszerben a történelem dicső pillanatainak bemutatására szolgáló tematikára – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Székesfehérváron.

340 millióból mutatják be a magyar történelem dicső pillanatait

Rétvári Bence a Rákóczi Szövetség II. Kárpát-medencei színjátszó táborának résztvevői előtt felidézte, hogy az új támogatási rendszerben 22 féle tematikus pályázatot írtak ki tavasszal, és a történelem dicső pillanatainak bemutatására 150 millió forintot irányoztak elő. Két hónap alatt ennek több mint duplájára érkezett igény – tette hozzá.

Az államtitkár a kéthetes táborról szólva úgy vélte: a nyugat-európaiaknak nehéz lenne megmagyarázni, hogy a Kárpát-medencében szétszabdalva élő magyarságnak miért fontosak az ilyen lehetőségek. "A közös kultúra és hagyomány összeköt, ilyenkor másodlagos, hogy a határok hol vannak" – fogalmazott.

Rétvári Bence rámutatott, hogy a Koronázási Szertartásjátékban a történelem dicső pillanatai elevenednek meg, és ennek részese lesz mintegy ötven határon túli magyar fiatal.

Az államtitkár méltatta a Rákóczi Szövetséget is, amelynek programjai évente 12 ezer diákot és tanárt mozgatnak meg táborokon, különböző programokon keresztül. Úgy vélte, a szervezet tevékenysége példaértékű, "valódi civil szervezeti tevékenység", miközben akadnak olyan szervezetek, amelyeknek "nagyobb a füstje, mint a lángja, vagyis kevés embert érnek el sok támogatásból".

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kiemelte, hogy a tábor az értékekről is szól, mivel a fiatalok megismerhetik a nemzet történelmi fővárosát, továbbá aktív szereplői lehetnek a szertartásjátéknak, amely "a nemzet bölcsőjében" játszódik, ahol sok száz évig valódi koronázásokat tartottak.

Úgy vélte, a történelmi játék korábbi előadásai bebizonyították, hogy "lélekben felépíthető a koronázótemplom, amit a történelem vihara elsodort".

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy nyári rendezvényeik ékköve ez a tábor, amelybe vajdasági, partiumi, felvidéki és kárpátaljai területekről érkeztek diákok.

Szikora János rendező közölte: a IV. Béla életéről szóló előadásban a fiatalok főurakat, táncosokat, farsangi maszkásokat, apácákat, katonákat, tatárokat és parasztokat alakítanak. Jelezte, hogy a következő napokban sok tanulás és mozgás, illetve kevés alvás vár rájuk.

Kép és szöveg: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mirabilis
Ez kell a magyar öntudatnak! Az hogy rohad az egészségügy? Hogy többen halnak meg Mo.-on rákban, mint bárhol a világban? Érdekli, vagy felfogja-e az a magyar senkiházi, aki a fideszre szavaz még mindig?
Commenter
Tessék: https://port.hu/cikk/pr/az-elet-magja---iv-be...
Európa DNS-e után az élet magja. Történelemhamisítás felsőfokon, ami itt zajlik. Amikor olyan állapotban van politikailag, gazdaságilag, társadalmi szinten az ország amilyenben akkor ilyen "színdarabokra" mennek el milliók? A kásler nevű elmebeteg embertelen miniszteren kívül érdekel valakit az Árpád ház sorsa eredete ilyen mélységben? Az ég szerelmére nem egy rég kihalt dinasztiáé kellene hogy legyen a prioritás hanem a ma emberéé! Azoké elsősorban akik napról napra élnek-halnak egy embertelen rezsimben. Szikorának már sok bukott és drága rendezése volt ez lesz a következő. Nyilván ide is jutott a kísérleti, alternatív és igényes színházaktól elvont pénzből, meg a Nemzetinek nevezett színházba is.
Sámannus
@Commenter: Sokat várnak a korhű jelmezektől és az egyik szereplő vastag fekete keretes szemüvegétől.
Akkorát szól mint egy ágyú.
namihami
Akkor most olyan sok dicsőség volt (darabonként olcsón) vagy az a kevés kerül egyenként sokba?
A kínaiakat kell megbízni:: náluk minden ""óccó"" .és "" töddala"". dicsőség esetén kedvezmény is van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. September 15., 19:05
Gyalogost sodort el a vonat Sopronban
Szórakozás - 2019. September 15., 19:08
Demcsák Zsuzsa így romantikázott indiai férjével
Itthon - 2019. September 15., 16:36
Erre érdemes figyelni házvásárlásnál