Az Alaptörvény nem írja elő az állami szervek semlegességét a választási kampányban, ezért a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely elutasította Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltnek a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szavai miatt benyújtott kifogását.

Orbán alaptörvénye nem kötelezi semlegességre az államot – fenyegethetik a budapestieket ha rosszul szavaznak

Karácsony Gerely ellenzéki főpolgármester-jelölt azért fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB), mert Gulyás Gergely szeptember 12-én, a Kormányinfón arról beszélt, a Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök közötti megállapodás politikai megállapodás, amely "kettejük között érvényes". Azt is mondta, hogy "aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget".

Karácsony Gergely szerint a miniszter szavai sértik a választás tisztaságának, a jelöltek közötti esélyegyenlőségnek és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét.

A politikus kifogását az FVB áttette az NVB-hez, amely a kifogást elutasította, arra hivatkozva, hogy a mindenkori főpolgármester és a kormány közötti együttműködést jogszabály írja elő, amelynek felelőse Gulyás Gergely, így a kifogásolt kijelentés nem választható el a miniszter kormányzati teendőitől.

Karácsony Gergely bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ám ezt a Kúria elutasította és helybenhagyta az NVB határozatát. A Kúria a végzésében rámutatott: a választási eljárási törvény szerint nem minősül választási kampánynak az állami szerveknek – így a kormánynak és tagjainak – jogszabályban meghatározott feladatuk során végzett tevékenysége.

A végzés szerint a Kúria áttekintette a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatát is és úgy találta, az engedi a párt- és kormánykommunikáció keveredését.

Ezért a Kúria arra jutott: Magyarország Alaptörvénye nem írja elő – az egyébként nem semleges természetű – állami szervek semlegességét a választási kampányban, ezért helybenhagyta az NVB határozatát.

A Kúria végzése jogerős.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Ez volt a Tákolmány átgyurmázásának lényege, csak akkor senki nem figyelt fel rá...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Ez volt a Tákolmány átgyurmázásának lényege, csak akkor senki nem figyelt fel rá...
justhpeter
Ezt olvassák el hangosan a választók, aztán döntsék el mire számíthatnak.
Peller Anikó
@Szeparepa2: rosszul akkor szavazol ha nem a gecire szavazol, világos? Az.
Klubtag
"Fontos, hogy egy ország lakossága is magának vallja az alaptörvényt
2014. szeptember 30. 7:30" Trócsányi László igazságügyi miniszter

Fontosnak fontos volna, csakhogy ez az alaptörvény, ez kúria, ez a választási gittegylet, ez a kormányzati kurzus ennek a magasztos célnak a megvalósulásához ALKALMATLAN-ok.
Lepényleső
Ennyit talán a honi igazságról,annak jeles képviselőiről,erről a rezsimről? Na és persze a
sleppről,akik majd mint elnyomottak lépnek elő? Holott egyenként volt benne mind képviselő?
papa.49
A ,.,kalapszartörvény,, ezt írja elő, ha véletlenül nincs ez benne már holnap benne lesz !!!
Rockxy
ígyúgy!
fenyegettethetik, sőt, megfenyegettethetik és ha ez még keves vóna, megfenyegettettethetik és börtönben ültettethetik má az egész ellenzéki haderőt ebbe a nagy dikta túrába és! má mostan mindegyiknek el van görbülve a hajaszála
Peller Anikó
@Mirabilis: amennyiben valami csoda folytán a gecikormány bedőlne, akkor érvényét veszti a paksi reaktorbővítés nyilván.

Ja, nem, mert a putyinka összevonná a szemöldökét.
Fantomasz
Már megint a Nemzethy suttyóknak itéltek . O1G és bandájának semmi köze sincs Budapesthez egyébként .
namihami
És ha valahogy mégse áll össze a helyes arány, a putyini csapatok készen állnak Budapest határában. Majd nekik is azt mondják, hogy ez Szuez.
reagens
Az álmatyharok nyökéseit és műprhoplémáit szívesen olvasam.

Gulyás végzi a munkáját de ne merje ezt elmondani. Na ez a liberális tahók baja.
Mek a matyarsák amitől irtósznakk! :-))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.