Oktatásról, biztonságról, migrációról interpellálták a diákok a kormány képviselőit hétfőn a Parlamentben, a IX. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen.

Diákok faggathatták a Parlamentben a magyar kormány képviselőit, a migránsok is szóba kerültek
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kövér László házelnök a program házigazdájaként ismertette, hogy az Országgyűlésben a parlamenti képviselőknek lehetőségük van konkrét kérdésekben tájékoztatást kérniük a kormánytól, illetve kritikai észrevételeket is tehetnek.

A gyermekek világnapjának megünneplésére az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8-18 év közötti gyerekek részére, akiknek arra kellett válaszolniuk, hogy milyen kérdést intéznének a miniszterekhez, ha képviselők lennének. Magyarországi településekről és a határon túlról háromszázhatvan iskolást hívtak meg az ünnepségre, akik közül több tucatnyian személyesen is feltehették kérdésüket.

A nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztost egyebek mellett arról kérdezték, hogy

mit tesz a kormány annak érdekében, hogy az erdélyi települések ne néptelenedjenek el.

Válaszában Szilágyi Péter kifejtette: cél az, hogy a külhoni magyarok helyben tanulhassanak. A kormány 2010 óta nem határokban, hanem nemzetekben gondolkodik, 3000 külhoni szervezetet támogat – mondta.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arról beszélt, előkészítés alatt áll egy olyan stratégia, amely 2021-2030 között jelöli ki a kutatás-fejlesztés és az innováció legfőbb irányait. Beszélt arról is, hogy tavaly fogadta el az Országgyűlés a nemzeti éghajlatvédelmi stratégiát, amely szemléletformáló és oktatási intézkedéseket is rögzít, és a fiatalok a kiemelt célcsoportja.

Az internet helyes használatával kapcsolatban felidézte: a kormány 2016-ban fogadta el a digitális gyermekvédelmi stratégiát, az optimális használat ugyanakkor életkor- és személyiségfüggő, abban a családnak, a pedagógusoknak, de még a kortárs diákoknak is felelősségük van. Az informatikai fejlesztésekről szólva azt mondta: két év alatt megduplázták az iskolákban elérhető sávszélességet, informatikai eszközöket vásárolnak az iskolák számára, új digitális tananyagok is készülnek.

A hiányszakmákkal kapcsolatos felvetésre Schanda Tamás azt mondta: programokkal segítik a szakmák megismerhetőségét, ilyen például a nyitott gyárak éjszakája, de tájékoztató kiadványok, honlapok is rendelkezésre állnak.

Járai Zsigmond, a csángó-magyar együttműködés miniszterelnöki megbízottja egy csángó diák kérdésére azt hangoztatta: a Kárpátokon túl élő csángó magyarokat a magyarság részének tekinti a kormány, és mindaddig támogatja őket, ameddig ez szükséges és lehetséges.

A köznevelésért felelős államtitkárt többek közt arról faggatták,

miért nem jár a szülőknek a családi pótlék az első diploma megszerzéséig.

Maruzsa Zoltán azt mondta: ugyanúgy támogatják a felsőoktatásban részt vevőket, mint a kiskorúakat, csak esetükben nem a szülők, hanem a fiatal felnőttek kaphatnak ösztöndíjat, az erre fordítható keretösszeget pedig az elmúlt időszakban jelentősen növelték.

Arra a kérdésre, hogy

miért nem teszik kötelezővé, hogy minden általános iskolás megtanuljon úszni,

azt mondta: a kormány egyetért a felvetéssel, és nagyon kevés olyan hely van Magyarországon, ahol nincs uszoda. Eddig 20 tanuszodát adtak át, 26 kialakítás alatt áll, további 6 esetben keresik még a tervezett létesítmény helyszínét. Célnak nevezte, hogy még ebben a ciklusban minden járásban rendelkezésre álljon tanuszoda.

Arra a felvetésre,

miért nem lehet természettudományos tárgyakból előre hozott érettségit tenni,

Maruzsa Zoltán azt mondta: múlt héten fogadták el azt a rendeletmódosítást, amely bővíti az előre hozott érettségik lehetőségét, ezt várhatóan hamarosan kihirdetik.

Az egyik diák a KRESZ iskolai oktatását kifogásolta,

mire Maruzsa Zoltán felidézte: tavaly nyár óta visszatérítik a tanfolyami képzések díját, ha sikeres a vizsga. Tantervi oktatását ugyanakkor nem támogatják a KRESZ-nek, az ugyanis plusz tanórát jelentene, a tanfolyami jellegű felkészülés célravezetőbb.

A nyelvoktatással összefüggésben a jövő évtől induló programokat emelte ki: az angol-, francia-, némettanárok anyanyelvi környezetű továbbképzését, valamint a 9. és 11. évfolyamos diákok kéthetes nyári külföldi nyelvtanulási lehetőségét.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkárt többek közt a Terrorelhárítási Központ felszereléseiről faggatták. Ő megjegyezte, hogy bár pontos listát nemzetbiztonsági okból nem mondhat, de a szervezet minden olyan eszközzel rendelkezik, amellyel valamennyiünk biztonságát tudják szavatolni.

Szintén tőle tudakolta egy diák,

mi történne, ha nagyobb számban mégis bejutnának migránsok az országba.

A parlamenti államtitkár közölte, Magyarország cselekedne; eddig is megvédték az ország határait, a visegrádi országokkal együtt erre képesek a továbbiakban is.

(MTI)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@namihami: Pontosan, az új oktatási rendszer leg-agymosottab diákjai részvételével tartották meg a Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést. :-))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Helyesen:::
""GONDOSAN MEGVÁLOGATOTT diákok faggathatták...""
F_Viktor
@namihami: Pontosan, az új oktatási rendszer leg-agymosottab diákjai részvételével tartották meg a Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést. :-))
karma1
@namihami: @F_Viktor: Van egy olyan gyanum, hogy a propi most ezzel a cikkel probal meg benyalni es terelni a sajtoszabadsag es a koz tajekoztatasanak lerombolasarol, es ezert elorangat egy majusi cikket. (A gyerekek vilagnapjan - ugyebar ez majus utolso vasarnapja?).
Ennyit a propi-fele "friss" hirekrol... (Egyebkent is ezt mar olvastam valahol, es sem akkor, sem most nem ertem azt, hogy mi a lofasz koze van KULFOLDI gyerekeknek a buzi magyar Parlamentben. A "buzi" jelzo a kover-fele disznoolnak szol)
F_Viktor
@karma1: Bocsi, te arra gondolhatsz, hogy márciusban volt egy pályázat gyermekintézmények számára, s az abban nyertesek vehettek most részt ezen a 9. fas*ságon.
karma1
@Pegero: Ne ajanlgass, mar megtalaltalak... te mar leallsz velem forumozni, te agyalagyult... A linkjeidet meg tartsd meg a tobbi hozzad hasonlonak
karma1
@F_Viktor: Lehetseges, de hogy ez a cikk nem egy tegnapi esemenyrol szol, az hetszentseg!
F_Viktor
@karma1: A hirado.hu szerint ma történt ez a világszenzációnak számító esemény, de a propin kívül más média nem tartotta fontosnak megemlíteni ezt a semmihez nem fogható szarságot.
karma1
@F_Viktor: ??? Tenyleg? Es a kover nem zavarta az osszes gyereket a sarokba? Tudod, azert amit el kell viselnie a fonitol, lassan kezdem megsajnalni a bajszos tahot. Egyik nap meg kell nyirbalnia - vagy inkabb teljesen eltuntetnie - a sajto KERDEZO kepviseloit, a kovetkezo napon meg valaszolnia kell 8-18 eves kis genyak kerdeseire, ugyanott, sot, az aulaban. Hat nem sokan nyelnek le ezt a keseru pirulat!
F_Viktor
@karma1: Köteles biztosan csak az ellenzéket utálja, velük türelmetlen, idáig nem volt alkalmunk megtapasztalnunk, hogy a cukros bácsi szerep fekszik neki legjobban :-))
F_Viktor
@Pegero: Na, ja, 21:15-kor felébresztették a közpénzen eltartott mn főszerkesztőjét, hogy B+ Iván, a hónap híréről megfeledkeztetek...
F_Viktor
@Pegero: Semmi kép a kubatov-albumból? :-)))))
Sámannus
Holnap már az ovisok lesznek soron bűnözők?
Ha ti normálisak lennétek és védeni akarnátok őket, max játszani hagynátok őket kecskebaxszó pedofil vadbarmok.
Sámannus
"miért nem teszik kötelezővé, hogy minden általános iskolás megtanuljon úszni,"
az uszoda alap köveket már mindenhol beásták, és most már annyi van belőle, hogy nincs hová uszodát építeni tőlük.Bizony
Yoda69
Az utolsó kérdést O1G írta személyesen.
1magyar
Erdélyi gyerekek voltak, hogy így aggódtak az ottani falvak elnéptelenedéséért?
Mert hazai magyar gyerek megkérdezhette volna a hazai adófizetők pénzén az itteni magyar falvak elnéptelenedéséért mit tesz a kormány.
Nyírfa
Észak-Korea, Kína...uniformizált társadalom, beültetett chip, nyomkövetés, gondolatleolvasás, .átnevelő táborok - csak egy kis asszociáció.
Ez várna ránk, ha a fideszen múlna, ha hagynánk, ha nem lennénk EU-tagok.
Sámannus
@Pegero: Eltévesztetted a címzettet. Nem tudod őket megvédeni, ha rossz helyre küldöd.
Ha jól sikerül kiléptetni az országot az unióból talán még a halálbüntetés is visszajön. Szélesedik a skála, mit kaphatnak a gazemberek. Talán még a sztyeppén is legelhettek a mamutok földjén egyszer.
Sámannus
@Pegero: Mindenki azt gondolja, milyen szar dolog egy fagyos kietlen vidéken élni. Kevesen gondolják hogy lehet és sokan irigylik is ahol megvalósul. A muszkáknak ez valamiért nem megyen mert börtönnek használják. Mennek ők is sokan Ámerikába, lenni polgárok,és igyekeznek kerülni a sarat és a munkát. Nem tudsz meggyőzni csak arról, hogy tudatlan bunkó vagy, a többi muszkával együtt, akik itt rontják a levegőt. Olthatnál inkább tüzet te is a tajgában, hasznosabb is lenne, Oroszország Anyácskádnak is
simmering73
Tiszta Észak-Korea. Kivikszelt nerkompatibilis kispajtások (leinformálva elölről hátulról az egész család hetedíziglen), felolvasták az előre kiosztott kérdéseket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.