Oktatásról, biztonságról, migrációról interpellálták a diákok a kormány képviselőit hétfőn a Parlamentben, a IX. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen.

Diákok faggathatták a Parlamentben a magyar kormány képviselőit, a migránsok is szóba kerültek
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kövér László házelnök a program házigazdájaként ismertette, hogy az Országgyűlésben a parlamenti képviselőknek lehetőségük van konkrét kérdésekben tájékoztatást kérniük a kormánytól, illetve kritikai észrevételeket is tehetnek.

A gyermekek világnapjának megünneplésére az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8-18 év közötti gyerekek részére, akiknek arra kellett válaszolniuk, hogy milyen kérdést intéznének a miniszterekhez, ha képviselők lennének. Magyarországi településekről és a határon túlról háromszázhatvan iskolást hívtak meg az ünnepségre, akik közül több tucatnyian személyesen is feltehették kérdésüket.

A nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztost egyebek mellett arról kérdezték, hogy

mit tesz a kormány annak érdekében, hogy az erdélyi települések ne néptelenedjenek el.

Válaszában Szilágyi Péter kifejtette: cél az, hogy a külhoni magyarok helyben tanulhassanak. A kormány 2010 óta nem határokban, hanem nemzetekben gondolkodik, 3000 külhoni szervezetet támogat – mondta.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arról beszélt, előkészítés alatt áll egy olyan stratégia, amely 2021-2030 között jelöli ki a kutatás-fejlesztés és az innováció legfőbb irányait. Beszélt arról is, hogy tavaly fogadta el az Országgyűlés a nemzeti éghajlatvédelmi stratégiát, amely szemléletformáló és oktatási intézkedéseket is rögzít, és a fiatalok a kiemelt célcsoportja.

Az internet helyes használatával kapcsolatban felidézte: a kormány 2016-ban fogadta el a digitális gyermekvédelmi stratégiát, az optimális használat ugyanakkor életkor- és személyiségfüggő, abban a családnak, a pedagógusoknak, de még a kortárs diákoknak is felelősségük van. Az informatikai fejlesztésekről szólva azt mondta: két év alatt megduplázták az iskolákban elérhető sávszélességet, informatikai eszközöket vásárolnak az iskolák számára, új digitális tananyagok is készülnek.

A hiányszakmákkal kapcsolatos felvetésre Schanda Tamás azt mondta: programokkal segítik a szakmák megismerhetőségét, ilyen például a nyitott gyárak éjszakája, de tájékoztató kiadványok, honlapok is rendelkezésre állnak.

Járai Zsigmond, a csángó-magyar együttműködés miniszterelnöki megbízottja egy csángó diák kérdésére azt hangoztatta: a Kárpátokon túl élő csángó magyarokat a magyarság részének tekinti a kormány, és mindaddig támogatja őket, ameddig ez szükséges és lehetséges.

A köznevelésért felelős államtitkárt többek közt arról faggatták,

miért nem jár a szülőknek a családi pótlék az első diploma megszerzéséig.

Maruzsa Zoltán azt mondta: ugyanúgy támogatják a felsőoktatásban részt vevőket, mint a kiskorúakat, csak esetükben nem a szülők, hanem a fiatal felnőttek kaphatnak ösztöndíjat, az erre fordítható keretösszeget pedig az elmúlt időszakban jelentősen növelték.

Arra a kérdésre, hogy

miért nem teszik kötelezővé, hogy minden általános iskolás megtanuljon úszni,

azt mondta: a kormány egyetért a felvetéssel, és nagyon kevés olyan hely van Magyarországon, ahol nincs uszoda. Eddig 20 tanuszodát adtak át, 26 kialakítás alatt áll, további 6 esetben keresik még a tervezett létesítmény helyszínét. Célnak nevezte, hogy még ebben a ciklusban minden járásban rendelkezésre álljon tanuszoda.

Arra a felvetésre,

miért nem lehet természettudományos tárgyakból előre hozott érettségit tenni,

Maruzsa Zoltán azt mondta: múlt héten fogadták el azt a rendeletmódosítást, amely bővíti az előre hozott érettségik lehetőségét, ezt várhatóan hamarosan kihirdetik.

Az egyik diák a KRESZ iskolai oktatását kifogásolta,

mire Maruzsa Zoltán felidézte: tavaly nyár óta visszatérítik a tanfolyami képzések díját, ha sikeres a vizsga. Tantervi oktatását ugyanakkor nem támogatják a KRESZ-nek, az ugyanis plusz tanórát jelentene, a tanfolyami jellegű felkészülés célravezetőbb.

A nyelvoktatással összefüggésben a jövő évtől induló programokat emelte ki: az angol-, francia-, némettanárok anyanyelvi környezetű továbbképzését, valamint a 9. és 11. évfolyamos diákok kéthetes nyári külföldi nyelvtanulási lehetőségét.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkárt többek közt a Terrorelhárítási Központ felszereléseiről faggatták. Ő megjegyezte, hogy bár pontos listát nemzetbiztonsági okból nem mondhat, de a szervezet minden olyan eszközzel rendelkezik, amellyel valamennyiünk biztonságát tudják szavatolni.

Szintén tőle tudakolta egy diák,

mi történne, ha nagyobb számban mégis bejutnának migránsok az országba.

A parlamenti államtitkár közölte, Magyarország cselekedne; eddig is megvédték az ország határait, a visegrádi országokkal együtt erre képesek a továbbiakban is.

(MTI)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@namihami: Pontosan, az új oktatási rendszer leg-agymosottab diákjai részvételével tartották meg a Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést. :-))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
Észak-Korea, Kína...uniformizált társadalom, beültetett chip, nyomkövetés, gondolatleolvasás, .átnevelő táborok - csak egy kis asszociáció.
Ez várna ránk, ha a fideszen múlna, ha hagynánk, ha nem lennénk EU-tagok.
Sámannus
@Pegero: Eltévesztetted a címzettet. Nem tudod őket megvédeni, ha rossz helyre küldöd.
Ha jól sikerül kiléptetni az országot az unióból talán még a halálbüntetés is visszajön. Szélesedik a skála, mit kaphatnak a gazemberek. Talán még a sztyeppén is legelhettek a mamutok földjén egyszer.
Sámannus
@Pegero: Mindenki azt gondolja, milyen szar dolog egy fagyos kietlen vidéken élni. Kevesen gondolják hogy lehet és sokan irigylik is ahol megvalósul. A muszkáknak ez valamiért nem megyen mert börtönnek használják. Mennek ők is sokan Ámerikába, lenni polgárok,és igyekeznek kerülni a sarat és a munkát. Nem tudsz meggyőzni csak arról, hogy tudatlan bunkó vagy, a többi muszkával együtt, akik itt rontják a levegőt. Olthatnál inkább tüzet te is a tajgában, hasznosabb is lenne, Oroszország Anyácskádnak is
simmering73
Tiszta Észak-Korea. Kivikszelt nerkompatibilis kispajtások (leinformálva elölről hátulról az egész család hetedíziglen), felolvasták az előre kiosztott kérdéseket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.