Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat, ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőmű új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés – mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában.

Az atomerőműben látja Áder a legnagyobb környezetvédelmet

Az államfő kifejtette: Paks-2 felépítésével és a naperőművi kapacitások folyamatos bővítésével Magyarországon az áramtermelés több mint 90 százaléka 2030-ra szén-dioxid-mentessé válik. A közlekedés zöldítéséről elmondta, hogy a 25 ezernél nagyobb lakosságú városokban csak elektromos buszok állnak majd forgalomba a kormány döntése alapján. A köztársasági elnök szerint az iparban, főként a cementiparban, a vaskohászatban és a gumigyártásnál van szükség technológiaváltásra a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Áder János kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt 100 évben duplájára növelte az erdőterületek nagyságát. Az erdősültség szintjét tovább akarják növelni, hogy a jelenlegi 22-23 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2050-ig.

A fosszilis energiahordozók kivezetésével szemben gyakran elhangzik érvként, hogy ez a döntés gazdasági visszaeséssel társul – mondta az államfő, hozzátéve: Magyarország azonban az egyik példa, amely cáfolja ezt a nézetet.

Ismertetése szerint 1990-hez képest Magyarországon 7 százalékkal csökkent az energiafelhasználás, 32 százalékkal mérséklődött az üvegházhatású gázok kibocsátása, eközben az ország GDP-je 47 százalékkal emelkedett. Ezeket az adatokat vizsgálva felmerül, hogy a kibocsátás csökkenése a szocialista nagyipar összeomlásával hozható kapcsolatba – jegyezte meg az államfő. Ellenérvként hozva fel, hogy 2000-hez képest Magyarország 24 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, miközben az ország GDP-je 29 százalékkal nőtt.

(Kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Áder hiába látja az atomban a jövőt, ha szétlopják..
SystemError
Mormogó bajszos bábjáték .:) Olyan ez a dörmögése, mintha valami komoly ember lenne...:)
görbetükör
Látogasson el Csernobilba, vagy Fukusimába.
colibri
Havi 3 millióért az lát, amit elvárnak tőle. Komolytalan bábu, mondhatnám car ember.
Yoda69
Valaki magyarazza mar el ennek baromnak, az atomeromu nem a mukodesevel szennyez (felteve, hogy nem kovetkezik be valamilyen nuklearis katasztrofa, mert ugye ez sem kizarhato), hanem az elhasznalodott uranium tarolasaval. Ezt a problemat pedig mai napig meg nem sikerult megoldani normalisan.
Szeparepa2
Hát persze kretén bajszoszar... a radiokatív hulladékot meg jó fizeSS maffia módra elsúvasztjuk illegálisan, hadd szennyezzen pár 10 ezer évig... bravo idióta hazaáruló szarbáncsicska patkány...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.