Szent István Imre herceghez írt intelmeiből idézett  Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten. Orbán elmondta: ebből dolgozik ma is a magyar kormány.

Orbán: "indulat, dölyf és gyűlölség nélkül, lélekben alázatosan, szelíden kell uralkodnod"

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a keresztényüldözésről szóló második nemzetközi konferencia megnyitóján a budapesti Corinthia Hotelben 2019. november 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Ahogy azt korábban megírtuk, kedden kezdődött a kormány által szervezett második keresztényüldözésről szóló konferencia Budapesten, ahol Orbán Viktor is felszólalt. A nemzetközi konferencia megnyitóján a kormányfő kiemelte: Európa megmentéshez nekünk azok adhatják a legnagyobb segítséget, akiknek most mi segítünk. Mi azt adjuk az üldözött keresztényeknek, amire nekik szükségük van, otthont, kórházat, iskolát, és azt kapjuk vissza, amire Európának a legnagyobb szüksége van: keresztény hitet, szeretetet, kitartást – fogalmazott. Orbán közölte:

Európát csak az mentheti meg, ha visszatalál keresztény identitásához

A kormányfő honlapjára azóta felkerült beszédének teljes szövege is, amelyben részletesen idéz Szent István Imre herceghez írt intelmeiből.

A szöveg Orbán Viktor szerint egy útmutatás, lelki és politikai iránytű, amelyet Szent István ezer éve írt a fiának, "mi, magyarok mégis úgy olvassuk, mint nekünk szóló személyes üzenetet" – kezdte Orbán, aki felolvasott néhány jótanácsot a szövegből.

A jóság erényének gyakorlása elvezet majd téged a teljes boldogsághoz. Légy irgalmas mindenkihez, aki erőszakot szenved, lélekben soha ne feledkezz meg ama isteni intelemről, hogy irgalmasságot akarok, nem áldozatot. Légy kíméletes mindenkivel szemben, ne csak a hatalmasokkal, hanem azokkal szemben is, akik híján vannak a hatalomnak. Azután meg légy lélekben erős, hogy jósorsod ne tegyen túlzottan elbizakodottá, a balszerencse pedig ne sújtson a porba! Légy alázatos is, hogy Isten felmagasztaljon most és a jövőben! Légy szelíd, hogy soha ne szegülj szembe az igazsággal! Légy becsületes, hogy senkinek se keltsd szándékosan rossz hírét!”

És most a kedvencünk, magyarok kedvenc idézete:

„vésd az emlékezetedbe, hogy (…) indulat, dölyf és gyűlölség nélkül, békességben, lélekben alázatosan és szelíden kell uralkodnod, mivel minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.”

Orbán hozzátette:

Ebből dolgozik ma is a magyar kormány.

"Tehát a magyar nép és a magyar kormány hisz abban, hogy a keresztény erények békéhez és boldogsághoz vezetheti azt, aki gyakorolja. Ezért mondja az alkotmányunk: „Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége.” Ez az örökség, Excellenciás uraim, arra kötelez bennünket, hogy a magunk erejének megfelelően megvédjük a világban azokat a keresztény közösségeket, amelyek üldöztetést szenvednek" – fogalmazott a kormányfő a konferencián.

Forrás: Index, MTI

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ziccer1
Ezek nem a saját szavai, ilyet ő nem tudna leírni, az elmondását is rettenetesen nagy figyelemmel teszi. Az ő szájával ezek csak szavak, egyetleneggyel sem tud azonosulni. Hiteltelen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
@csipetke: Ja, és orbánnak nem uralkodni kéne, merthogy nem király, (reméljük nem koronáztatja meg magát), elég lenne, ha normálisan kormányozná az országot. De egyszer azt nyilatkozta, hogy a kormánynak nem az a dolga, hogy kormányozzon. Nem is teszi, mert minden energiája az idióta felesleges stadionokra megy el, és a mérhetetlen pénzlenyúlásokra, a pereputtyának és a haveri körnek a gazdagítására
nezelodo
"indulat, dölyf és gyűlölség nélkül, lélekben alázatosan, szelíden kell uralkodnod". Hát vezérem nem ártana sokszor végigrágva átgondolni az intelmet, de az uralkodást hanyagolni kellene, mert úgy emlékezem, nem uralkodással, hanem vezetéssel bízta meg a fülkeforradalmi elsöprő többség. Amúgy alapos megfontolásra ajánlom az "indulat, dölyf és gyűlölség" kifejezéseket is...
Nyírfa
@Ludmilla: Bele a közepébe, csak a lényeget! :) Így van!
1magyar
@szegfue: Bokros, Bajnai, Orbán - kormány egy lapon. A néptől elvett pénz a "sikerük" titka.
szegfue
@1magyar: Elfogadom a véleményedet, de nem értünk egyet... nem igazán lehet őket egy lapon emliteni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.