Ahogy azt korábban megírtuk, megkezdődött a klímasztrájk Budapesten. A kezdeti eső ellenére is több ezren vesznek részt a tüntetésen. 

Az akciót negyedik alkalommal szervezi meg az egyetemistákból álló Fridays For Future Magyarország. Több ezren indultak el a tértől a Bem rakparton a Margit híd felé 13 órakor.

A tüntetők között felvonult a főpolgármester is. 

A helyzet kritikus, nem lehet szőnyeg alá söpörni

– mondta Karácsony Gergely. „Nem valami semleges dologról van szó, hanem olyanról, amely azonnali cselekvést igényel.”

Karácsony szerint a város részéről konkrét intézkedés lehet:

a dugódíj,

a városi zöldterület mennyiségének növelése,

fenntartható városi közlekedés biztosítása, elérve, hogy azt minél többen használják.

"Nagyon sok teendője van a városnak, a klímaváltozás elleni küzdelemben Budapest az utolsó helyen kullog" – tette hozzá. Karácsony szerint a magyar kormány nem kellő súllyal kezeli az ügyet: energiapolitikában rossz úton haladunk, "a lakossági szektor energiahatékonysági beruházásaihoz szükséges támogatására EU-s forrásokat a kormány nem hívta le. Mi EU-s támogatással nagyarányú energiakorszerűsítési programot akarunk indítani Budapesten.”

Magyarországon 14 városban tartottak klímatüntetést egy időben a budapestivel. Helyszín többek között: Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Szeged, Szekszárd, Szombathely, Veszprém.

Világszerte 3273 városban tartanak klímasztrájkot november 29-én.

Forrás: Index

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...hát kell...egy kis kavarodás...főleg ha a főpolgi a prímás, de mkre jó ?...mert mit tud tenni az átlag, az ki épp vonul tüntet és akadályozza a forgalmat, hogy az autós még nagytobbat kerüljön és többet füstöljön ?
...úgy butaság ahogy van.
Jozefina
Igen! Úgy látszik az emberek kezdik felfogni, hogy gyermekeik jövőjéről van szó és senki nem lehet közömbös ebben a küzdelemben. Sürgős és hatékony cselekedetekre van szükség!!!
jesz
legalább mondaná valaki, hogy már elindult a korszerűsítés...a Kelenföldi hőerőmű gőzét próbálják átvezetni a Belvárosba, ahol távfűtésre állnának át..több tízezer lakásról van szó.
Arról sem esik szó, hogy a tüntető fiatalok lakásában mivel fűtenek? ha csak a tíz százalékuk fűt fával, az is tekintélyes légszennyezés.

Karácsony megmutatta az arcát, mert meg kell, de senki nem mondta meg, mi a teendő...itt Budán vadul füstölnek a kémények, a Sasad oldalán csak úgy úszik a füst lefelé a város felé..
Ezt soha a büdös életben nem fogják tudni megszüntetni...

A klíma meg csak változik, nem törődve a tüntetőkkel...
jesz
most olvasom, hogy a fiatalok fő követelése, a politikusok tegyenek valamit a klímaváltozás ellen!...
...jó lenne legalább egy támpontot adni a politikusoknak, legalább abban segítsenek...egy példát. De egy sincs, csak felszólítás.
Lepényleső
Kormányzati jóváhagyással,eddig nem látott mértéktelen szennyezéssel állunk szemben? Csak azért,hogy
bárki megfogható legyen? Ki mehet a hatalommal szemben,akinek veszíteni valója nincsen,- pitiáner szinten?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.