Biztossá vált, hogy jövőre 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. A nem kormányzati előrejelzések szerint ez kevés lesz, és jövőre is kiegészítésre szorulhatnak a nyugdíjak.

Az mfor.hu számításai szerint lesz olyan nyugdíjas,

aki mindössze havonta 804 forinttal kap majd többet.

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az idei évi nyugdíjkiegészítés beépítése után 2,8 százalékkal fognak emelkedni 2020. január elsejétől a nyugdíjak. 

A kormány továbbra is úgy gondolja, hogy jövőre 2,8 százalékos lesz az infláció, ezért emelik ennyivel januártól a nyugdíjakat

- derült ki Gulyás Gergely szavaiból is a csütörtöki Kormányinfón.

A minisztert az mfor.hu arról kérdezte, hogy kitart-e a nyáron elfogadott 2020-as költségvetési törvényben rögzített 2,8 százalékos tervénél a kormány most, év végén. Gulyás erre igennel felelt a lapnak.

Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a várható infláció 3,4 százalék lesz.

A miniszter szerint "ahány elemző, ahány vélemény van, annyiféle adat is, és az elmúlt években a kormányzati prognózisok összességében jól teljesültek, de ha mégsem ez lenne a helyzet, akkor megvan a mechanizmus, amivel az infláció és a nyugdíjemelés mértéke közti eltérés jól kompenzálható" – írja a lap.

Ez alapján – mivel az emelés mértéke egységes – lesz, aki havonta tízezrekkel, mások pedig csupán néhány száz forinttal gazdálkodhatnak több pénzből, mint idén. Egy átlagos, 135 ezer forintos ellátásban részesülő nyugdíjas – az idei 0,7 százalékos kiegészítő emelést is figyelembe véve – jövőre havonta 3806 forinttal gazdálkodhat több pénzből. Éves szinten ez kicsivel több mint 45 ezer forint pluszt jelent.

A Magyar Államkincstár által kiadott adatok alapján jelenleg a teljes öregségi nyugdíjak a legkisebb, 28 500 forinttól egészen milliós nagyságrendig szóródnak.

Ha valaki ezt a legkisebb ellátást kapja, akkor jövőre havonta 804 forinttal több pénzt utal ki neki a magyar állam. Ezzel szemben egy 2 millió forintos ellátás esetén az érintett havonta 56 392 forinttal több pénzből gazdálkodhat majd.

Az mfo.hu cikke megjegyzi, hogy mivel a várható infláció mértéke a kormány által prognosztizáltnál jóval nagyobb lehet, a nyugdíjasok már egy jelentősebb mínusszal indítják az évet a rendeletben rögzített emelés ellenére is. A Magyar Nemzeti Bank által a következő évre megállapított 3,4 százalékos fogyasztói árindex és a kormány előrejelzése közt nem elhanyagolható, 0,6 százalékos differencia van.

Abban az esetben, ha a kormány a jegybanki inflációs várakozásnak megfelelően emelné a nyugdíjakat, akkor az egy átlagos 135 ezer forintos ellátás esetén havi 3806 forint helyett 4622 forint többletet jelentene.

Egész évre vetítve tehát 9788 forintot veszít egy átlagos ellátásban részesülő személy.

A legkisebb nyugdíj esetén havi 172 (évi 2066 forintot), a legnagyobb, kétmilliós ellátásnál pedig 12 084 forintot (évi 145 008 forintot) bukik az érintett az alacsonyabb mértékű emelés miatt.

Forrás: mfor.hu, 24.hu

Címlapkép: MTI / Mohai Balázs

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
a kormányzati prognózisok összességében jól teljesültek, de ha mégsem ez lenne a helyzet, akkor megvan a mechanizmus, amivel az infláció és a nyugdíjemelés mértéke közti eltérés jól kompenzálható – egyébként jól vagy???
Túl azon, hogy a kimutatott infláció köszönő viszonyban sincs a balóságoshoz, évek óta jelentősen kisebb inflációval számoltok, mint az az év második felében már egyértelműen várható.
Ami pedig a kompenzációt illeti:
egyfelől; 11 hónapos késéssel kamat nélkül utólag kifizetitek,
másfelől; nem építitek bele a nyugdíjba, így a további évekre elveszik.
ezt jó kompenzációnak nevezni még tőled is elképesztő pofátlanság! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Vajon sikerül nekik elkölteni ezt a tetemes összeget vagy államkötvénypiacra mennek vele? Esetleg felvásárolják a Cinege utca, Felcsút és társai még eladó ingatlanjait?
Eladott Ország
@Nessy: december 13., 18:11; A fidesz utalványait forgalmazó oligarchák milliárdokat szakítanak a forgalmazással.
Íme a Erzsébet Utalványforgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság cégkivonata:
www.ceginformacio.hu/cr9310069975
Nem érdekli ezeket, a rohadt trógereket, hogy olcsóbb lenne átutalni a nyugdíjszámlára, csak a közpénz lenyúláshoz lopáshoz értenek!
Eladott Ország
@Pegero: "A csillagokat lehozták, az összes tüzet ellopták
Rettenetes sötét, sötét van
Elfáradt a napsugár, szegény szentjánosbogár
Rettenetes sötét, sötét van
Te vagy a fény az éjszakában, gyere dolgozz a lámpagyárban"
P. Mobil - Lámpagyár
www.youtube.com/watch?v=EjTyKtOpHYs&feature=youtu.be

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.