Sorozatos szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a nemzeti parkok ellenőrzésekor – közölte a szervezet hétfőn.

A nemzeti parkok körmére néztek – ideje volt

A közlemény szerint az ÁSZ mind a tíz magyarországi nemzeti park ellenőrzését befejezte, és megállapította, a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás, a pénzügyi és vagyongazdálkodás elszámoltathatóságának feltételei nem voltak biztosítottak a nemzeti park igazgatóságoknál.

Az ÁSZ az agrárminiszternek öt, a nemzeti park igazgatóságok igazgatóinak pedig további 90 javaslatot fogalmazott meg a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében – tették hozzá.

Kifejtették, december 20-án fejeződött be az Aggteleki, a Fertő-Hanság, a Hortobágyi, a Kiskunsági és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése. A második ütemben pedig a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly és az Őrségi Nemzeti Park 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését zárta le az ÁSZ.

Az ÁSZ ellenőrzései megállapították, hogy a csopaki székhelyű Balaton-felvidéki, az egri székhelyű Bükki, a pécsi székhelyű Duna-Dráva, az esztergomi székhelyű Duna-Ipoly és az őriszentpéteri székhelyű Őrségi Nemzeti Park igazgatóságának belső kontrollrendszere, pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az igazgatóságoknál a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás, a pénzügyi és vagyongazdálkodás elszámoltathatóságának feltételei nem voltak biztosítottak. Továbbá a korrupciós veszélyekkel szembeni védettség egyik nemzeti parknál sem nem volt biztosított.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Vegye meg mindet Mészáros, vagy Tiborc és minden rendben lesz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
Vegye meg mindet Mészáros, vagy Tiborc és minden rendben lesz.
Sámannus
No akkor nézzük majd meg a gatyátokat, amikor méhszarosék korrupcióit vizsgáljátok, ilyen szigorral!
Nessy
@görbetükör: Biztos meg vannak a lojális haverok új igazgatóknak!
Sámannus
@Nessy: Én csak egy vezetőt ismerek közelről, de szerintem a lelkét teszi ki a munkájáért. ezek a vizsgálódók pedig különös értékrend szerint vizsgálódnak. A föld tulajdonlás szúrja a szemüket, és hamarosan fenekestől forgatnak fel mindent.
A mai világban nem azt nézik hogy jól dolgozol-e, hanem ki vagy?
Nessy
@Sámannus: Még "szerencse", hogy sem Mészáros cégeinél, sem a népnemzeti veszteséges vállalatoknál nincs semmi látni, nézni való!
Sámannus
@Nessy: Oda vakot, süketet, vagy analfabétát küldenek ki, vagy a hármat együtt. és minden szabályos lesz.
nevemnick
Mint itt előttem jópáran ,,pedzegetik" a dolgokat, nagyon sok érték rejtőzik a nemzeti parkok tulajdonában. A Környezetvédelmi (természetvédelmi) és Vízügyi Minisztériumot 2010-ben a fidesz megszüntette, a négyszáz fős ,,erőforrást" szélnek eresztette. Ez a lépést, amellett hogy Alkotmány ellenes volt, már előkészítette a nemzetileg védett területeinek jövőbeli el- és szétosztásának lehetőségeit. A „visszalépés tilalmaként” ismert az az 1994-es alkotmánybírósági határozat, amely szerint a természetvédelem korábban elért szintje jogszerűen nem csökkenthető, (bizonyos kikötésekkel a későbbi Alaptörvény több helyen is világosan kiáll a természeti értékek védelméért), és egyértelműen jelzi az állam felelősségét is. Viszont ismerhetjük a regnáló hatalom máról-holnapra sok mindent (pl. egyéni képviselői javaslatra) megváltoztató törvénymódosításait, nem lehetünk biztosak a ,,gránitszilárdságú" Alaptörvény valamilyen úton-módon még sokáig védi a nemzeti parkok hozzáférhetetlenségét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.