Az Állami számvevőszék (ÁSZ) célja, hogy mindenhova eljusson és feltárja a kockázatokat – közölte az ÁSZ elnöke vasárnap.

Az Állami Számvevőszék nagyban hozzájárult, hogy úgy bánnak a közpénzzel, ahogy

Domokos László a számvevőszék honlapján közzétett összegzésben kiemelte, hogy ellenőrzéseikkel, elemzéseikkel és javaslataikkal hozzájárultak a közpénzügyek fejlesztéséhez 2019-ben.

Szükségesnek nevezte az egészségügy finanszírozásának és az ellátórendszer struktúrájának átalakítását. Azt is elmondta: a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált.

A 2018-as 806-ról idén több mint 60 százalékkal, 1337-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát az ÁSZ – ismertette évértékelésében Domokos László.

Az ÁSZ elnöke hozzátette: az idén lezárt ellenőrzések az önkormányzatoknál azt mutatják, hogy gazdálkodásuk összességében stabil, nem áll fenn az újbóli eladósodás kockázata.

A következő években mind a 3200 települési önkormányzathoz szeretnének eljutni a pénzügyi monitoring módszerével végzett ellenőrzéseikkel – tette hozzá.

Domokos László kiemelte: az ÁSZ látja a finanszírozási és strukturális problémákat az egészségügyben, ugyanakkor meggyőződése szerint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, illetve az ellátás minőségének javításához "szabályszerűen, átláthatóan, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra, illetve szakellátó intézményekre van szükség".

Emlékeztetett: az ÁSZ 2019-es elemzése is rámutatott, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása a jelenlegi formájában nem fenntartható, továbbá az ellátórendszer struktúrája is átalakításra szorul.

Kitért arra is, hogy a 2018-as 17-tel szemben 2019-ben 32 elemzést tettek közzé. Legfrissebb, a közszféra belső ellenőrzését értékelő, december 30-tól elérhető elemzésükről szólva azt írta: "a tapasztalataink lesújtóak, a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált".

Hozzátette: elemzésük arra a következtetésre jutott, hogy a közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokoltnak nevezte a teljes rendszer felülvizsgálatát.

Domokos László szerint a magyar gazdaság fenntartható kifehérítése a korrupció elleni rendszerszintű fellépést támasztja alá. Úgy fogalmazott: "A stabil áfabevétel a fenntartható kifehérítés és a fenntartható gazdasági növekedés kulcsa. A munkát terhelő adók – így a személyi jövedelemadó – fokozatos csökkentése viszont alapvető versenyképességi kérdés."

A szervezet közelgő jubileumáról szólva úgy fogalmazott: "az Állami Számvevőszék 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre".

Felhívta a figyelmet arra, hogy a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
Szabályszerűnek és átláthatónak nevezzük azt az esetet, amikor minden közpénzt Pénztáros Lőrinc kap...
kissé felnőttem
ezért épitünk európaszerte stadionokat? közpénzből kisajátitva egy eszement hobbira? a kórházak meg ezer sebből véreznek. hát szar azért mit ne mondjak.
namihami
Az ott megkapott fizetésért és egyéb plusz juttatásokért igazán nem nagy feladat egy kicsit becsukni a kormány felé eső szemüket.
A másik, amivel az ellenzéket lehet éberen ellenőrizni, annál jobban ki lehet nyitva. Sőt, kötelező...
RonaGyuri
a cím korrekt: elévülhetetlen érdemei vannak Orbánék pénz-eltüntetése támogatásában! =))
Lepényleső
Á dehogy? A bán bánik a számvevőszékkel is úgy mint minden mással? Sutba vele,ha nem egyezik álomvilágával?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.