A Soros-hálózat pénzszerző akciójának nevezte szombati sajtótájékoztatóján a térség fideszes országgyűlési képviselője a gyöngyöspatai iskola szegregációs ügyét, amelyben – a Kúria tavaly december 2-i, jogerős döntése értelmében – a helyi önkormányzatnak és a tankerületnek mintegy 100 millió forintot kell kifizetnie az érintett családoknak.

Horváth László hangsúlyozta: az önkormányzatnak, mint korábbi intézményfenntartónak több mint 80 millió, míg a jelenlegi fenntartónak, a tankerületnek közel 20 millió forintot kell előteremtenie. Ez az összeg a helyhatóság saját éves bevételeinek duplája, mely a települést drámai módon érinti – mutatott rá a kormánypárti politikus.

Úgy értékelt:

"a bírósági ítélet jogszerűsége nem vitatható ugyan, ám sokak igazságérzetével ellentétes, túlzó és zöld utat adott a Soros-hálózat pénzszerző akciójának".

Ráadásul egy egész települést büntet, csődközeli helyzetbe hozva azt, így nem békét, megnyugvást hoz, hanem rombol: békétlenséget és feszültséget szül – mondta Horváth László, megjegyezve: a döntés "olyan szelet vet el, mely országszerte beláthatatlan viharokat kavarhat más közösségekben is".

Százmillió forint kártérítést kell fizetni a gyöngyöspatai iskolai szegregáció miatt, ez bedöntheti a települést

Közölte: a határozatot végre kell hajtani, mert az annak felfüggesztését kérelmező alperesi beadványt a Kúria indoklás nélkül elutasította.

Január 17-ig folyósítani kell azt a 100 millió forintot, melyet a bíróság kárpótlásul ítélt meg a szegregációs ügyben érintett 62 cigány tanuló családjának.

A képviselő a helyzet megoldása érdekében a kormány segítségét kérte – jelezte.

Az ügy előzményeiről szólva emlékeztetett: az elkülönített oktatás több éven át jellemezte a helyi iskola pedagógiai gyakorlatát

"egy rendkívül feszült, az intézmény mindennapi életét durva erőszakkal megfertőző" időszakban.

A tantestület ebben a kényszerhelyzetben rossz választ adott, ám akkor ez tűnt a helyzet kezelésére egyedül alkalmas megoldásnak; a 2011-2012-es tanévben lezajlott fenntartóváltást követően a diákok elkülönítése fokozatosan megszűnt – mondta el.

Horváth László szerint a történtek után egy előre megtervezett, szervezett akció vezetett az ügyben indított perhez, melyet nem az érintett közel negyven család, hanem az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezett. A Soros-hálózat által támogatott szervezet biztosította a hosszas jogi procedúrához szükséges feltételeket, így a jogi képviseletet is, azzal a nem titkolt céllal, hogy elérjék "a szegregáció beárazását" – fogalmazott a politikus.

Szólt arról is, hogy a települést békés, kiegyensúlyozott fejlődés jellemzi, ám "vannak olyan külső érdekcsoportok", melyek időről időre megpróbálnak polgárháborús övezetet, csatateret kreálni Gyöngyöspatából.

A képviselő szerint érkeztek már a községbe 2011-ben is "igazságosztók" bakancsban, bomber dzsekiben, gárdamellényben, jogvédőként, aktivistaként. "A beavatkozás vége háború lett", mely a rendőrségnek és végső soron a magyar adófizetőknek több százmillió forintjába került. Akik ezt okozták, hamarosan távoztak, a romokat hátrahagyva – fogalmazott kijelentve: Gyöngyöspatának nincs szüksége igazságosztókra, a község békét kér.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez akkor lenne büntetés, ha a valódi bűnösökkel fizettetnék ki. Így ez is csak az adóinkból lesz fizrtve. A fideszesek pedig röhögnek az egészen.
Fizessen az, aki a szegregációs döntéseket hozta, DE SAJÁT zsebből.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Macskaszem: Mi bajod a szegregációval???Az egyetlen járható út a nyugodt élethez!!! Ha nem hiszed,talán beszélgess olyanokkal akik cigófertőzött területen élnek!!!
kissé felnőttem
sokan megtollasodtatok aztán sorost kiáltotok? A falu vezető ha a bérét jog szerint kapja feleljen is jog szerint az alkalmazottak viselt jogtalan vagy jogszerű dolgaiért .Ez meg ugye nem máma kezdődött : 100 millióért menj a viktorhoz vagy vállalj munkát orbán féle kőbányában nagykalapáccsl
vagy kalapozd össze az elvtársaidtól ne a szegénységen mássz felfelé mert ez trógerság ám
a XXI. században.Pártállástol függetlennek kéne lenni.
Csizmás Kond
Ez egy ujabb ingyenes cigánybérezés.
lusta
Az állam által felügyelt tankerületnek kell kifizetni, nem az önkormányzatnak. Nálunk, ellentétben más országokkal, mindig az állam fizet. Az elcsalt uniós pénzeket sem a csaló fizeti vissza, hanem az állam. Az államnak persze nincs pénze, az állam azadófizetők pénzét kezeli. Nagyon, de nagyon rosszul, hogy finomkodjak is néha.
Sámannus
@lusta: Most volt az ismétlése a Mária Terézia filmnek Az ő uralkodása idején rombolták le a magyar várakat és a magyar nemesek segítségével fosztották ki az országot. Az a pompa a bécsi udvarban a behódoló nemeseknek köszönhető. Ma ugyanez zajlik a behódoló pártok segítségével nyíltan rabolják ki az országot.Hatalmas vagyonokat visznek ki az országból. A pohos szerint ez "kifektetés" igen csak az országot fektetik ki, a mocskos gazember hazaárulók.
durbincs
@rewax: vigye. @Eladott Ország: @Sámannus: @simmering73: @nezelodo: -t bár ezek má a 4lábúakra leszakosodtak .?
lent a bányakoloniba --- 1111km-re ? ja és @kula: -t a bedestekercsest itt ne hadja ? + @Pálinkás Pál: t , a Palikát se ?...
ezek fő / 50euroért má mindent megcsinálnak ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.