Az operatív törzs mai ülését követő sajtótájékoztatón új intézkedéseket jelentettek be az illetékesek. Arra kérik az óvodákat, iskolákat, hogy ne rendezzék meg a március 15-i ünnepségeket.

A hazai schengeni határátkelőkön szűrni fogják az Olaszországból érkezőket

– hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján, valamint azt is közölték, hogy az iskolák ne tartsanak ünnepi rendezvényeket.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője elmondta, hogy 12-re emelkedett a betegek száma. Szlovákiában 7, Lengyelországban 18, míg Csehországban 40 beteg van. Ausztriában 107 beteg van, míg Szlovéniában 25 – tette hozzá. Közel 16 ezer megbetegedés van Európában. Folyik az ügyeleti központban a levelek és a telefonok megválaszolása. Eddig több mint kétezer levél és ötezernél több telefonhívás érkezett – tette hozzá.

Az olaszországi intézkedésekről azt mondta, tervek szerint a hazai schengeni határátkelőkön szűrni fogják az Olaszországból érkezőket.

Azt kérik, 14 napig maradjanak otthoni karanténban, aki Olaszországból tér haza.

Az operatív törzs a sportrendezvényekkel kapcsolatban elkészítette a terveit, és azt továbbította a kormánynak.

Ne szervezzenek az iskolák és óvodák ünnepi rendezvényeket

- mondta Lakatos Tibor.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy jelenleg 12 megbetegedés van Magyarországon, mindhárom új beteg iráni diák, és az első eset felfedezett kontaktja.

Újságírói kérdésre válaszolva szóba kerültek a szomszédos országok korlátozó intézkedései, az iskola és óvoda bezárások is. Ezzel kapcsolatban közölték, ha úgy látják, szükségesek, elrendelik őket. Elhangzott, hogy ezekben az országokban jóval nagyobb számban vannak ott fertőzöttek,

de ha szükség lesz az iskolák, óvodák bezárására, meg fogják ezt lépni.

Egyelőre erre még nincs szükség, már csak azért sem, mert azokban az országokban, ahol már kihirdették, jelen állás szerint több a fertőzött – mondta el újságírói kérdésre Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője.

A sajtótájékoztatót az Index közvetítette: 

Forrás: Origo, Blikk, Index

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Feltűnő, hogy VILÁGJÁRVÁNY idején a sajtó munkatársai szájból szájba kapják a mikrofont.
.
Kontakt ide, vagy oda!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Ez igen 16 ezer megbetegedés egy többszázmilliós kontinensen...ezt még ezrelékekben sem lehet kifejezni olyan kevés...és ráadásul inkább az öregeket veszi célba...ennek többszöröse halálozik el egy nap alatt másban...csak úgy a viszonyítás kedvéért...sima influenzában is sokkal többen halnak meg...persze tudom most nem PC ilyeneket megemlíteni!!!
tudode
Feltűnő, hogy VILÁGJÁRVÁNY idején a sajtó munkatársai szájból szájba kapják a mikrofont.
.
Kontakt ide, vagy oda!
Málna
@Mirabilis: Két napja már elküldtem neked a választ a kérdésedre. Nem lenne egyszerűbb és logikusabb elolvasni, mint újra és újra megkérdezni?
SystemError
Úgy látszik a románok mindenben lehagytak minket.

Ez meg, hogy még a kirakatban sem képesek kicsit odafigyelni:

"
Dél-Pesti Centrumkórházban helyhiány miatt nem egyedül vannak elkülönítve, hanem 3-6 ágyas szobákban vannak összezárva. Információhiányra és arra panaszkodtak, hogy nem kapnak elég szappant, fertőtlenítőt és vécépapírt. (A vécépapír hiányát egy teszteredményre váró magyar beteg is megerősítette nekünk.) "
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: OK Pali, te bizonyára nem vagy öreg.

Igen Pali, sima influenzában is sokkal többen halnak meg. Csakhát sokkal többen influenzások és ebből néhány tized % meghal a szövődményekben.

Viszont ez a vírus csak most robban és ha már ugyanannyi beteg lesz mint influenzás akkor a halálozás minimum tízszer annyi lesz ha nem százszor. És nem mellékbetegség szövődményekben, hanem az új vírus közvetlenül fulladást okoz, mert nem kapsz levegőt. Lélegeztetés nélkül megfulladsz. Ráadásul a cov vírus már mutálódott amely máris agresszívabb az eredetijénél.

Az emberiség fajfennmaradása szempontjából ugyan jó lenne egy komolyabb szelekció, mivel végzetesen túlszaporodtunk. Az új vírus jelenlegi formájában azonban erre valóban alkalmatlan, a kb 5%-os halálozási ráta a szelekciót nem befolyásolja. Az V. Iktor esetleg dörzsölheti a tenyerét, mert néhány nyugdíj megmarad. De nem ebből gazdagodik.
tudode
Annyi veszély fenyegeti a zembereket, hogy
.
---- A kormány megint meghosszabbította a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”
.
444.hu/2020/03/05/a-kormany-megint-meghosszabbitotta-a-tomeges-bevandorlas-okozta-valsaghelyzetet
.
Ezenkívül a koronavírussal kapcsolatban is valami KÜLÖNLEGES JOGRENDET rendelt el valaki, amely még őfélesége alapizéjében sincs erre vonatkozóan még utalás sem
.
Lássuk csak:
.
--- A különleges jogrendre vonatkozó közös szabályok
.
www.keh.hu/magyarorszag_alaptorvenye/1515-Magyarorszag_Alaptorvenye&pnr=13
.
54. cikk
(1) Különleges jogrendben az alapvető jogok gyakorlása – a II. és a III. cikkben, valamint a XXVIII. cikk (2)–(6) bekezdésében megállapított alapvető jogok kivételével – felfüggeszthető vagy az I. cikk (3) bekezdése szerinti mértéken túl korlátozható.

(2) Különleges jogrendben az Alaptörvény alkalmazása nem függeszthető fel, az Alkotmánybíróság működése nem korlátozható.

(3) A különleges jogrendet a különleges jogrend bevezetésére jogosult szerv megszünteti, ha kihirdetésének feltételei már nem állnak fenn.

(4) A különleges jogrendben alkalmazandó részletes szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.
.
A sarkalatos törvény
.
2011. évi CXXVIII. törvény
a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról
net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100128.tv
20. A veszélyhelyzet
44. § A veszélyhelyzet az Alaptörvény 53. Cikkében meghatározott olyan helyzet, amelyet különösen a következő események válthatnak ki:
.
c) egyéb eredetű veszélyek, különösen:
ca) tömeges megbetegedést okozó humánjárvány vagy járványveszély, valamint állatjárvány,
.
Ezek szerint a HUMÁNJÁGRVÁNNYAL összefüggő teendőket kiadta őfélesége gebinbe az OPERATÍV TÖRZSNEK!
.
A kérdés az, hogy milyen jogosúltsággal, miközben őfélesége a kereskedelmi izében sápítozik, hogy a KAMPÓ került a gépezetébe!
volvós
Aperitiv törzs...mondta anno Hofi G...Most is az, teliszart zoknik !!
Jozefina
Csak azt nem értem, hogy ha az iskolák, óvodák nincsenek bezárva, akkor miért ne ünnepeljék meg március 25-ét!!!??
Vaéalol valami nem stimmel a kommunikációban!!!
Az érthető, hogy orbán lemondta a központi ünnepséget, talán azért mert nem jönnek a lengyelek, így nincs kinek megtartani!!?? De az már megint nem érthető, hogy mások miért mondják le az ünnepség megtartását??!! Talán nem kellene ezt avírus ügyet ennyire túl lihegni!!
Málna
@Mirabilis: Ezt kérdezted: "És mikor lesznek tesztek? Miéert is hajtják el a tesztre jelentkezőket?"
Erre válaszoltam most, és a hasonló kérdésedre küldtem a linket két napja. Nem értem, mit nem értesz ezen.
tudode
@Mirabilis: .
Őfélesége sarkalatos izéiből:
.
-- a gránit szilárdságúból, és
.
-- a katasztrófavédelmi sarkalatos izéjéből!!!
.
(A különleges jogrendről nem találtam jogszabályt!!)
SystemError
Igaz még a románok is ma elrendelték 15 főnél az iskolák bezárását okulva a többi országból... Csehek is és talán a szlovákok is. Majd valamikortól ellenőrizzük az olaszból ide utazókat is...igaz már ott az országot tették karantén alá, miközben látjuk máshol milyen intézjedések vannak a fertőzöttség hasonló fázisában. Ez persze mind pénzbe kerül és még a migránsok se érnek ide a felelős és gondoskodó kipcsák királyunkhoz.

És még a turizmusnak is kampó. Szegény Récsöl!:(
human
@SystemError: Ne sajnáld Ráhelt! Már készül a törvény ami kipótolja a kiesett profitját a sajátlábnak.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: Igazad is lenne...ha éppen Kínából...ami ugyan nem egy nyitott ország hírek szempontjából,nem olyan hírek érkeznének hivatalosan,hogy egyre többen gyógyultak...és egyre kevesebb a megbetegedés...De azért tőled is megkérdezem,mert eddig talán te reagáltál normálisan a kérdésemre...Svájc??? Olvastál valahol svájci hisztit??? vagy a vírus elkanyarodik a határukon???Meggyőződésem hogy mesterségesen gerjesztett ez a "pánik"...!
SystemError
@human: Helyes még a végén Isti lelépne valami helyi parkolóban szopós művházas kiscsajjal, akiken felnőtt a HVCS. Furcsálom is mindig, hogy Ráhelt választotta, amikor olyan női lehetnének, mint a Rogánnak most, de hát a szerelem ilyen! :)
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: A kínaiak rendkívül komolyan vették a bajt, igaz kicsit megkésve, de megértették, hogy nagy bajban vannak. Pénzeszközök is rendelkezésükre állnak és a társadalmuk is szorosabb kontroll alatt áll mint a mienk. Talán, mondom talán sikerül kordába terelni a vírust. Irán is szigorú ország de az imádság nem segít rajtuk (sem), ők is elszalasztották rendesen.

Az olaszoknak egy hónap elég volt és vezetnek a halálozásban. Nem mondhatod azt, hogy hagyni kell a picsába, úgyis csak az öregek hullanak, mert ez a tömeges megbetegedés kórházi életbentartást igényel, nem csak az időseknek. Minél több a beteg annál kevesebben kaphatnak lélegeztetőgépet és így a halálozási ráta megugorhat. A cov vírus változékony és az agresszivitása is változhat, mint ahogy ez már meg is történt.

Svájc? Miért lenne kivétel? Nem áll meg a határon:
24.hu/kulfold/2020/03/04/koronavirus-svajc-hadsereg-karanten/
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: ez egy hír... a fegyveres erőknél,ahol paranccsal megtoldható könnyen a dolog...de változatlanul nem olvasok sehol lakosságot érintő hisztit...
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: te valamit nagyon nem értesz.!!! én nem a járvány valódiságát vitatom,hanem a veszélyességét,és a miatta kialakult hisztit!!!Amíg század annyi ember fertőződik meg,és tized annyi hal bele mint a sima influenzába...addig nekem ez a cirkusz nem hiteles...a mostani hozzáállás alapján egész évben karantént lehetne elrendelni betegségek miatt!!!
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Pali kedves, nem az a lényeg, hogy hányan halnak bele, hanem az, hogy a betegek hány százaléka hal bele. Ezt gondolom nem nagy terhelés megérteni.

Influenzába olyan 1 ezrelék hal bele, de mivel ez egy elterjedt betegség, ezért a számszerűsége elég nagy lehet, éves szinten akár több százezer.

A covir-be most még csak 3-5 százalék hal bele, ami tovább nőhet és ez NEM tizedannyi mint az influenza halálozási aránya.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: No igen...csak senki nem írja le hogy a halottak átlag életkora 70-év... ugye ilyenkor már abba is simán belehalhat,amit egy egészséges ember lábon kihord tünetmentesen...mint említettem...nem a járványt vitatom hanem az intézkedéseket...mindig az olaszokkal példálódznak...nos itt negy adat amit percenként frissítenek...ennek tükrében nézd a dolgot!!!
nepesseg.population.city/olaszorszag/...ma éjféltől eddig a percig 682 ember halt meg...közülük mennyi volt a koronás???
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Közülük mennyi volt influenzás? :)
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: Teljesen mindegy...a lakosság számához mérten a korona áldozatok ezrelékekben sem fejezhetők ki ...nos akkor mi indokolja ezt a cirkuszt??? lenne rá tippem,de megtartom magamnak...
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: Orbán Viktor: "az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van"
nos szerinted...???
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: A cirkuszt az indokolja, hogy cirkusz nélkül valószínűleg mindenki elkapná a koronát és nem csak a viktor. Mert ő előbb utóbb elkapja az bizonyos, iszen magyarországon balfaszok laknak.

Megkérdezhetem szüleid hány évesek? Egyébként nem kell belekeverni V.Iktor hülyeségeit, mert láthatóan ez globális probléma. Nem akarod megérteni, hogy a koronás legalább egy nagyságrenddel nagyobb hatékonyságú mint az influenza.

www.msn.com/hu-hu/hirek/belföld/veszélyhelyzetet-rendelt-el-a-kormány/ar-BB112iAW

"az új vírus esetén egy nagyságrenddel magasabb a várható halálozás" Cirkusszal.

Cirkusz nélkül a népesség tíz százalékát is elérheti a halálozás, ez magyarországon uszkve 1 millió ember. Kevesled?
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: A 13 ember tükrében ,aki fertőzött...ráadásul még nem is mind magyar...kicsit túlzó amit állítasz...Kínában javul a helyzet...Vuhanban kezd helyreállni a rend...és te állandóan a járványon lovagolsz,holott elismertem hogy van...csak nem kéne ekkora felhajtás!!! /most itthonról beszélek/...ugyanakkor...az egyetemeket bezárjuk, de az iskolákat nem,mert ők nem olyan veszélyeztetettek...holott egy végző gimis,meg egy gólya között jó esetben még fél év sincs...hogy is van ez???ha az operatív törzs szerint,meg szerinted ennyire veszélyes,nem a gyerekeket kéne először óvni??? de nem suliba lehet nyugodtan menni,egyetemre nem...na ne röhögtess!!!
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Ok, Kínában javulni látszik a helyzet. Mit gondolsz mi lenne ott cirkusz nélkül?

Nalátod, pont ezért kell a cirkusz. A viktorék botladozását kérlek ne velem tárgyald meg. Amiről én írok neked az a globális helyzet, nagyon, nagyonis indokolt a cirkusz, mert enélkül mindenki elkapja a vírust. Ezt érted?

Igen, egymillió halott magyar, jól értetted, cirkusz nélkül. Már így is késésben vagyunk. Ha nem engedték volna ide az arabokat terrorizmust tanulni, akkor most az a 13 se lenne. De az egyetemeken pár száz dollárért az annyukat is eladnák, mert az idegennyelvű oktatás némi pénzt hoz a házhoz. De nem az idegennyelvű oktatás az alapvető probléma, hanem az arabok nevelgetése. Mert nekik csak gyaur kutyák leszünk, vagy unk.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: Ezzel egyet is értek...de akkor véletlenül sem játszik bele a dologba hogy így minden érintett ország a határrol visszaverheti következmények nélkül a sivatagi cigányokat...és mondhat bárki bármit...megnézed az elhalálozottak átlag életkorát...és magad levonod a következtetéseket... most arról nem is beszélek hogy az eddig megfertőzödettek öt-hatszorosa kihordta lábon ,tünetmentesen...orvosi becslések szerint...igaz ők nem aggok voltak...de tudod mit..a dolog ettől kezdve nem érdekel...mindenki úgy éli túl ahogy akarja...ha lecsengett ,majd megbeszéljük a dolgokat!!!:)
Málna
@Mirabilis: Tudok róla, olvasom a híreket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.