Szijjártó közölte, hogy az ENSZ-ben sokkal erősebb az ukrajnai béke támogatottsága, mint az EU-ban.

Szijjártó New Yorkból szólt be Brüsszelnek a háború kapcsán: "Ez nem egy futballmeccs, hogy itt szurkolni kelljen valamelyik oldalnak"

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés ukrajnai háború miatti rendkívüli ülésén New Yorkban 2023. február 23-án. Fotó: MTI/KKM

Az ENSZ-ben sokkal erősebb az ukrajnai béke támogatottsága, mint az Európai Unióban, ahol azonnal az oroszok pártfogójaként tüntetik fel azt, aki a diplomáciai rendezés fontosságáról beszél – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban, miután António Guterres ENSZ-főtitkárral találkozott.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta:

New Yorkban a hangulat egészen más, mint Brüsszelben, amikor az Ukrajnában zajló háborúról beszélünk, hiszen hogyha Brüsszelben valaki a béke fontosságáról beszél, akkor azonnal az oroszok pártfogójaként tüntetik fel, ami nyilvánvalóan 

"Ez nem egy futballmeccs, hogy itt szurkolni kelljen valamelyik oldalnak, ennek a háborúnak nincsen és nem is lesz győztese, ennek a háborúnak csak vesztesei vannak, ez a háború csak károkat okoz, és minél tovább tart ez a háború, annál nagyobb károkat okoz és annál több vesztes lesz" – közölte.

Itt az Európán kívüli világ képviselői nem igazán értik, hogy Európa vagy legalábbis egyes európai országok vagy egyes európai szereplők miért akarnak globális háborút csinálni ebből a számukra regionálisnak tűnő háborúból

- fogalmazott.

"Itt a béke iránti vágy, a béke támogatottsága sokkal nagyobb, mint adott esetben Brüsszelben. Az Európán kívüli országok is szenvednek a háború következményeitől, dacára annak, hogy földrajzilag messze helyezkednek el tőle" – tette hozzá.

Szijjártó Péter aláhúzta: a diplomáciai rendezés csakis akkor lehetséges, ha az egymással közvetlenül vagy közvetve szembenálló felek hajlandók lesznek tárgyalni, amihez kommunikációs csatornákra van szükség.

Márpedig – mint mondta – az ENSZ-nél jobb kommunikációs csatorna nem létezhet, hiszen épp azért hozták létre a világszervezetet, hogy az egymással akár háborúban vagy ellenséges viszonyban lévő országok is beszélni tudjanak egymással.

"Ezért az ENSZ főtitkárát is arra kértem, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az ENSZ be tudja tölteni ezt a szerepet, hogy az ENSZ közvetítő vagy a megbeszélések számára platformot biztosító szervezet lehessen ebben a háborúban" – tudatta.

Majd rámutatott, hogy eddig két olyan közvetítési kísérlet volt, amely sikerrel járt, és mindkettő valami módon az ENSZ-hez kötődik, így a gabonaexport újraindításáról kötött megállapodás, valamint az is, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek köszönhetően eddig sikerült elkerülni a nukleáris baleseteket.

A miniszter leszögezte: az ENSZ-nek itt be kellene töltenie végre a történelem által ráruházott szerepet.

"Ne felejtsük el, hogy emberéleteket csak békével lehet megmenteni, sem a szankciós csomagok, sem pedig a fegyverszállítások nem hoznak békét, azok csak a konfliktus időbeli és földrajzi kiterjedésének kockázatát hozzák magukkal" – vélekedett.

Szijjártó Péter a nap folyamán kétoldalú megbeszélést folytatott António Guterres mellett Rosemary DiCarlóval, az ENSZ politikai ügyekért és békeépítésért felelős főtitkár-helyettesével, illetve az albán, a georgiai, a guatemalai, az észak-macedón és a japán külügyminiszterrel – áll a közleményben.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
Zenebohóc eladta a népét Joe Bidennek, Brüsszel meg eladta Európát!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
"ENSZ szinten" több a normális!? Azért, ez örvendetes!
kereső
Orbán mondta, hogy "én nem szurkolok egyik félnek sem"- akkor most toporzék orbánnak szólt be, hogy ez nem focimeccs??
Qqberci
@kereső: Majd jól seggberúgja a csútkány...
csak úgy....
a komcsi bencsiket miért nem baxta le,aki ruszki szurkoló...és rajta kívül még egy csomó idióta magyarországon ? !
TASzSz
Zenebohóc eladta a népét Joe Bidennek, Brüsszel meg eladta Európát!
csak úgy....
@TASzSz: te meg eladtad a maradék eszedet 0rbánnak és azért beszélsz hülyeségeket!
Eladott Ország
@TASzSz: A csirkefelyű futsalos hülye barom nap mint nap csak lejáratja az országot, ami sajnos a magyar népre ég! Lassan szégyen lesz magyarnak lenni a világban, ezért minél hamarabb el kell zavarni ezt az idióta korrupt bűnbandát. Igy is évtizedekbe kerül a szart utánatok eltakarítani!
TASzSz
@csak úgy...: Magyarázd el @Eladott Ország: barátodnak - mert én már régóta nem állok vele szóba - hogy elcsúszott nála a FÓKUSZ!
csak úgy....
@TASzSz: nehéz így észnélkül..,na de majd megszokod!
Dr. Proktor
@csak úgy...: Nem adta el, őt csak megvették egy zsák krumplival..
Helyettesítsd be a T betűt a nevében és megkapod hogy mi ő!
csak úgy....
@Dr. Proktor: FASzSz ? -hidd el,hogy azt a krumplit a maradék eszéért kapta, hiszen látszik,hogy már nincs neki!
simmering73
Ez az értelmes beszólás az ő sötét fejéből pattant ki vagy valamelyik nerbohóc udvari költőből?
Béla333
Hülye tarajos! A saját megmondó embereidet igazítsd el, ne kend a saját szarotokat Brüsszelre:

"Bencsik András: Oroszországnak szurkolok, de nem azért, mert oroszpárti lennék"
nepszava.hu/3184863_bencsik-andras-oroszorszag-haboru

Mocskos hazaáruló maffiózók!
TASzSz
@csak úgy...: Annyi ésszel (rengeteg) nem tudsz boldogulni kis hazánkban??? Mindig sírsz, rísz, panaszkodsz... Akkor minek az a sok gógyi?
Eladott Ország
@TASzSz: ma, 09:37 ☻ '56 szelleme hol van fideszes szarjankó, hogy szakadtál voln anyádba, a hazaáruló, tolvaj román cigányoddal és bandájával együtt ! Takarodó lesz hamarosan és bíróság elé lesztek állítva! "A SEGGEK VÁLTOZNAK, A NYELV MARAD!" Ez jellemző rátok, gerinctelen szarházik!
1956 – 2022
twitter.com/janos_hary/status/1623717230021156864/photo/1
Na szabadságharcos neked ezt még intenzíven gyakorolni kell. De ne hidd, hogy ezzel elfelejtem azt a hazugságodat, hogy minket te zavartál ki Magyarországról. fideszhívők, íme pincsi láncos kutya és gazdája !
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273219446_1278815892598315_2507811863858069034_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=2cO3lFc3lMgAX96iaIQ&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfCXj_k3FrlKz2t6gE4_0o952YbSzcQ9OtXvY5FW8WKEZA&oe=63FDF821
Eladott Ország
@TASzSz: Országvezetők A komikus és az utcai harcos...
uploads.disquscdn.com/images/f2dc2a6d7d8c5d6ca8765d61d0d2dd8a0f790c0b8a887eea2221facfe9a5ddaf.jpg?w=800&h=520
Az általad zenebohócnak nevezett Zelenszkij iskolaI végzettsége:
Krivij Rih-i Közgazdasági Főiskola (1995–2000, jogrendszer)
Kijevi Pénzügyi és Gazdasági Főiskola
A többgenerációs politikai prostituált román cigányod pedig hazaáruló és köztörvényes bűnöző etc...!
A mi családunk a munkaalapú társadalom példája! Ti dolgoztok, mi pedig marha jól meggazdagodunk belőle!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/274080961_486101549803471_366182948810611685_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=K-I4ajGdB18AX9OBAY9&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfD3aCeJOlav4cWs7eBnfjL0EoBkDPmXAVybyz_XSgiiFA&oe=63FCC5DE

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.