A határon túli magyarság megmaradásához döntő fontosságú az iskolahálózat fenntartása, a magyar nyelvű oktatás biztosítása, fejlesztése – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten.

Orbánéktól minden határon túli magyar gyerek 100 ezer forintot kap

A Kárpát-medencében 252 ezren tanulnak magyar nyelven magyar iskolában, és minden gyerek százezer forint támogatást kap évente a magyar államtól – mondta Semjén Zsolt abból az alkalomból, hogy a Rákóczi Szövetség üzemeltetésében szeptembertől az erdélyi szórványban 38 új iskolabusz segíti a gyerekek magyar iskolába járását a kolozsvári székhelyű Iskola Alapítvánnyal együttműködésben.

A politikus elmondta:

1700 óvodában, 1243 általános iskolában, 259 középiskolában és húsz felsőoktatási intézményben tanulhatnak magyar nyelven a gyerekek.

Semjén Zsolt kitért arra, hogy az iskolabusz-hálózat fenntartása a szórványban élő magyarságnak nyújt nagy segítséget, így biztosítva a gyerekek eljutását a magyar iskolába.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek a program koordinálásáért, hozzátéve: bízik abban, hogy a felnövő gyerekek büszke magyarok lesznek, akik majd gyerekeiknek adják tovább a magyar kultúrát, a nyelvet, a magyar öntudatot, mert ez jelenti a nemzet megmaradását.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt hangsúlyozta, hogy a határon túli magyarok önazonosságának, a közösségek és a kultúra megőrzésének legjobb eszköze az iskola. A miniszter kiemelte: a kormány az alaptörvényben rögzítettekhez híven, felelősséget vállal a határon túl élő magyarok sorsáért, támogatja a magyar közösségeket.

A kisbuszok beszerzését a kormány 500 millió forinttal támogatta, amihez a Rákóczi Szövetség saját forrásból 150 millió forintot használt fel – ismertette.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta: a Rákóczi Szövetség iskolabuszprogramja ötszáz, szórványban élő gyereknek adja meg a lehetőséget, hogy magyar iskolába járhasson Erdély 11 megyéjében.

Kelemen Hunor emlékeztetett: az RMDSZ kezdetektől kiemelt feladatként tekintett az oktatásra, célja, hogy minden magyar gyerek eljuthasson magyar iskolába, még ha az távolabb van is a lakhelyétől.

Úgy fogalmazott, hogy „tégláról téglára" építették a szórványkollégiumi hálózatot, ma már több mint 30 ilyen intézmény várja a kistelepüléseken élő gyerekeket. Ezenkívül az Iskola Alapítvány és a kormány segítségével indítottak programot a szórványban élő gyerekek délutáni oktatásának segítésére, ebben 2500 gyerek veszt részt.

Az identitás megőrzésének egyik legfontosabb pillére a magyar iskola és oktatás – hangoztatta Kelemen Hunor.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a magyar iskola választása egyet jelent a magyar jövő választásával, és minden külhoni gyerek, aki magyar iskolába jár, őrzője a magyar nyelvnek és kultúrának.

Kitért arra, hogy a Rákóczi Szövetség mindig is kereste és keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel lassítani lehet az asszimilációt a külhoni területeken. Ennek egyik eszköze az iskolabusz-hálózat elindítása – mondta.

Ismertetése szerint tavaly szeptemberben a Felvidéken indulhatott el az iskolabuszprogram 16 járművel. A felmérések alapján – tette hozzá – ott, ahol ez a lehetőség adott, 30 százalékkal több gyerekeket írattak magyar nyelvű iskolába.

Csáky Csongor elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség 58 iskolabuszt üzemeltet szeptembertől a határon túl, a járművek 48 településen több mint 720 gyereknek segítenek eljutni az iskolába. A buszok üzemeltetése tanévenként 231 millió forint, ezt szintén a magyar állam fedezi, így az iskolába járás sem a családoknak, sem az iskoláknak nem jelent anyagi terhet.

Forrás: Hírklikk

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A magyar "szórványtelepülésen"/tanyán élő óvodás meg menjen tömegközlekedéssel. Vagy vigye a szülője kocsival- mondja az egyszeri fideSS troll, jó pénzért.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
telegdilaci
@Cappuccino:Hatalmas szégyen,gyalázatos hogy az Országban élő Magyarországon született gyermekeknek,hogy Iskolába tudjanak menni a Szeretet szolgálat kunyerálja össze 500-forintonként hogy megtudják tölteni egy rászorúló szegénységben élő család iskola táskáját,kinek a Kormánya ez,hogy nem a Magyarországon élő családbarát kormány az biztos,felháborító,mellé még 58-db iskola buszt is vettek és azt is a Magyar adófizetők pénzéből üzemeltetik,bezzeg az itt élőkre nem gondolnak,semilyen formában,az nem segítség hogy előre megkapják a Szeptemberi Családi pótlékot,Szeptemberben viszont nem kapnak semmit!
ómió
@puszt: Üdvözöllek, hülye efftárs! Én ómió vagyok!
@m73: Felébredtél, szarkupac efftárs, a bárcáskurva anyádat!? Akkor, oszolj!
@Aki Én:Bolsiék fajkreténje! Látod, ilyen az, ha valaki "kinövi" a liburnyákságát és befogadja a "trianonizált" magyart! Nálatok,
tetvesbolsiknál az ilyesmi elképzelhetetlen! Ezért hazudnátok másra a tetübolsi önmagatokat!
ómió
@Horizont: Szarkupac efftársnő! Oszolj!
ómió
@Horizont: Ne ripakodj a tükörre, szarkupac efftársnő! Az nem tehet róla, hogy mit látsz benne!
ómió
@Horizont: Még mindig a tükörre ripakodsz, bolsiék fajkreténje!? Nem csitul az agybajod!?
@m73: Szarkupac efftárs! Oszolj, a bárcáskurva anyádat! Hányszor mondjam még!?
Aki Én
@ómió: ...hova bizonygatod még te suttyó, hogy egy buta bolsi szarkupac vagy, egy csenevész, egysíkú, hiteltelen, unalmas balfasz vagy???
Szüleiddel élsz még, igaz balfasz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.