A határon túli magyarság megmaradásához döntő fontosságú az iskolahálózat fenntartása, a magyar nyelvű oktatás biztosítása, fejlesztése – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten.

Orbánéktól minden határon túli magyar gyerek 100 ezer forintot kap

A Kárpát-medencében 252 ezren tanulnak magyar nyelven magyar iskolában, és minden gyerek százezer forint támogatást kap évente a magyar államtól – mondta Semjén Zsolt abból az alkalomból, hogy a Rákóczi Szövetség üzemeltetésében szeptembertől az erdélyi szórványban 38 új iskolabusz segíti a gyerekek magyar iskolába járását a kolozsvári székhelyű Iskola Alapítvánnyal együttműködésben.

A politikus elmondta:

1700 óvodában, 1243 általános iskolában, 259 középiskolában és húsz felsőoktatási intézményben tanulhatnak magyar nyelven a gyerekek.

Semjén Zsolt kitért arra, hogy az iskolabusz-hálózat fenntartása a szórványban élő magyarságnak nyújt nagy segítséget, így biztosítva a gyerekek eljutását a magyar iskolába.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek a program koordinálásáért, hozzátéve: bízik abban, hogy a felnövő gyerekek büszke magyarok lesznek, akik majd gyerekeiknek adják tovább a magyar kultúrát, a nyelvet, a magyar öntudatot, mert ez jelenti a nemzet megmaradását.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt hangsúlyozta, hogy a határon túli magyarok önazonosságának, a közösségek és a kultúra megőrzésének legjobb eszköze az iskola. A miniszter kiemelte: a kormány az alaptörvényben rögzítettekhez híven, felelősséget vállal a határon túl élő magyarok sorsáért, támogatja a magyar közösségeket.

A kisbuszok beszerzését a kormány 500 millió forinttal támogatta, amihez a Rákóczi Szövetség saját forrásból 150 millió forintot használt fel – ismertette.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta: a Rákóczi Szövetség iskolabuszprogramja ötszáz, szórványban élő gyereknek adja meg a lehetőséget, hogy magyar iskolába járhasson Erdély 11 megyéjében.

Kelemen Hunor emlékeztetett: az RMDSZ kezdetektől kiemelt feladatként tekintett az oktatásra, célja, hogy minden magyar gyerek eljuthasson magyar iskolába, még ha az távolabb van is a lakhelyétől.

Úgy fogalmazott, hogy „tégláról téglára" építették a szórványkollégiumi hálózatot, ma már több mint 30 ilyen intézmény várja a kistelepüléseken élő gyerekeket. Ezenkívül az Iskola Alapítvány és a kormány segítségével indítottak programot a szórványban élő gyerekek délutáni oktatásának segítésére, ebben 2500 gyerek veszt részt.

Az identitás megőrzésének egyik legfontosabb pillére a magyar iskola és oktatás – hangoztatta Kelemen Hunor.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a magyar iskola választása egyet jelent a magyar jövő választásával, és minden külhoni gyerek, aki magyar iskolába jár, őrzője a magyar nyelvnek és kultúrának.

Kitért arra, hogy a Rákóczi Szövetség mindig is kereste és keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel lassítani lehet az asszimilációt a külhoni területeken. Ennek egyik eszköze az iskolabusz-hálózat elindítása – mondta.

Ismertetése szerint tavaly szeptemberben a Felvidéken indulhatott el az iskolabuszprogram 16 járművel. A felmérések alapján – tette hozzá – ott, ahol ez a lehetőség adott, 30 százalékkal több gyerekeket írattak magyar nyelvű iskolába.

Csáky Csongor elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség 58 iskolabuszt üzemeltet szeptembertől a határon túl, a járművek 48 településen több mint 720 gyereknek segítenek eljutni az iskolába. A buszok üzemeltetése tanévenként 231 millió forint, ezt szintén a magyar állam fedezi, így az iskolába járás sem a családoknak, sem az iskoláknak nem jelent anyagi terhet.

Forrás: Hírklikk

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A magyar "szórványtelepülésen"/tanyán élő óvodás meg menjen tömegközlekedéssel. Vagy vigye a szülője kocsival- mondja az egyszeri fideSS troll, jó pénzért.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
a golyó már kevés lenne ennek a görény hordának...
kereső
A magyar "szórványtelepülésen"/tanyán élő óvodás meg menjen tömegközlekedéssel. Vagy vigye a szülője kocsival- mondja az egyszeri fideSS troll, jó pénzért.
Béla333
Tehát értitek hülyemagyar maffiahívők?
Nem az itt élő, ide adót fizető emberek gyerekeit segíti a maffiafőnök, hanem a ti adótokat a külföldön élő és oda adót fizető emberek gyerekeinek adja.
Ez az agyrém csak számotokra fogadható el!
simmering73
És ez a birka nép még mindig azt mondja, hogy jól van ez így.
balos
@simmering73: Mert nem értjük a "logikáját"!Az idéző jel a fideSSes hívőknek kell a "tájékozódáshoz" lett sírva!Aki ebben a 89 utáni disznó ólban "rekedt",az fizesse a hobortjukat az összes renszarváltónak!Abból a rengeteg össze herdált adónkból már valóban Ausztria nézné a hátunka!Mára viszont a seggük magassága a cél!
kereső
@Maccska:" a gazember utolsó mentsvára a hazafiság”
Havanagi
Mocskos geci tolvajok!És ezt csak így belemondja a képünkbe,miközben itt mindenki szegényedik el,kivéve a putris családját és a maffia tagokat.Ez csak az amit bevallanak és a többi milliárdokról nem beszélnek.Mocskos az egész 2/3 és a tehetetlen ellenzék is,aki nem képes még arra sem,hogy BÁRMIT is tegyen az ország lerablása ellen. Már csak az undor fog el a magyarságom miatt,hogy ide kellett születni,ebbe a primitív országba,ahol őseim, a vérmagyarok sem tettek semmit azért,hogy tudatos szabad néppé fejlődjön ez az ország,csak tűrtek,mint a birkák.Szétnézünk a szomszédos országokban nem ilyen kétes jellemű nihil emberek uralják a többséget,nem itt tartanak,messze lekörözik a magyart.Magyarul: fejlődtek az elmúlt századokban is,de nem visszafelé!!! Itt inkább elmenekülnek fejlett,élhető államokba,mert látják a KILÁTÁSTALANSáGOT, és nem akarnak ebben az országban gúzsba kötve táncolni még évtizedekig.
tothjani
Miközben a környező országokhoz képest nálunk a legnagyobb a nyomor.
lampa laz
Jól van ez így, hiszen itthon meg 2 havi családipótlékot adnak augusztusban, h szeptemberbe ne jusson pénz a menzára. Pont az a generáció kussol, akiknek ordítani kellene emiatt és sokminden más miatt is.
Pálinkás Pál
@Maccska: te ugatsz nemzetről,,..?..amikor a vezéretek egy ideszakadt román cigány...ti meg a magyarul is tudó románok valagát nyaljátok folyamatosan, remélem az új kormány majd leszámol veletek visszamenőleg is...
ómió
Ez nemzetmentés! Szemben az efftársi nemzetpusztítással!
Pálinkás Pál
@ómió: majd ezt rebegheted,,amikor kirúgják a sámlit alólad...
puszt
@ómió: De hisz lassan 14 éve ti pusztítjátok a határon belüli nemzetet. Ti bűnötök a covid 50000 halottja, az ellopott 4-500 milliárd, amiből használhatatlan oltást, és 16000 használhatatlan lélegeztetőt tettetek raktárba... Ti loptátok el a kötelező m nyugdíjat, ti tettétek értéktelenné a nyugdíjat, ti tettétek tönkre az oktatást, az egészségügyet, h prosperáljon a csókosok, meg a papok magánbiznisze. Ti tettétek lehetetlenné a lakáshoz jutást, az EU átlag háromszorosa az infláció, 40 % feletti az élelmiszer inflációmilliók kilátástalan helyzetben! Legalább ilyenkor fognád be a pofád, hülye!
csak úgy....
a 100 ezer forintér 1290 román lejt kapnak, ez szégyen!
miért a magyar kódisoknak kell segíteni a gazdag románokon?
100 ezer forint = 1290 román lej, - megdöbbentö! és erre büszke az 0rbán?
telegdilaci
@kereső:Ez már a pofátlanság netovábbja,az Országban élő iskolás rászoruló gyerekeknek,meg semmit nem adnak,úgy kell össze koldulni hogy megtöltsék az iskolatáskákat, a Szeretet szolgálat,Szégyen ez az Orbán kormány,nem adtak még eleget,az Országban élőknek meg előre kifizetik a családi pótlékot,viszont Szeptemberben nem fognak kapni semmit,ez lenne az összetartozás Fidesz módra ők okozzák hogy utáljuk a Határon túliakat,amiért ilyen különbséget tesznek,mi ez ha nem kettős mérce ha a szülőföldeden élsz fizeted az adót,nem érsz annyit mint a Határon Túli,és ezen kívűl hány milliárdot lapátolnak nekik évek óta!
telegdilaci
@Horizont:Ez lenne egy családbarát kormány csak sajnos nem az Országban élő családok barátja rájuk nagy ívben X@RIK,ENNYI!!!
Péter2
@puszt: Pontos megfogalmazás és cáfolhatatlan tények ! És ez csak egy rövid bemutatása a sok esetek közül !
ómió
@Pálinkás Pál: Mi van, bolsiék mészárosa!? Felébredtél!? És mindjárt rád törtek az "efftársi álmok"!? Az újabb 56-ot, azért kerüld, mert menekülhetsz Kim efftársadhoz!
ómió
@Horizont: Már a tetvesbolsi hazaáruló mivoltotokat is másokra hazudnád, bolsiék fajgörénye!? Agy nélkül ez van nálad!?
ómió
@puszt:Attól "pusztítjuk" a határon belüli nemzetet, hogy az 1,1-es születési rátátokat 1,5-re emeltük!? Attól, hogy beszereztünk covid vakcinát és lélegeztetőket, hogy ne 100000 legyen a halott - ahogy a tetvesbolsi fajtátok tervezte!? Attól, hogy a rühesbolsi fajtátok ellopott anno 1-2 havi nyugdíjat, amit most másra hazudna a jellemtelen fajtád!? Attól, hogy nem zártunk be kórházakat tucatszám, ahogy azt a ganajfajtád tette és tavaly is tervezte és nem végzünk Magyar Bálint efftárs módra iskolai idiótaképzést, nem zárunk be iskolákat, ahogy mocsokságotok tették!? Attól, hogy a "Zorbánra" hazudjátok a háborútokat meg az "efftársi szankcióitokat", amitől elszáll az infláció!? Bolsiék fajkreténje! Ébresztő!
rücsü41
Csak nézőpont kérdése hogy kik vannak határon kívül!Attól függ hogy honnan nézzük.
jáger laszló
Ennyibe kerül minden határon túli szavazat a jövő évi választásokhoz
Ez nem kidobott pénz a fidex számára, hanem befektetés!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Ha jól értem, a "nemzetet" a határon túliak jelentik a kormány számára! Itthon előre hozott családi pótlék, ami semmire nem elég, aztán szeptemberben semmi! Ott 100 ezer forint. A tanyáról kutyagoljon a kis iskolás, ha nincs kocsi a családban! (Nagyon sokban nincs) Ott iskolabuszok! Érthető a sok százezer fideszre adott levélszavazat, csak kicsit költséges mindannyiunk számára! . Az itthoni gyerekek, meg így járta, a szüleikkel együtt! Na, hívek, jöhet a hozsanna!
xanax
Az országok gazdasági mutatóit elnézve (GDP, bérek stb) lassan elmondható, hogy a szegényebb támogatja a gazdagabbat.
Aki Én
Itthon meg megszüntették a tanyavilág iskolabuszát, mert nincs rá havi 75.000,-
Aki Én
@ómió: Fidesz ellenzékben, te buta suttyó:

,,Nem támogatjuk azért, mert elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon,
akik nem adófizetõ polgárai az országnak,
és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötõdése nincs is már az országhoz.
Nem támogatjuk a választójog kiterjesztését azért sem, mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága.
Nem támogathatjuk azért sem, mert ez jelentősen növelné a költségeket."
Cappuccino
@Aki Én: Csak a szavazatokért minden pénzt képes megadni orbán. A határon túliak Csak magyarul beszélő sok esetben még magyarul sem beszélő szavazók. Mondhatnám - haszon lesők. Azok nem magyarok mivel már születésüktől ott az adott országban élnek és nem magyar álampolgárok - csak a fidesz szerint.
namihami
Itthon pedig mi adunk (az E-ON-on keresztül) néhány ezernek nyomorult 10.000 (tízezer) forintot! Azt is a nekünk felemelt elektromos áram árából! (félreértés elkerülése végett-kösz E-ON, hiszen el is tehetted volna---de akkor is mi adtuk)
telegdilaci
@Cappuccino:Hatalmas szégyen,gyalázatos hogy az Országban élő Magyarországon született gyermekeknek,hogy Iskolába tudjanak menni a Szeretet szolgálat kunyerálja össze 500-forintonként hogy megtudják tölteni egy rászorúló szegénységben élő család iskola táskáját,kinek a Kormánya ez,hogy nem a Magyarországon élő családbarát kormány az biztos,felháborító,mellé még 58-db iskola buszt is vettek és azt is a Magyar adófizetők pénzéből üzemeltetik,bezzeg az itt élőkre nem gondolnak,semilyen formában,az nem segítség hogy előre megkapják a Szeptemberi Családi pótlékot,Szeptemberben viszont nem kapnak semmit!
ómió
@puszt: Üdvözöllek, hülye efftárs! Én ómió vagyok!
@m73: Felébredtél, szarkupac efftárs, a bárcáskurva anyádat!? Akkor, oszolj!
@Aki Én:Bolsiék fajkreténje! Látod, ilyen az, ha valaki "kinövi" a liburnyákságát és befogadja a "trianonizált" magyart! Nálatok,
tetvesbolsiknál az ilyesmi elképzelhetetlen! Ezért hazudnátok másra a tetübolsi önmagatokat!
ómió
@Horizont: Szarkupac efftársnő! Oszolj!
ómió
@Horizont: Ne ripakodj a tükörre, szarkupac efftársnő! Az nem tehet róla, hogy mit látsz benne!
ómió
@Horizont: Még mindig a tükörre ripakodsz, bolsiék fajkreténje!? Nem csitul az agybajod!?
@m73: Szarkupac efftárs! Oszolj, a bárcáskurva anyádat! Hányszor mondjam még!?
Aki Én
@ómió: ...hova bizonygatod még te suttyó, hogy egy buta bolsi szarkupac vagy, egy csenevész, egysíkú, hiteltelen, unalmas balfasz vagy???
Szüleiddel élsz még, igaz balfasz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.