Gulyás Gergely az év utolsó napjaiban az atv.hu-nak azt mondta, az aznap bejelentett átlagos 32,2 százalékos pedagógusbér-emelés vonatkozik „a tanárokra, a szakképzésben oktatókra és az óvónőkre is”. Csakhogy Totyik Tamás, a PSZ elnöke azt mondja a Népszavának, a béremelésről szóló kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra.

A béremelésről szóló, január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra, akik így nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári emelésből

- közölték a Népszavával a pedagógus szakszervezetek vezetői. Hozzátették: a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzés.

Nagyot rúg az Orbán-kormány a szakképzési oktatókba – 24 ezer tanár maradhat ki a béremelésből a szakszervezetek szerint

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint valamennyi béremelésre számíthatnak majd a szakképzésben oktatók is, de ennek részletei még egyáltalán nem ismertek.

A szakszervezetek ügyvivői a 32,2 százalékos emeléssel kapcsolatban elmondták, egyelőre csak a gyakornok fokozatú pályakezdők lehetnek biztosak abban, hogy ilyen arányban nő a bérük, ami nettóban, kedvezmények nélkül 351,6 ezer forintot jelent.

A Pedagógus I. fokozatba tartozók bére 28 százalékkal nőhet, nettó 357,7 ezer forintra, a Pedagógus II. fokozatba tartozóké pedig nettó 369 ezerre.

Akiknek a bruttó bérük már eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket, mert például több évtizede a pályán vannak, jó eséllyel semmilyen emelést nem fognak kapni,

állítják a szakszervezeti vezetők.

A PSZ elnöke, Totyik Tamás szerint ezzel együtt jelentős béremelésről van szó, különösen a pályakezdők esetében, de a kormány ígéretével szemben 2024-ben a diplomás átlagbér 72 százalékát még mindig nem fogják elérni a tanári fizetések, ugyanis ehhez bruttó 700 ezer forint körüli átlagfizetés kellene.

Totyik azt is elmondta, a január 31-ére tervezett tanársztrájk későbbre tolódhat attól függően, a gyakorlatban hogyan valósul meg a kormány által megígért béremelés.

Forrás: Népszava, 24.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Nem is csodálkozom, hiszen betanított ostobákra van szükség az akkumulátorgyárakban, mármint amíg megérkezik a maláj és fülöp-szigeteki munkaerő..
Ugye, betanított trollok?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sziszifusz
A szakember képzésnek annyi !!!
A szakoktatók kilépnek a rendszerből. Nem tanítanak tovább. Elmennek a versenyszférába szakmájukba dolgozni. A többi tanár, kihasználva az ottani pedagógus hiányt átmennek az általános iskolákba,a gimnáziumokba pedagógusnak.
Nyírfa
Az oktatás lelkéért , a gyerekek érdekeiért is harcolni kéne, nemcsak a bérekért. De,ha már bér: egy pénztáros 8 általánossal keres annyit mint egy tanár.
De ne búslakodjunk, a fideszes kompánia remekül él belőlünk.
Dr. Proktor
Nem is csodálkozom, hiszen betanított ostobákra van szükség az akkumulátorgyárakban, mármint amíg megérkezik a maláj és fülöp-szigeteki munkaerő..
Ugye, betanított trollok?
lusta
Megy a hülyítés ezerrel. A legegyszerűbbet írnám. A pedagógus is diplomás. Akkor mi ez a 70, 72, 80, stb. százalék?
Nyírfa
A rendvédelem dolgozói átlag 80 ezres emelést kaptak a belügytől. Mindenki. Van kérdés?
jesz
a tanárok még sztrájkolni sem mernek...mert minek is?...a német lázongást sem merik követni, nem lennne látszatja(sem)...
...tehát minden marad ahogy van...
A francia, német traktorosok sztrájkjának volt látszatja...a németeknél országos sztrájk lesz jan. 8.-án...(ha addig nem mond le a kormány)
lusta
@Horizont: A cseh pedagógusok csak belengették a sztrájkot és már meg is kapták.
justhpeter
@Őrnagy: Nem mindenkinek elég a proletárötössel kivívott 4X az első és 4X a második osztály.
Dr. Proktor
@Őrnagy: Téged sikeresen meghülyitettek, mint beírásod alapján látni!
Mehetsz az akkugyárakba kukát tologatni...
ómió
Nem a brüsszeli efftársak "nagyot rúg"-ja lett a kormányra hazudva!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.