Az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Varga Mihály elképesztő érvelése: ezért jelez jót, hogy csökkent a fogyasztás
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kormány legfontosabb célja a hiány és az államadósság további csökkentése – mondta, hozzátéve: "jó pályán vagyunk".

A gyászos adatok ellenére Varga úgy véli, hogy az államháztartás helyzete 2023-ban jobb lett, mint 2022-ben volt, és idén további javulással számolnak. Megjegyezte, hogy 2022 -ben a háborús helyzet és energiaválság nyomán romlott drasztikusan az egyensúly, azonban tavaly már javultak a mutatók. Hozzátette, hogy a 2023-as büdzséből tetemes, 650 milliárd forintot elérő összegben finanszíroztak elő uniós projekteket, ám a költségvetés jelentős külső segítség nélkül állta a nehézségeket.

A gazdasági folyamatok kedvező változását az is mutatja, hogy a pénzforgalmi hiány a megnövelt nyugdíjtámogatások, növekvő honvédelmi kiadások mellett is csökkent, 4593 ezermilliárd forintra – ismertette. (Az Eurostat adatai az ESA-hiány pontos mértékéről később lesznek elérhetőek.)

A GDP-arányos államadósság szintén tovább csökkent, 2022. végén 73,9 százalék volt, tavaly pedig tovább mérséklődött, a mutató csökkentése az EU-n belül 16 országnak, köztük Magyarországnak sikerült.

Az elmúlt 10 napban 470 milliárd forintnyi uniós forrást számoltak el, az uniós források folyamatosan érkeznek – mondta. Magyarország továbbra is erős tartalékokkal rendelkezik, ezek meghaladják az 1200 milliárd forintot, a gazdasági növekedés tavalyi újraindulásával pedig a kormány tovább folytatja az egyensúlyi mutatók javítását, az államadósság és az államháztartási hiány csökkentését – szögezte le.

Az újabb sikeres dollárkötvény kibocsátásról elmondta: szerdán 12 éves futamidejű dollárkötvényt bocsátottak ki 2,5 milliárd dollár értékben, a befektetők 5,6 milliárd dollár értékben tettek ajánlatot. A jelentős érdeklődés is mutatja, hogy továbbra is erős a bizalom a magyar gazdaság iránt – mondta. A kibocsátás azt is biztosítja, hogy az ország adósságának finanszírozása több lábon álljon – tette hozzá, megemlítve, hogy mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van az ország, a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban. Tíz éve az adósság fele külföldi tulajdonban volt, mostanra ennek aránya a negyedére csökkent – emlékeztetett. A következő 5-6 hónapban a finanszírozási terv módosítása nem várható a tárcavezető szerint.

A hvg.hu szerint Varga arról is beszélt, hogy a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások visszaesése tavaly (az év végére 9-10 százalék körül) azt mutatja,

hogy a gazdasági szereplők alkalmazkodóképessége jó.

Kérdésre megerősítette, hogy a kormány számításai szerint idén 3,6 százalék körül nőhet a GDP, és azt is jelezte, a 2024-es költségvetés számai ki vannak jelölve, a hiánycél a GDP-arányában 2,9 százalék, "nekünk ezt kell tartani".

Az MNB-t érintő kérdésre kifejtette, a tárca mindig tiszteletben tartotta a jegybank működését, az elmúlt időszak kamatdöntései erősítették a gazdaság iránti bizalmat. A jegybank teszi a dolgát, közreműködik az infláció mihamarabbi leszorításában – mondta.

Közölte azt is: a főváros megkapta a tömegközlekedéshez járó támogatást 2023-ra, 10 milliárd forintot.

Forrás: MTI, hvg.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Végre a hülyemagyar maffiahívők is kaptak valamilyen magyarázatot, amibe kapaszkodhatnak amikor szembejön velük a valóság...Így van ez, amikor valaki még gondolkodni is lusta...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Végre a hülyemagyar maffiahívők is kaptak valamilyen magyarázatot, amibe kapaszkodhatnak amikor szembejön velük a valóság...Így van ez, amikor valaki még gondolkodni is lusta...
Pusztai
A Varga az a fideszes akinek kötelessége a napi szart csokinak eldnai, és ő szemrándulás nélkül megteszi, a legócskább adatot is kiemelkedő jónak hazudja!
Neki 25 év kellett hogy ellopja első milliárdos balatoni dácsáját, miközben a többi őstag már rég repcsit vettek.
Nessy
Ez az érvelés olyan, mint amikor az öreg férj magyarázza a fiatal feleségnek a nász éjszakán, " drágám, azért puha, hogy ne fájjon"! Azért jó, ha csökken a termelés, a fogyasztás, mert ez már növekedési pályát jelent!
Eladott Ország
Azért ehhez tényleg rinocéroszbőr kell: okozóként megdícsérni a nyomorgókat, hogy milyen okosan viselkednek! "A beszakadt fogyasztás a lakosság alkalmazkodó-képességét jelzi" Mármint hogy milyen alkalmazkodóképes vagyok, amiért a nemlétező pénzemet nem próbálom elkölteni? Misi, te nagyonbеtеցfаѕz vagy. Te fidesz bohóc Misi te mekkora egy zseni vagy,én naív meg azt hittem,hogy a fos fizetések mellé az Európa bajnok infláció lehet a probléma,de most már értem a lényeget,köszi te retkes narancsos féreg. Érdemes lenne összegyűjteni az ilyen és hasonló aranyköpéseket: a forint nem romlik, hanem új egyensúlyi állapotot vesz fel; a nép nem elszegényedik, hanem alkalmazkodik; stb. Ebből össze lehetne ütni egy fidesz-magyar szótárt is. Olyan cukik vagytok amikor az ország elszegényedését sikerként tálaljátok, de ez nem cukiság hanem sokkal inkább pofátlanság a társadalom hülyének nézése. A nagy lóf@szt Varga Mihály! A visszaeső fogyasztás nem az alkalmazkodást, hanem a lakosság folyamatos elszegényedését jelenti.
Pusztai
Varga párja a pénzügyminiszter államtitkár : -- i.imgur.com/qV3jvBe.jpg -
aki azt sem tudta mi az áfa, egy kérdésre csak habogott.
Kettejük közt az öltözködés a diferencia, szakmai tudás - az mi?- kb azonos azaz a szakmai tudatlanság.
Pusztai
Máshonnan:
""A beszakadt fogyasztás a lakosság alkalmazkodó-képességét jelzi"
Mármint hogy milyen alkalmazkodóképes vagyok, amiért a nemlétező pénzemet nem próbálom elkölteni?
Misi, te nagyonbеtеցfаѕz vagy."
Eladott Ország
Ez kb. olyan, mint amikor rezsispórolásos tippeket adtak. Gyertyafénynél is lehet vacsorázni. A vizmelegítőbe is lehet tésztát meg krumplit főzni. Ezek nem tippek és nem alkalmazkodás hanem úgyhívják nyomor. Varga Mihály 2020 óta rendkívül kedvező áron bérelt egy, az akkori számítások szerint 169 milliót érő, 204 négyzetméteres gyenesdiási luxusingatlant, amelyért mindössze 100 ezer forintot fizetett havonta a tulajdonos Gyenes Resort Kft-nek." Időben meghúztad a nadrágszíjat, kis sunyi patkány. Te is csak "alkalmazkodtál" mi?! Ez legyen az utolsó vacsorád, alkalmazkodás végett. A lónak a f@szát! Elég lesz nekik csak a kés villa meg az üres tányér, ahhoz alkalmazkodjanak!
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fhir.ma%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F10%2F08.jpg&key=nn8QRAgMgfC24Sa3z_szvg&w=800&h=330
nemkati
Rossz nézni, ahogy ezek egyre képtelenebb kijelentésekkel próbálják csodálatosra festeni a tragikus rögvalóságot. Vért izzadnak, hogy mindent, ami sz@r, aranynak állítsanak be, mert ez van kiadva ukázba az összes kormánytagnak, kormánypárti megszólalónak, és a kormánymédiának.
Ja, és kötelező visszamutogatni a szocialista kormányokra, de mindenképpen negatív éllel, és akár hazugságokkal is. Soha egyetlen szavukat nem fogom elhinni.
Pusztai
@Eladott Ország: Frankón nem értem, hogy ez kis karcagi kisztitkár pöcs, hogyan van hogy semmi tudással minden fidesz kormányban benne. Rejtély.
A másik iylen Pintér, volt mszmp felső vezető.
Ők ketten örökké vannak.
kereső
Csoda pénzügyminiszterünk, meg a gazdasági csúcsminiszter. az a nagy nevű, mit szól ahhoz, hogy a kihelyzett üvegvisszaváltó automaták portugál nyelvű euróban számolt nyugtát adnak???!!! Ki kapta a koncessziót az automatákra?
Eladott Ország
Varga Mihály: „Ha minden jól alakul, ... " Misike , ha egyik nagyanyámnak f@sza lett volna , akkor most 3 nagyapával büszkélkednék . Ebben a rohadt országban minél hülyébb valaki , annál magasabb posztra alkalmas . Mi a célja ennek az országnak? A hiány! De az legalább tartható. Misikém, ránéztél mostanában a forint árfolyamára? Mi a kurva anyád alakult jól az elmúlt időszakban? A fény az alagút végen az a vonat. Már értem miért kell, hogy essen a forint: Ami alkatrészt az autógyárak behoztak 400 Ft/€ áron nemsokára vissza lehet exportálni 440 Ft/€-val. Máris 10%-kal nôtt a gazdaság. Milyen egyszerű. És ha gatyát húzunk a templom tornyára, akkor az lesz a legnagyobb f@szú legény a faluban. "Ha a nagyanyámnak áramszedője lenne, és csengetne, ő lenne a villamos. Ha a nagymamám hosszú sárga lett volna, akkor én most 1-es villamosként csilingelnék a Hungárián. Ha nagymamának kereke lett VOLNA, és sárga lett VOLNA, és csilingelt VOLNA, akkor ő nem nagymama, hanem villamos lett. VOLNA. Ha nagyanyámnak kerekei lettek volna, omnibusz lett volna.” Akkor alakul minden jól, Misi, ha buktok. Mármint a nemzet számára, reátok nézve persze nem. Orbán: Magyarország nincs rászorulva senki pénzére ...
uploads.disquscdn.com/images/0d903f34fe42bd0d34a26d6e869018d1ab5d7ff293d941a06f16d56979e55234.jpg?w=800&h=337
Pusztai
@Eladott Ország: és milyen bájos most vettek fel 750 mrd hitelt,
mert ahogy mondtam, szerintem méreteset hazudott a 470 mrd eu pénzzel az nem jött,
Pusztai
@Pusztai: most hallom Varga aszondi az álladósság csökkentése folytatódik.
barom!
akkor mondja mikor felvesznek 750 milliárdot.
ezer % az ellenzék ezt sem csapja le,nem gyűri vissza.
izéke
Akkor bőven kitellne ennyi pénzből a tanárok fizetésemelése,minek kell ehhez Brüsszel és a szaros eurójuk?
Menőmanó
Krumplifejú Márton arra biztat, hogy fogyasszunk, Vargamiska meg aszondja, az a jó, ha nem fogyasztunk. Ha ezek ennyire hülyék, mit csináljon az átlagember.
Clavigo
@Maccska: Neked szól a fitymaszpropaganda,Safranek...Te hülyèbb vagy,mint a Shikari nevű kishugod...
ómió
Majd, ha több eszetek lesz, efftársak...!
izéke
Átvágják valakinek a torkát,majd az elkövető megdícséri a köszörűst hogy milyen szép élesre fente a pengét,meg kell tanulni minden tragikumnak a jó oldalát nézni :))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.