Az Európai Parlament költségvetési és költségvetési ellenőrző szakbizottsága az Európai Bizottság három tagjának részvételével meghallgatást tartott a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet végrehajtásáról Magyarországgal összefüggésben.

Zárolva maradnak az EU-s pénzek, a Fidesz továbbra is a baloldalra mutogat
Fotó: Pixabay

Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos felszólalásában elmondta:

Magyarország 2023 májusában az igazságügyi reformokkal kapcsolatos új törvényt fogadott el, és az Európai Bizottság decemberben úgy döntött, hogy az általa kiszabott feltételek érvényesültek az új jogszabály révén.

Mint mondta, a magyarországi igazságügyi függetlenség területén több kiemelt eredményt tapasztalt a testület: ezek közé tartozik, hogy a Kúria elnöke és elnökhelyettesi kinevezése terén változott a szabályozás, és a bíróságok igazgatása terén is.

Ez az igazságügyi rendszerre vonatkozó tervezet keretében került szabályozásra, és költségvetési autonómiát is kaptak az intézmények, továbbá a Kúria új működési szabályzata átláthatóbbá tette a működését, illetve mentesítette a politikai befolyásolhatóságtól

- sorolta Reynders.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság az uniós alapjogi charta kapcsán a magyar gyermekvédelmi, illetve menekültügyi törvényt is kifogásolta, és ezért fagyasztotta be a forrásokat egészen addig, míg ezek a jogszabályok meg nem felelnek az uniós jognak.

Rámutatott, hogy

a jogi határidő a közös rendelkezésekről szóló hat rendeletben 2023. december közepe volt, ezért a bizottság köteles volt határozatot hozni, mivel Magyarország megtette a kért intézkedéseket. Nem lehetett negatív döntést hozni, máskülönben az uniós bíróság előtt megtámadhatta volna a határozatot Magyarország

- tette hozzá.

Az Európai Bizottság továbbra is szorosan nyomon követi a további intézkedéseket Magyarország részéről, és amennyiben visszalépés történik a bírói függetlenség terén, akkor a korlátozó intézkedések is visszaállnak.

Végső célunk, hogy megtaláljuk a megoldást a jogállamisági aggodalmak rendezése révén, konkrét reformok keretében

- hangsúlyozta Reynders.

Nicolas Schmit szociális ügyekért felelős biztos kijelentette: az Európai Bizottság úgy tekinti, hogy a testület által megszabott négy mérföldkő a bírói függetlenség terén teljesült.

Ez automatikusan azt jelentette, hogy a horizontális feljogosító feltétel is teljesült a bírói függetlenség terén, hiszen a források zárolását ennek alapján lehetett feloldani. Ennek eredményeként a források egy részét valóban feloldottuk, ami azt jelenti, hogy 2030-ig a bizottság megtéríthet 10,2 milliárd eurót a kohéziós és a belügyi alapból

- mondta.

Felhívta a figyelmet, hogy nem helytálló az a feltételezés, hogy az EU már 10,2 milliárd eurót folyósított is Magyarországnak. Brüsszel csupán lehetővé tette, hogy Magyarország lehívja a forrásokat olyan projektek finanszírozási visszatérítéseként, amelyeket már megvalósítottak. Mint mondta, a korábban zárolt összegekből a bizottság mindössze 445 millió eurónyi összeget folyósított ez idáig.

Ne felejtsük el, hogy az alapjogi karta alapján felmerülő egyéb hiányosságokkal még nem foglalkozott Magyarország, tehát az LMBTQ-közösségek, illetve a tudományos élet szabadsága és a menedékjogi területen tapasztalható problémákkal, így zárolva maradnak a fennmaradó összegek

- jelentette ki Nicolas Schmit.

Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos emlékeztetett arra, hogy a jogállamisági feltételrendszer keretében, 2022 decemberében a tagállami kormányokat tömörítő Tanács 6,3 milliárd euró felfüggesztéséről döntött, mivel Magyarország csak részleges korrekciós intézkedéseket hozott a korrupció orvoslása érdekében.

Ezen a téren Magyarország még mindig nem vezetett be olyan intézkedéseket, amelyek kijavítanák a problémákat

- vélte.

A biztos szerint az EU tagállamainak érdekük, hogy az uniós költségvetés a szerződések értelmében megfelelő védelemben részesüljön:

Ha Magyarország a változásokat megvalósítja, a rendeletnek megfelelő intézkedéseket hoz, akkor megegyezhetünk. Nem büntetni akarjuk a tagállamokat, emlékeztetek erre még egyszer, hanem az Európai Unió pénzügyi érdekeit védjük

- hangoztatta.

Deli Andor, a Fidesz uniós parlamenti képviselője a szakbizottsági meghallgatáson elmondta:

az európai baloldal és a magyar dollárbaloldal önmagából kifordulva követeli az Európai Bizottságtól, támassza alá, indokolja meg, hogy tavaly decemberben miért szabadított fel 10,2 milliárd eurót a Magyarországnak járó forrásokból.

A politikus szerint "a baloldal továbbra is zsarol és fenyegetőzik", céljuk, hogy Magyarország semmilyen uniós forrást se kapjon. Szavai szerint azért támadnak, mert a magyar kormány nemet mond a migrációra, a genderőrületre, és mert Magyarország továbbra is úgy gondolja, hogy Ukrajna ügyében azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Teljes a baloldali véleményterror. Az Európai Parlament az Európai Bizottságot fenyegeti perrel, amiért az a Magyarországnak járó uniós pénzek egy részét felszabadította

- mutatott rá.

Véleménye szerint a mostani szakbizottsági meghallgatás az előző heti EP-plenáris ülésen folytatott baloldali politikai zsarolás megismétlése volt.

Deli Andor kiemelte:

közeledik a nyár, az európai parlamenti választások. Az európai polgárok "elégedetlensége pedig azt mutatja, ez a ház a választások után egészen más hellyé válik". "Brüsszelben változásra van szükség!"

- szögezte le.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rücsü41
Aki elolvasta a cikket az tudhatja, hogy az eus pénzek zárolásának oka az, hogy Magyarország nem teljesítette azokat a vállalásokat amelyek szükségesek a pénz kifizetéséhez.A baloldal itt semmiféle szerepet nem játszott.Nem kellene ennyire felbecsülni a baloldal szerepét.Inkább csak meg kellene érteni azt amit az EU tisztségviselői mondanak, de ezek szerint a FIDESZ nincs általános iskolai szinten sem , mert egy kis iskolás is megérti ha odafigyel hogy mit is mond neki a tanító.Teljesíteni kell hapsikáim, nem mellé dumálni, s akkor itt lenne a pénz!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rücsü41
Aki elolvasta a cikket az tudhatja, hogy az eus pénzek zárolásának oka az, hogy Magyarország nem teljesítette azokat a vállalásokat amelyek szükségesek a pénz kifizetéséhez.A baloldal itt semmiféle szerepet nem játszott.Nem kellene ennyire felbecsülni a baloldal szerepét.Inkább csak meg kellene érteni azt amit az EU tisztségviselői mondanak, de ezek szerint a FIDESZ nincs általános iskolai szinten sem , mert egy kis iskolás is megérti ha odafigyel hogy mit is mond neki a tanító.Teljesíteni kell hapsikáim, nem mellé dumálni, s akkor itt lenne a pénz!
Clavigo
Egy centet se ennek az ócska szar görény Kondának..
namihami
@rücsü41: 22.44: Szerintem a Fidesz az utolsó szóig éri az elutasítása okát! De a hívei szinvonalát ismerve és hogy azok meg is értsék, le kell menniük egy kétéves gyerek szinvonalára!
A fidesztagok felvették a vezetés erkölcsét és úgy is élnek, és a pártban betöltött pozíciójuk szerinti mértékben lopHATnak is! Ha nem akarnak szintet lépni!
Ezek a ""felháborodott"" nyilatkozatok a mezei fideszfanoknak szólnak! Azokkal pedig csak így lehet és tudnak kommunikálni, mert akár már egy bővített mondat is megoldhatatlan rébusz a számukra!
jáger laszló
A fidesz érti,de nem akarja teljesíteni és a baloldalra keni a okát!!!
Ilyen1XŰ ez kérem szépen ,mint az 1X1!
csak ennyi
barátilag
J.L.
rücsü41
Érdekes, hogy egyetlen egy hozzászóló sem akadt aki a baloldal közben járását is megemlítette volna az eus pénzek visszatartása miatt.De a kormány rendre ezért is ekézi ezt az oldalt, és most mindenki láthatja,olvashatja, hogy Balázs aki egy igazi Orbán,hogy vezeti félre a magyarokat!
kereső
Felhivnám szives figyelmét az EP-ben szájtáti Deli-nek, hogy az EP-ben a legnagyobb frakciója az EPP-nek van, amely nem igazán mondható baloldalinak. Sem a zöldek, sem a liberálisok. Az ET - ben, az unió állam-és kormányfőinek tanácsában sem a "baloldal" dominál. Mi a francról beszélnek ezek?
kereső
Az viszont igaz, hogy akikre mutogat a fideSS, azok a szélsőjobboldali állampárttól mind "balra" vannak.
rücsü41
@kereső: De ezek a képviselők nem relevánsak az EP döntésénél, mint többen írták a Néppárt a legnagyobb párt az EU Parlamentjében, és a baloldal semmit nem dönt el ebben a szervezetben.Gondolom a haza baloldalra ez a megjegyzés többszörösen is érvényes.
Yoda69
orbanek miatt nem kapja meg Magyarorszag a neki jaro unios penzeket. Ez is egyfajta hazaarulas, es e miatt mar utolsok vagyunk az EU-ban minden szinten.
Pusztai
a tények beismerése helyett megy a fidesz panel mocsok áradat, másra mutogatás, miközben a tények magikért beszélnek, 27-ből 23 meérföldkő még sehol.
a 4 is hiányos, hibás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.