Katona Tamás szerint főleg a háztartások egy főre jutó fogyasztása alapján látványos a lecsúszásunk.

Látványos lecsúszás után Európa szegényházába kerültünk Katona Tamás szerint
Fotó: Youtube

Az utóbbi évtized a lecsúszást jelentette a magyar gazdaságpolitika számára, ma távolabb vagyunk az Európai Unió sok országától, mint korábban voltunk, és látványos a lemaradásunk a térség országaihoz képest is – állapította meg a közgazdász. 

A magyarországi helyzet teljes bemutatására készül Magyar zsákutca az Európai Unióban című tanulmánykötet, amelyet a Progress Alapítvány ad majd ki várhatóan májusban. A Progress Alapítvány a júniusi önkormányzati és EP-voksoláig folytatja az „összeomlás forgatókönyvei” című vitaest-sorozatát is. Ezeken bemutatják a kötet fejezeteit, miközben kiváló és neves közgazdászokat vonultat fel. Az első programon – január 25-én – a tavalyi év gazdasági, társadalmi és humánpolitikai kudarcát tekintették át. Az est vitavezetője és egyben bevezető előadója Katona Tamás volt, akit Bod Péter Ákos, majd Pitti Zoltán követett.

A hírklikk.hu ennek kapcsán faggatta Katona Tamást arról, nem lesz-e túl késő egy ilyen tanulmánykötet májusi megjelenése.

A közgazdász úgy vélte, azok, akik átlapozzák majd, valószínűleg nem ennek a hatására döntenek arról, hogy kire szavazzanak. Nem az „önkívületi Orbánistákat” akarják meggyőzni, hanem szeretnének objektív képet adni a társadalom és a gazdaság helyzetéről még a választások előtt

- mondta.

Az egykori pénzügyi államtitkár és a KSH volt elnöke előadásában végig vette, mit jelentett a magyar gazdaságpolitika számára az elmúlt, hosszú évtized. Mint mondta:

ez az idő a lecsúszást jelentette, ma távolabb vagyunk az Európai Unió sok országától, mint korábban voltunk, és főleg látványos a lemaradásunk a térség országaihoz képest.

Az Eurostat ma rendszeresen méri és közzé is teszi az országok rangsorát. Már nem csak a bruttó hazai termék szerint vizsgálják az országokat, hanem elsősorban a háztartások egy főre jutó fogyasztása alapján – mondta Katona Tamás, majd hozzátette, ebben a tekintetben látványos a lecsúszásunk. Európa szegényházába kerültünk, egyedül Bulgáriát előzzük meg, de azt is minimális különbséggel.

Én most azt mondom, hogy 2 éven belül Bulgária utolér bennünket, de azt sem zárom ki, hogy ez már tavaly megtörténhetett. Hiszen ezek 2022-es adatok, ’23-asok pedig még nincsenek

– jegyezte meg a közgazdász. Szerinte mindez a munkaalapú társadalom őrületének a következménye.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: hírklikk

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@simmering73: A tények és a számok is azt mutatják, hogy tökéletesen igaza van! Egyre nagyobb a különbség az alsó decilisek és a felsők között, Ahol pár kiló krumpliért tud szavazatot vásárolni a kormány párt, ahol pár ezer forintér kezet csókolnak hyugdíjasok, ahol növekszik a fizetési problémák miatt a kilakoltatások száma, , és még lehet folytatni a sort, az mindent elmond az egyre romló megélhetési színvonalról.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Libsi agymosás, anyátokpicsája (by kis tehén)
Nessy
@simmering73: A tények és a számok is azt mutatják, hogy tökéletesen igaza van! Egyre nagyobb a különbség az alsó decilisek és a felsők között, Ahol pár kiló krumpliért tud szavazatot vásárolni a kormány párt, ahol pár ezer forintér kezet csókolnak hyugdíjasok, ahol növekszik a fizetési problémák miatt a kilakoltatások száma, , és még lehet folytatni a sort, az mindent elmond az egyre romló megélhetési színvonalról.
Aki Én
,,önkívületi orbánisták..."
:)
Csizmás Kond
Elmagyarázná valaki, hogy európában mi mikor is voltunk valakik, aki iparilag, gazdaságilag, pénzűgyileg iránymutatók lettünk volna ? Mert hogy most minden olyan valakit előkaparnak aki amúgy nem jutna szóhoz, nincs beleszólása semmibe de valamiért úgy érzi, hogy kell ő is drukkoljon a fidesz vagy Orbán ellen semmi összehasonlítás vagy példa nélkül ez ismét azt mutatja hogy csak kakukkóraként használják fel.
lusta
@Nessy: A számok mióta zavarták a tolvaj föld-trafik tolvaj ártunkat és qurmányunkat?
Nessy
@lusta: Már csak azért se, mert a KSH a korrekt tények helyett "mennyi legyen" számításra váltott az utóbbi időben. Nem ok nélkül hagyja ott őket sok szakember, akiben van szakmai tudás, és büszkeség!
ómió
Nagyot drukkolcs a Böszmédért, mit!? Ott volt, ám, a zsebes "efftársi jólét"!
fideszes gyökér
Hogyan lehetne románnak lenni?
Ingyen utazhatok majd Romániában?
namihami
És ez a ""látványos"" szoros ölelésben volt a ""rohamossal"" ! Ami még látványosabbá teszi az ügyet!
Pusztai
két hónapja kiderült az a magas vérnyomás elleni gyóCCer amit szedek kb 10 éve, 10x-es ára lett.
Mondok magamnak akkor jöhet a kiváltó, kb ami árban azonos az eddigivel.
2 hónapig ok, ma lemegyek kiváltsam az újabb adagot, láss csodát!
ENNEK AZ ÁRA MEGTÍZSZEREZŐDÖTT!!
ÉLJEN A FIDESZ és vezérei
a SZEGEDI Csillagban 20 évig!!
Vagyon elkobzás után!
rücsü41
Nem az Európai Unió Eurostadt jelentése szerint vagyunk a szegényházban lakók?Én mintha ezt olvastam volna ki a cikkből ami a helyzetünket illeti.Az hogy Katona Tamás is ezt a következtetést vonta le csak azt jelenti, hogy ő is az adatokat veszi figyelembe, és semmi más álláspont nem befolyásolja ezt az ítéletét szerintem nagyon helyesen.De semmi okunk az utolsó előtti hely miatt, mert a volt KSH vezető szerint a tavalyi év adatai alapján még az idén helyet cserélhetünk Bulgáriával, s ebbe az a jó, hogy erről a helyről már nem csúszhatunk , vagy inkább eshetünk vissza, csak abban az esetben ha bővül az EU.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok