Szijjártó Péter közölte, hogy hosszú még az út egy magyar-ukrán csúcstalálkozóig.

Magyar-ukrán csúcstalálkozónak akkor lehet majd értelme, ha az új dimenzióba tudja léptetni a kétoldalú kapcsolatokat, amihez azonban még sokat kell dolgozniuk a feleknek

- közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Szijjártó Péter lerázta Zelenszkijt, szerinte messze van még attól, hogy Orbánnal csúcstalálkozója legyen

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/Komka Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyar-Bahreini Gazdasági Vegyes Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre válaszolva megismételte, hogy magyar-ukrán csúcstalálkozónak akkor lehet majd értelme, ha az új dimenzióba tudja léptetni a kétoldalú kapcsolatokat, amihez azonban még sokat kell dolgozniuk a feleknek.

Hosszú az út odáig, hogy felső szintű találkozóra kerüljön sor, de mi készen állunk ezen közös munka elvégzésére

- jelentette ki.

"Tegnap fontos lépéseket tettünk. A következő napokban, hetekben az oktatási kormányközi munkacsoportnak kell elvégezni azt a munkát, amelynek nyomán lehetővé válik, hogy a 2015-ben már a magyar közösség rendelkezésére álló jogokat a magyarok Kárpátalján visszakapják" – mutatott rá.

"Dolgozunk azon, hogy a két országot összekötő infrastrukturális fejlesztések sikeresek legyenek, hogy a határtérségben közlekedési fejlesztéseket tudjunk végrehajtani. Mindezek maradéktalan teljesülése tud új dimenziót, új korszakot jelenteni (...) És ha ez megvan, akkor van értelme arról beszélni, hogy a felső szintű találkozó megtartása hogyan és mikor történjen" – fűzte hozzá.

Az Európai Unió e heti csúcsértekezlete kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is úgy látja, hogy az ukrajnai háborúnak nincs megoldása a csatatéren, ezért nem fegyverszállításokra, hanem tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

"És éppen ezért mi nem tartjuk jó javaslatnak azt, hogy újabb sokmilliárd eurót szánjunk arra, hogy a háború folytatódhasson. De értjük, hogy az európai uniós tagországok többsége a háborús pszichózis állapotában van, ezért kompromisszumos megoldást jelenthet, ha az Ukrajnának szánt pénzösszegek biztosítása esetében évről évre újra és újra az egyhangúság követelményével kell döntést hozni" – mondta.

"Tehát hogyha minden évben újra döntésre kerül sor, akkor az lehet egy kompromisszum" – fűzte hozzá.

Menczer Tamás: A magyar-ukrán külügyminiszteri találkozó kinyitott egy ajtót, de minden problémát nem oldott meg

Jermak és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn Szijjártó Péterrel találkoztak Ungváron, ez volt az első alkalom a háború 2022. február 24-ei kitörése óta, hogy a magyar külügyminiszter hivatalos, kétoldalú egyeztetésen vett részt Ukrajnában.

Valóban erős lépést tettünk afelé, hogy megszervezzünk egy ilyen találkozót. Jelenleg előkészítjük, és azt szeretnénk, hogy ez a találkozó konkrét eredményekkel záruljon, de ma nem beszéltünk konkrét időpontról

– ezt Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője mondta január 29-én Ungváron egy jövőbeli Orbán-Zelenszkij találkozóról.

Megtörtént az első lépés a bizalomépítésben Magyarország és Ukrajna között

– így értékelte az M1-en Menczer Tamás a hétfői külügyminiszteri találkozót. Az államtitkár kiemelte: a magyar kormány elvárja, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség visszakapja a 2015 előtti jogokat. Hozzátette:

a magyar miniszterelnöknek és az ukrán elnöknek pedig akkor kell találkoznia, amikor a kapcsolatok új szakaszba lépnek.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Lefordítom: a vikkancs nem mer szembenézni Zelenszkijjel...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Lefordítom: a vikkancs nem mer szembenézni Zelenszkijjel...
Pusztai
hány nagy ország vezetője ment hip-hop Kijevbe?
ez bélféreg beszari kis sejthalmaz.
Horizont
Menczer, Kakdu, orbán meg a többi seggfej naponta ezerszer felköp és alááll.
RonaGyuri
Szolgálnak és védenek; Putyin kívánsága szerint! =))
balos
@KisTehen: magától vagy a szájer besegít köcsög?
csak úgy....
ez a fidesz banda még a leg aljasabb komcsikon is túltesz!
Sziszifusz
@KisTehen: 16:01

... de, hát Viktor elfogadta a meghívást !

Jaaa..., hogy ne azt nézzék amit mond, hanem amit csinál .
Hát, nem egy római jellem .
Béla333
Ha ezek normálisak...???:

"Svéd NATO-csatlakozás: Szijjártó nem lát okot a rendkívüli ülésre"
"„De mivel február végén már összeül a parlament, meg lehet várni a rendes ülést, és akkor napirendre lehet venni ezt a kérdést, ha a parlamenti többség úgy dönt” – jelentette ki."
24.hu/kulfold/2024/01/30/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-januar-30-kedd/

1./ Ha jól tudom az MSZP kezdeményezésére hétfőre össze is hívták a Parlamentet, csak el kellene menni szavazni.
2./ Még most is genyózik, a mondat végére odaszúrta: "ha a parlamenti többség úgy dönt”
Mintha a maffiánál bárkinek, bármely szervezetnek lehetne önálló döntése, nem azt csinálnák, amit a maffiavezér
dönt?!
kulabombaafityiszre
Dehogy megy a dagadt ukrajnába ahol háború van,hisz az óvodába is kevlár mellényt visel,annyira fél a "savköpő"kiscsoportosoktól.
csak úgy....
0rbán fél ,0rbán retteg,0rbán csak egy nagyhangú beszari típus!
szaboria1
@Qqberci: Csak az arcát kell nézni Orbánnak amikor Zelenszkij megszólította.
csak úgy....
0rbán attól fosik,hogy rájön a rángógörcs a zelenszkij találkozón is, pedíg annak csak a putyinin szabad a felszínre törni! :)
lampa laz
@csak úgy...: (17:00) ...tovább ragozom, viki meg putyin féregnyúlványa. A svédek miatt Erdogan szolgálta ez a putris, az ukránok miatt meg azt a mocskos haborúsbűnös putyint. Amíg putyin kezében van ennek a plüss pinochetnek a távirányitója addig úgy fog mozogni ahogyan az irányítja.
csak úgy....
@KisTehen: azt tudod,hogy te itt a fidesz számára egy lyukas garast sem érsz?
-hiszen láthatólag,nyilvánvalóan gyogyós vagy, akiket még a sajátjaik is leköpnek!
Péter2
@csak úgy...: A rendszerváltás előtti kommunisták torzszülöttjei , selejtjei káros melléktermékei ez a fidesz pontos megnevezése ! !
csak úgy....
@Pegero: féreg,ugye nem kérdeztelek!? :) hiszen te is csak agy buta,prosztó aljadék!
kereső
NERnia /orbanisztán külügyminisztere : bla-bla.bla-bla-bla...
Mert, a Ukrajna lerohanása után minden féle kitalált feltétel és bla bla szöveg nélkül az unió államainak miniszterelnökei/államelnökei, az unió vezetői szolidaritásuk, és támogatásuk kifejezése okán gyakorlatilag , nem bejelentve előre elmentek Kijevbe, Buchábam Iprinybe. Elment a lengyel, a szlovák elnök- Ukrajnában mindkét nemzet jelentős kisebbséggel rendelkezik. Csak a "külüönleges magyar tejbetök nemzet" vezetői azok, akik ezt nem tették meg a NEMháború 706 napja alatt. Mindezen idő alatt, válogatott hhazugságok tömkelege lát napvilágot az orosz hirszolgálat nyomán Zelenszkij elnökről, a családjáról, a magyar fejedelemminiszterelnök kétségbe vonja az ukrán állam létezését- szintén az orosz narrativa alapján, és vétóz-éés vétóz-és vétóz- mondva csinált , a háborús körülményekhez képest pitiáner indokok alapján. - miközben kijelenti "nem fogok megegyezni Ukrajnával". Még egy ilyen szánalomra méltó, kicsinyes, bosszúálló- nem is tudja, hogy miért, hacsak azért nem m, mert az ukrán elnök túlnőtt rajta- államférfi lett, és a civilizált világ olyan megbecsült tagja, amilyen orbán soha büdös életben nem volt és immár nem is lesz. És, mert tartó gazdája parancsait követve odadobja emberek ezreinek/százezreinek, millióinak életét- a saját érdekeiért. amelyek a tisztességes emberek részéről csak megvetést és x@rt sem érnek. Ez a nagypofájú 100+ kilós gyávaság meg aljaskodik, és a magyar nép becsületével játszadozik- miközben elárulja az országot, és az ország szövetségeseit.
csak úgy....
@kereső: gondolod elolvassa a fidesz csöcselék ?
kereső
@csak úgy...: Kire gondolsz? macsek, szarvasmarha, a nagy detektiv, az az idegen nevú okosság, a nagy vadász- vagy beszáll a kunta kinte is?
kereső
@kereső: Ó bocsi, kihagytam a szófosó obsitost!
Ditrich
Biztosan lesz majd magyar ukrán miniszterelnöki találkozó! De azt reméljük hogy akkora már nem ez a mostani szarházi zsaroló provokátor vezeti Magyarországot!
csak úgy....
@kereső: igen,0rbán fura elmebeteg csapatára,akik azt hiszik magukról,hogy zsenik...
- mint pld. ez a fura @Pegero: , akit megrontottak a papok és itt próbálja vissza szerezni az önbecsülését úgy,hogy aljaskodik! :)
Lepényleső
Bátor cselekedet olyan ember rugdosása,aki a cár agressziójától már a földön fekszik,
keresztényi,- mint ők mindannyian,- miattuk a kereszteket szúrják majd fölénk minduntalan?
namihami
Akkor mi volt olyan sűrgős hogy már hétfőn rád jött a kirándulhatnék? Netán kicsit elkapkodtad és csak most ért utól a Nagy Ember direktívája?!?!?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.