A kommunizmus alapvető része az erőszak, és a baloldalon mindig félrenéznek az erőszak kapcsán – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kommunizmus áldozataira emlékezve vasárnap Budapesten.

Rétvári Bence akkorát kommunistázott, hogy a Fideszben ülő volt KISZ-titkárok is megemlegetikRétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen a Terror Háza Múzeumban 2024. február 25-én. MTI/Kovács Tamás

Rétvári Bence a Terror Háza Múzeumban úgy fogalmazott, "a vörös köd először 1919-ben ereszkedett le hazánkra", az akkori áldozatok száma egyes források szerint meghaladta az ötszáz főt. Az államtitkár Szamuely Tibor, az egyik legvéresebb kezű kommunista vezető szavait idézte: "most arra van szükség, hogy vér ömöljön, a vértől nem kell félni, a vér erősíti szívet, erősíti a proletár öklöt".

A második kommunista diktatúra alatt hét-nyolcszázezer embert vittek el a Gulágra, ahonnan háromszázeren sosem tértek vissza; egymillió büntetőeljárást indítottak, ami azt jelenti, hogy jórészt paraszt- és munkásemberek ellen folytak a perek, azok ellen, akiknek a nevében a hatalmat gyakorolták – folytatta Rétvári Bence. Emlékeztetett az 1200 kivégzettre és arra a kétszázezer emberre, aki 1956-ben elmenekült az országból.

A kommunizmus, a kommunista rendszer alapvető része az erőszak, nem a rosszul megvalósított elvek következménye, hanem ahol kommunizmus van, ott mindenhol van erőszak is – szögezte le az államtitkár. Hozzáfűzte, ha bármikor a politikában, a közéletben felbukkan az erőszak, az jelzőfény.

Rétvári Bence felidézte, hogy egy éve Budapest utcáin egy szélsőbaloldali antifa csapat tagjai járókelőket támadtak meg, súlyos testi sértéseket okozva. A szélsőségesek úgy gondolják, hogy nekik azért, hogy a társadalom rendjét felforgassák, akár erőszakot is szabad alkalmazni – mondta az államtitkár.

Azzal folytatta, hogy a kommunisták, ha nem sikerül megragadniuk a hatalmat, akkor kerülőúton próbálkoznak, először az eszmei hatalmat megragadva. Az államtitkár szerint ezt látjuk ma is, a woke mozgalomban vagy a genderelmélet terjesztőinél.

Ők, akik érzékenyíteni akarnak bennünket, nem veszik észre, amikor saját eszmetársaik, szélsőbalos terroristák véresre vernek embereket; a tolerancia bajnokai vakságban szenvednek ilyenkor

- fogalmazott Rétvári Bence.

Kijelentette: azért kell emlékezni a kommunizmus áldozataira, hogy a történelmi tapasztalatok "beépüljenek a közép-európai DNS-ünkbe", és felhívjuk a nyugat-európaiak figyelmét is arra, hogy a vörös csillag újbóli szalonképessé tétele sehol sem elfogadható, a szélsőbalos eszméket el kell utasítani.

"A kígyók nemcsak kígyózni tudnak, de vedleni is" – közölte az államtitkár, hozzátéve, sokféle módon próbál a kommunizmus visszatérni.

Vannak politikusok, akik félrenéznek az antifa támadásoknál, vagy akkor, amikor más politikusok erőszakot alkalmaznak rendőrök ellen; a baloldalon mindig félrenéznek az erőszak kapcsán – mondta Rétvári Bence. Leszögezte: elfogadhatatlan, ha a törvények erőszakos megszegői védelmében rendőröket, ügyészeket, bírókat fenyegetnek.

Az a mérsékelt, aki elutasítja az erőszakot; aki az erőszakot védi, az mindig szélsőséges politikai erő, a XX. század erre tanított meg minket – jelentette ki az államtitkár. Hangsúlyozta: a béke és biztonság megőrzéséhez el kell utasítani minden szélsőséget, a szélsőbalt is.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója arról beszélt, lassan 35 esztendeje annak, hogy hazánk lerázta magáról a kommunizmus bilincseit, és akik akkor, az 1989-90-es, forradalmi években születtek, ma már családanyák és családapák. Nekik nincsenek személyes élményeik a kommunizmus évtizedeiről, de kötelességük átadni gyermekeiknek a tudást arról, hogyan éltek nagyszüleik, dédszüleik a rendszerváltoztatás előtt – mondta a főigazgató.

Figyelmeztetett: nem könnyű a feladatuk, mert még mindig vannak, akik abban érdekeltek, hogy ne az igazságot tanulják a gyermekek arról, amit a kommunista diktatúrák alatt az emberek elszenvedtek. Azért van szükség az emléknapra, mert ki kell mondani az igazságot újra és újra, milyen tragédiát jelentett hazánk számára a kommunista diktatúra, milyen drámák sorjáztak az emberellenes uralom alatt – tette hozzá Schmidt Mária.

A főigazgató szerint ma túl gyakran kiáltanak diktatúrát, túl gyakran panaszkodnak szabadságjogaik állítólagos korlátozása miatt, pedig a kommunista diktatúrák borzalmait, a szenvedéseket nem szabad mentegetni, kisebbíteni. Minden egyes áldozatra emlékezni kell, életkorukra, a kiszabott ítéletekre, nem elég csak általában elítélni a kommunista diktatúrákat – jelentette ki Schmidt Mária, megjegyezve, ezt tartja a Terror Háza Múzeum legfontosabb feladatának.

A szabadságot ma sem adják ingyen, újra és újra meg kell harcolni érte; ha nem vigyázunk, ismét áldozatai lehetünk a kommunizmus halálos vírusának – hangsúlyozta a főigazgató.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. A határozati javaslatot Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő terjesztette be. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947. február 25-én a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban. Letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket.

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Méhes
bence előbb gondolkodni kellett volna még utóbb párttársaid megharagudnak rád,vagy ezt most kinek szántad?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Méhes
bence előbb gondolkodni kellett volna még utóbb párttársaid megharagudnak rád,vagy ezt most kinek szántad?
Péter2
Mindig az "kiabál" akinek a háza ég ! A pedofidesz vezetésébe igen nagy többségben KISZ és párttitkárok vannak , de a bővebb tagok között vannak rengetegen volt besúgók és ügynök , akik hithűen szolgálták az 1991 előtti rendszert ! Továbbá ezek a KISZ titkárok javai Soros ügynökök lettek, hamar belesz@rtak a saját tányérjaikba ahonnét ettek , utána az " új " tányérjaikat is elpiszkították az elmúlt 14 évben ! Na ezek vagytok ti nemzethyhek marhagulyás !
Nessy
Édes jó fiam, Rétvári! Aztán a főnöködnek most kik a legjobb barátai?? Az Orosz és kínai kommunista párt vezetői!!! Ott melyik oldal is van hatalmon? Ha nem tudná, a baloldal! 1945-ben kik hozták a "vörös ködöt"? Az a Szovjetúnió, amelynek KGB ügynökét Putyinnak hívták!A hazai MSZMP képviselőkről, haverokról, miniszterről már szó se essék.
Pálinkás Pál
ezt pont te mondod rétvári köcsög..?...amikor odaadóan sz@pjátok a kinai elvtársak f@szát...
Eladott Ország
„A kommunizmus bűnei fölötti megütközés szellemében Magyarország kormánya abban is különutas az Európai Unióban, hogy egyetlen emberi gondolatot nem volt képes kipréselni magából Alexej Navalnij, a szovjet birodalmi lázálmokat kergető, háborús agresszor Vlagyimir Putyin ellenfelének halálhírére. Akit a moszkvai despota és rezsimje az elmúlt években – nagy elődei hagyományait követve, természetesen – minden lehetséges módon meghurcolt, megkínzott, meg is mérgezett, elsorvasztott és aki Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében, az északi sarkkör közelében lelte halálát február 16-án. Világ szégyene, hogy még az Oroszországgal nyíltan és szégyentelenül szimpatizáló nem EU-tag Szerbia is szinte azonnal reagált, még az illiberális magyar államvezetéssel szimpatizáló Robert Fico szlovák miniszterelnök is megszólalt, egyedül Orbán és Szijjártó kussolt, mint szar a gazban. Németh Zsolt két napos fáziskéséssel kinyögött görénységéért állításáért, miszerint a Fidesz nem tartja feladatának, hogy más országok börtönviszonyait megjavítsa. Vagyis csak azt akarom mondani, hogy szép lenne, ha ezek után ma kicsit visszafogottabban kommunistáznának a nertársak. Nyilván nem azt várta senki, hogy a tegnapi, az oroszok által lerohant Ukrajnával szolidaritást vállaló budapesti demonstráción Bayer Zsolt vigye a Ruszkik, haza transzparenst, de a Kreml pórázának végéről, ilyen szégyellnivaló, aljas viselkedés mellett és után harsányan kommunistázni igazán hiteltelen, hazug és undorító. Igaz, ez a kérdés nem tegnap dőlt el. Azok után, hogy az orosz történelemtankönyvekben fellelhető történelemhamisítás, azaz 1956 magyar hőseinek szemen köpése kapcsán még vitát sem voltak hajlandóak nyitni Moszkvával, nemhogy kikérték volna maguknak, és berendelték volna az orosz nagykövetet, azok után, hogy maga a NER milliárdos történész ideológusa, Schmidt Mária 1956 leghírhedtebb feketeöves meghamisítója (akinek „a fasizmus, a nácizmus és a kommunizmus egyaránt baloldali (…) ideológia)."
Nanya
A háttérben a terror háza !
előtte egy terrorista BUZI orbitális hazugságokat szörcsög .
Nanya
Köcsög tetű !
Anyád hátáról vedd le a laptopodat ,és ha anyáddal végeztél akkor írj nekem. Én meg szólok az utcabelieknek,Hogy anyukád készen áll az ostromra.
Nanya
@Eladott Ország: Kár,hogy falra hányt borsó !
Buknak,bukni fognak ,és a hozzám hasonló ,beállítottságú emberek. Nem tudják a szegyény hülyék, hogy a gazdájuk lámpavason végzi !
Én tudom, én láttam saját szememmel az Andrássy útI kandelábereket rajta néhány saját magától megdicsőült embert:
Hogy mi a fasznak kerültek oda?
Hajrá büdös bolsi ivadékok Hajrá orbán.,hajrá a büdös köcsög kövér !
csagyi
Egyet lehet érteni és kell is azzal a nézettel,hogy minden diktatúra és erőszak elitélendő.
Valóban az emberiség történetéből tudjuk milyen volt "az" amikor a régi vezetők, királyok, földesurak, vallások,egyházak,
eszmék, stb. ontották magukból az erőszakot, a háborút, a tömeges értelmetlen halált.
Ma is vannak a világon hasonló jelenségek,de én nem látom azt a lehengerlő törekvésünket hogy nagyon megpróbálnánk napjaink kíméletlen szereplőit ilyen kritikusan megítélni. Sőt a mai un.barátaink között is megtalálhatóak.
Nem is kell messzire mennünk a jeleség megszemlélésekor.
Nem csak az un. kommunisták forgatták fel a világunk életét és a békés-humánus rendjét.
Ha kérhetnénk akkor ezzel a nyíltsággal ítéljék el napjaink despotáit, elnyomó és vérengző vezetőit is.(!)
Elvárnánk és nem csak egy kiragadott jeleség kapcsán,ami most lett hirtelen felkapott a nemzeti szövetben.
Gondolom így lenne erkölcsös és igaz a mérlegre tett kritika.
Horizont
Végig kínlódtam ennek a két baromnak az epeömléseit.
Igen voltak sajnos áldozatok nem is kevesen. Kommunizmus persze nem volt.
De azt a nagy igyekezetet ahogy próbálják összemosni a mai baloldalt a régi bűnökkel több mint felháborító. Szarkeverés magas fokon vagy mélyen lent a picsában. Ezek soha nem tudnak normális egészséges ember módjára bármiről beszélni. Köcsögök, KancsiMarcsi meg egy hülye picsa jó lenne ha csak orbánt csókolgatná ahogy tette az való neki. Történész??? Hmmmm...
Jól elbaszták ezt az országot.
KisTehen
@Horizont: mama, az mszmp jogutódja az mszp
KisTehen
@Horizont: a ferid ott énekelte az internaciónálét az mszp kongresszusán
Ábel
Rétvári Bencére ráereszkedett a vörös köd!
Maccska
A kommunista párt utóda az MSZP meg a DK.
Ezt mindenki tudja.
Maccska
@Horizont: nem hallottam hogy az MSZP meg a DK megemlékezett
volna
Horizont
@Maccska: 19:07
Ti tudjátok ezt, mert a fidesz agyrágóbogárként beköltözött az agyatokba.
jáger laszló
Kommunista elvek és maga a gyakorlat az 2 külön kategória!!
A gyakorlat sok kívánnivalót hagy maga után, amelyet bírálnak is az ellendrukkerek!
Csak ennyi
barátilag
J.L.
mn50231
Leszögezte: elfogadhatatlan, ha a törvények erőszakos megszegői védelmében rendőröket, ügyészeket, bírókat fenyegetnek.

Aztán azzal mi van, mikor a rendőrök ártatlan embereket vernek meg és hamisan tanúskodnak, az ügyészek ártatlan embereket vádolnak koholt vádakkal és a bírók ártatlan embereket ítélnek el ezeknek a hamis vádaknak az alapján, következmények nélkül? Ha nem tudnád miről beszélek, akkor ide írom: a 2006-os rendőrterrorról és következményeiről.
No államtitkár elvtárs vagy úr, szabad válaszolni a sokszázezer vagy millió magyar emberben megfogalmazódott kérdésre.
Dr. Proktor
@Maccska: Te mindenki vagy?
Több komcsi van a fidesz/kdnp-ben mint az ellenzékben...
Dr. Proktor
Csak a pontosság kedvéért egy kis emlékeztető:
Kövér László – a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) titkára, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottsága és az alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Orbán Viktor – Gimnáziumi, majd egyetemi KISZ titkár (Orbán apuka párttitkár volt az átkosban)
Mikola István – Hazafias Népfront, elnök
Fónagy János – MSZMP tag
Varga Mihály – KISZ titkár
Rogán Antal – KISZ titkár
Deutsch Tamás – KISZ titkár
Stumpf István – MSZMP tag, Hazafias Népfront, alelnök
Járai Zsigmond – MSZMP tag, kormánytag, III/2 besúgó, szabadkőműves
Matolcsy György – MSZMP tag, III/2 ügynök
Martonyi János volt külügyminiszter – MSZMP tag, III/2 besúgó, Bilderberges szabadkőműves
Chikán Attila – MSZMP tag
Farkas Flórián (Lungo Drom) – a Fidesz díszromája, bűnöző, kegyelemmel úszta meg a börtönt, az ügyét 30 évre titkosították
Pintér Sándor belügyminiszter – MSZMP titkár, a szemkilövető Gergényi Péter csókos haverja és üzlettársa
Billibácsi
@Dr. Proktor: Ja, hát ezeket kényszerítették! A lelkük mélyén ellenállók voltak!
Dr. Proktor
@Billibácsi: Igazad van Bill bácsi! :-)
Yoda69
A szocializmus rossz, kommunizmus rosszabb, a fasizmus a legrosszabb.
A fideSS a harmadik kategóriába tartozik. Akkor miről is beszel ez a bence gyerek?
nejlontacskó
@Yoda69: " A kommunizmus, a kommunista rendszer alapvető része az erőszak, nem a rosszul megvalósított elvek következménye, hanem ahol kommunizmus van, ott mindenhol van erőszak is – szögezte le az államtitkár. "
Kíváncsi volnék, hogy a kolostormalac Kínai haverjai, hogyan fogadnák ezt a, mindent elsöprő beszédet?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.