Az OTP Bank ismét figyelmeztetett az adathalászok tevékenységére. Az utóbbi időben egyre gyakrabban próbálják meg megszerezni a gyanútlan ügyfelek személyes és banki azonosító adatait.

A bűnözők most telefonhívásokkal teszik próbára az ügyfelek bizalmát, gyakran hamis igazolvánnyal is próbálkoznak. Az online csalók veszélyeztetett számlák miatt vagy gyanús utalásokra hivatkozva kérnek adatok megerősítését, majd a „vírusirtó” programok telepítését kérik az áldozatoktól. Ez a program egy távoli elérést biztosít, lehetővé téve a bűnözőknek az irányítás átvételét az érintett ügyfelek számlái felett.

Újabb csalásra figyelmzetet az OTP

Illusztráció: pixabay

Ám nem csak hívásban próbálkoznak, hanem sms-ben is. Interjúalanyunk elmondta, hogy a múlt héten egyik este a +36 30 549 3540-es számról a következő sms üzenetet kapta:

A bankszámlája hamarosan zárolásra kerül https://otp0703.online

Valószínűleg azt szerették volna ha az ügyfél a megadott linkre kattint, hogy ezáltal adatokat nyerjenek, ő azonban ezt nem tette meg. Helyette azonnal hívta az OTP telefonos ügyfélszolgálatát, ahol megerősítették, hogy ez a szám nem hozzájuk tartozik és ilyen üzenetet sem küldenek.

Az OTP azt tanácsolja az embereknek, hogy soha ne osszák meg személyes adataikat, és ne telepítsenek semmilyen programot eszközeikre. Fontos megjegyezni, hogy a bank munkatársai sosem küldenek igazolványfotót az azonosítás érdekében. Ha gyanús hívást kapnak, azonnal szakítsák meg, és érdemes a bankot a hivatalos számon vagy személyesen felkeresni.

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2024/03/11/bunozok-telefon-csalok-atveres-otp-bank-figyelmeztetes-csalas-kiberbunozes/

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pegero
1000 éve próbálkoznak és még mindig van olyan balfék, aki letölti az AnyDesk applikációt, vagy netán beveszi, hogy az OTP keresi őket és adatokat kérnek?! Csak azt nem értem, hogy a rendőrség miért nem tudja lefülelni ezeket a gazembereket?
Sztyepospista
Maga az AnyDesk nem jelent semmiféle veszélyt, ha NORMÁLISAN használják. Arra lenne hivatott, hogy olyan megbizható BARÁT, aki ért is a számitógépekhez, a távolból is, esetleg másik földrészról is tudja kijaviutani a gépem , ill. a felhasználásom hibáit. Ehhez viszont ismernie kell az én partnerszámomat. No ezt kell meggondolni, kinek adom meg.
Pálinkás Pál
@Sztyepospista: ez így nem teljes..az AnyDesk elsősorban azért van ,hogy önmagad tudj távolról dolgozni a gépeden..pont olyan mint a Teamview...mindkettő más általi használatához kell a tulajdonos engedélye, tehát ezek a programok semmiféle veszélyt nem okoznak...ha ezzel le tudnak nyúlni, az " user error "...
balos
@Pálinkás Pál: Mikor figyelmeztetik a bankok a balekokat,hogy a hitel az CSAK ŐKET gazdagítja!Ebben a fostalicskák vezette disznóólban,csak az árok biztos a kisembereknek,ha nem fideSSes!Bár láttam már karón "fideSSes" varjút!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.