A Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezési munkáit végző cégek számára egyszerűsítenék a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását.

Az Orbán-kormány a Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasút kivitelezési munkáit végző cégek „speciális munkaerőigényének mielőbbi biztosíthatósága érdekében” egyszerűsítené a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását – derül ki egy parlament előtt fekvő törvényjavaslatból, szúrta ki a Népszava.

Mit is ígért korábban a kormány? Nem engedi, hogy mások elvegyék a magyarok munkáját – Most mégis orosz és kínai vendégmunkásoknak könyörögnek

A kép illusztráció Fotó: AFP

Mint írják, speciálisan e két projekt esetében az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező munkaválók egyszerűsített eljárásban kaphatnak munkavállalás céljából tartózkodási engedélyt, amely a kiadástól öt éven keresztül lesz érvényes. A javaslat szerint – amelyet formailag a Vállalkozásfejlesztési Bizottság nyújtott be –, ugyancsak egyszerűsített eljárásrendben, a két beruházáson dolgozó cégek alkalmazottai családjuk számára is kérhetnének tartózkodási engedélyt. A lap azt írja, bár a törvényjavaslat nem nevesíti, hogy mely EU-n kívüli országokból érkezhetnek munkavállalók, a paksi bővítés esetében túlnyomórészt orosz állampolgárokról, míg a Budapest-Belgrád vasútnál szinte kizárólag kínai állampolgárok beléptetésről lehet szó.

Az ötéves időtartam a paksi beruházás esetében érthető, hisz a jelenleg még építési engedéllyel sem rendelkező két reaktor a tervek szerint valamikor 2035-re épülhet meg. Meglepő lenne ugyanakkor, ha a Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezése további öt évet venne igénybe. A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszát egy kínai-magyar konzorcium építi, a magyar partner a Mészáros Lőrinc ellenőrzése alatt álló RM International Zrt..

A Népszava szerint a kínai és orosz állampolgárok egyszerűsített munkavállalása nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel a két ország titkosszolgálatai aktívan tevékenykednek Magyarországon, akik számára ily módon egyszerűsödik az Európai Unió területére való bejutás.

Januárban a kormány még azt mondta, 65 ezer főben húzták meg az országban foglalkoztatható vendégmunkások számát. Múlt héten viszont kiderült, jelenleg közel kétszer ennyien, 120 ezren tartózkodnak már Magyarországon. A kormány ebben ugyanakkor nem lát kivetnivalót – írja az rtl.hu

Forrás: rtl.hu, nepszava.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Orbán: "Mi nem vagyunk kevert fajúak".
Csak leszünk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemkati
Orbán: "Mi nem vagyunk kevert fajúak".
Csak leszünk.
Nessy
Kormány ígéretei? Homok a szélben!
verőce21
Egymillió hazainak új munkahelyet teremtett a kormány, a többihez már ázsiai munkaerőt kell behozni...!
jáger laszló
1 millió munkahely 1 kamu
Maximum 1 millió új adózó 10 év alatt!!??
Ezt is adminisztratív eszközök segítségével!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
rücsü41
"Ne azt nézzék amit mondok, hanem azt amit csinálok!"Mondta egyszer a nemzet fő hazudozója!Itt is bejött amit mondott!Lehet hogy van amikor igazat mond?Lehet !Csak nehéz kiválogatni mikor mond igazat!@nemkati: Ezek az emberek nem is emberek mert a tudósok, a biológusok szerint a szaporodási vágy ,az ösztön , amely a biológusok szerint a legerősebb ösztön az emberben , ezeknél az embereknél akiket Ázsiából behoznak nincs is meg!A monda szerint ezeknél az embereknél ha egyszer gyereket nemzettek , ez a vágy megszűnik.Mondom a monda szerint, de amúgy a valóságban egészen más a helyzet, 4-5 gyereket is képesek csinálni, nem hogy egyet, és az mindegy hogy kinek!
rücsü41
@rücsü41: Kiegészítés:Az oroszok meg így foglalják vissza Közép-Európát, vagy csak hazánkat?
nemkati
@verőce21: 2011-ben az összes foglalkoztatott száma 3,9 millió volt. Az idén ez 4,7 millió. Nekem nem jön ki az 1 milllió. És ebben benne vannak az elmúlt években beérkező külföldi munkások is. Na meg a közmunkások is, akiknek a jövedelme nem mondható családot eltartó mértékűnek.
balos
@nemkati: Nem véletlen,hogy lebutitják a nemzethy hűbéreseket!Ezt már a középkortyban is sikerrel alkalmazták az elődeik!Az igazság ,hogy 1 év alattra ígérte az egymillió munkaerőt,hát istenem még bejön 300ezer rabszolga és a "fá-ra-ónk" császár-zsemle lesz!A számháborút pedig már régen rábízta a seggtúróira!A többi mára már mínuszos!
izéke
@balos: megvan az egymillió munkavállaló,Nyugaton! :)))) Jobb lesz,ha a Nyugat önvédelemből kiebrudalja orbániát az EU- ból és vízumkényszert vezet be,vagy ellepi egész Európát a kommunista kínai és muszka bagázs.
madlaci66
@Maccska: igen történt, menekülnek az emberek nyugatra, menekülnek a nők a 40es nyugdíjba, mert a munkaviszonyok annyira romlottak a fidess törvényei miatt. Ugye a közmunkás keretet is csökkentette a fidess. Csak a kormányzati csőcselék létszáma növekszik folyamatosan.
Aki Én
@verőce21: hazudsz, vagy buta vagy?
Cherry
@Maccska: Nagyon buta vagy dehát fideszes IQ 10,,
kereső
Egyetlen dolgot nem tetszenek figyelembe venni, hogy 2013-2022 között nőtt meg az általános nyugdijkorhatár 65 évre, fokozatosan bevezetve, ami a foglakoztotti létszám növekedésénél mindenképpen megemlitendő, és amely nem eredményezett új munkahelyi létszámot, csak éppen a foglalkoztatti korhatárt növelte meg- ugye a statisztika 15-74 év közötti foglalkoztatti létszámot emleget, amelyben azért az is benne van, hogy a tankötelezettségi korhatár leszállitásra került, ami azért fura egy kissé, hiszen a felső korhatár 9 évvel van a nyugdijkorhatár fölött.
Nos az ilyen intézkedések hatásainak kiszúrése a tényleges foglalkoztatottsági növekedési adatokból, nem a statisztika dolga, hanem egyéb társadalomtudományoké...a meg minek??
Ugyanakkor teljességgel hiteltelenek az adatok a külföldön dolgozókról, nem tudni milyen adatbázisból dolgoznak...már csak azért is, mert 2011-2024 között szintén a ksh által közölt adatok szerint 324 ezren költöztek külföldre, miközben a szavazóképes lakosság száma közel 1 millióval csökkent..
madlaci66
@Maccska: kérdezd meg pl. az orvosokat, akiket "törvényesen" vezényelhetnek akár 100 km-re is, vagy azokat akiknek régen többet kellett fizetni a hétvégi munkáért, most már nem kapnak emelt fizetést,vagy akiknek nem számolják el teljesen a munkában töltött idejét. És még tudnám sorolni.
kereső
@Maccska: 14:13 Konkrétan a "rabszolga törvény" óta...
rücsü41
@nemkati: '989-ben és 1990 -ben a KSH adatai szerint 5,6 millió ember állt munkaviszonyban hazánkban.Most meg mennyi is?Hova lett a különbség?
rücsü41
Nem az az érdekes hogy hány ügyben indult nyomozás, hanem az hogy hány esetben került sor ítélet kiszabására, és az milyen súlyú büntetéseket tartalmaz.Buda úr ügyeiből nagyon kevés embert ítéltek el gazdasági bűncselekmények elkövetése miatt.
nemkati
@Maccska: Ezek a munkahelyek Paks 2, a kínai vasút, és az akkumulátorgyárak. Egyik se kell nekünk.
KisTehen
libsik ... ti úgyse akartok ott dolgozni
teuton
@KisTehen: Nagy Marha, legelj tovabb es gyartsal tehenlepenyeket, de ne böfögj baromsagokat!
szaboria1
Tegnap utaztam haza Pestről több helyen érintettük a vasút építését munkások nélkül.
szaboria1
@Maccska: Nem lenne hiány közmunkásból ha ezt is nem szabályozta volna Orbán. Nálunk már várólista van, mert erre is létszám stop lett az önkormányzatoknál. Igaz a gazt most már csak 2 - 3-szor vágják egy évben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.