A vajdasági középiskolák többségében októbertől bevezetik a szexuális nevelés elnevezésű tantárgyat, amelynek célja, hogy a diákok még a szexuális élet megkezdése előtt ismereteket szerezzenek a védekezés fontosságáról, a nemi betegségek veszélyeiről, de párkapcsolati kérdésekről is.

A 2014/2015-ös tanévben 66 vajdasági középiskolában vezetik be a szexuális nevelés tantárgyat, de hamarosan törvénymódosítást is kezdeményeznek, hogy minden szerbiai iskolában bevezessék – jelentette ki Marinika Tepic vajdasági ifjúsági titkár.

Az előző tanévben tíz iskolában vezették be kísérleti jelleggel a "reproduktív egészségről szóló neveléssel" foglalkozó tantárgyat, idén pedig már 70 iskola jelentkezett azzal a szándékkal, hogy részt vegyen a programban – tette hozzá a titkár. Szakértők szerint azonban a szexuális nevelést már az általános iskola végén meg kell kezdeni, mert "a modern életvitel a szexuális élet korábbi kezdéséhez vezetett, vannak, akik ezt egészen 10-11 éves korra teszik, a szülők pedig továbbra is tabuként kezelik ezt a témát".

A felmérések szerint minden nyolcadik középiskolás aktív nemi életet él, kérdéseikkel azonban nem fordulnak sem a szüleikhez, sem a tanáraikhoz. Egészségügyi szakembert mindössze 4 százalékuk keres fel.

Az órákat kéthetes képzést követően eddigi munkanélküli tanárok, illetve azok a pszichológusok és pedagógusok tartják majd, akik korábban is az adott iskolában dolgoztak.

A program elindításakor az volt a cél, hogy csökkentsék a fiatalkori terhességmegszakítások számát, amely a tartományi kormányzat hivatalos adatai szerint eléri az évi ötvenezret, de egyes becslések szerint akár ennek a kétszeresét is.

A szakorvosok szerint Szerbiában a párok 16-18 százaléka meddőséggel küzd, ennek egyik oka lehet a korábbi terhességmegszakítás is. Szerbia lakossága évente több mint 30 ezer fővel csökken, az állam és a különböző szervezetek is népességnövekedést serkentő programot indítottak a természetes fogyás megállítása érdekében. Ezekhez kapcsolódik a középiskolai szexuális nevelés is.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Nálunk már 2010 óta a fütyi-sz basztatja az egész országot,és még csak szexuális felvilágosítást sem tartott!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@volvós: Kepzelj el egy szexet cigi meg pia nelkul egy mai fiatalnal... Kesz horror lesz! Mert ezek a hulyek meg azt sem tudjak, hogy a vilagon a HAROM legjobb dolog: ELOTTE egy pia, UTANA egy cigaretta...

Ba'r, ha a Nemzeti Dohanybolt es a Nemzeti Pialda koze beekelnek egy Nemzeti Kupoldat is, hat, akkor meg lehetseges, hogy menne a buli...:o)))
gödörben
@Desischado: Nem lesz több a gyerek, de kevesebb lesz talán az abortusz, ami csak jó lehet a későbbi időkre gondolva. Ez a lényeg.
Desischado
@gödörben: Nem szülnek a nők, minek? Nemhogy felnevelni nincs sokaknak miből a gyerekeket, de most még hozzá, nemzethy Agymosott barmot, cselédet is csinálna belőlük ez a petisnek való kormány! Erre szüljenek?
Desischado
@Desischado: Pestis - ezt akartam írni. Ez a banda már a pestisnél és a feketehimlőnél, vagy az Ebolánál is rosszabb!
KERKA
Semmi kivetnivalót nem látok a Vajdasági kezdeményezésben, sőt, nagyon jó. Abban az esetben, ha azt megfelelően felkészült pedagógus tanítja. Ebben a korban nagyon érzékenyek a gyerekek, mindenre fogékonyak.
Az bizony igaz, hogy senki nem meri ezt a témát őszintén megbeszélni a gyerekekkel, azok pedig elkezdik a szexuális kapcsolataikat, minden felvilágosítás nélkül. Mert a hormonok tombolnak, ezt érzik, csak a felelősséget nem.
Nincsenek tisztában vele, hogy mindíg a nő megy a kés alá, és mekkora veszélynek van kitéve.
Inkább a tabletta vagy a gumi, mint egy nem kívánt terhesség.
Ebbe most nem kevernék politikát, de inkább egy felvilágosító óra, mint egy abortusz.
szandokan
@dr. prédikátor: Téged hányszor kúrtak már seggbe? :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.