Kijev szerint az orosz szakadárok harckocsikkal lőnek. A harcok a Donyeck megyei Debalceve térségét érintik – közölte hétfőre virradóan Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője. Hozzátette, hogy a támadásokra tüzérségi csapásokkal válaszolnak az ukrán egységek.

"Álláspontunk egyértelmű. A katonáink ott maradnak, ahol eddig voltak. A támadásokra a tüzérségünk válaszol. Ha a szakadárok támadnak, akkor erre válaszolunk" – szögezte le Szeleznyov.

Debalceve a szeparatisták fő bázisainak számító két megyeszékhely, Donyeck és Luhanszk között félúton, a szakadárok által megszállt területbe beékelődve fekszik. A várost múlt nyáron foglalták vissza az ukrán erők. Azóta szakadárok hasztalan lőtték, a vasárnap életbe léptetett tűzszünetig nem sikerült a területet újra elfoglalniuk. Kijevben továbbra is cáfolják – és helyszíni beszámolók is ezt erősítik meg –, hogy Debalcevénél a szakadárok körbezárták volna a várost védő ukrán egységeket, mint ahogy azt állítják.

A város stratégiai jelentőségét az adja, hogy jelentős közlekedési csomópont, vasúton köti össze Donyecket, Luhanszkot, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donu városát.

A TSZN ukrán hírtelevízió arra hívta fel a figyelmet, hogy vasúton lényegesen nagyobb mennyiségű, úgynevezett humanitárius segélyszállítmányt jutathat Moszkva a kelet-ukrajnai szakadár területekre. Mivel az ukrán hatóságok eddig egyetlen orosz segélykonvoj rakományát sem ellenőrizhették, azt feltételezik, hogy a fehérre festett Kamaz teherautók fegyvereket és lőszereket szállítanak a szakadároknak. Gyanújukat erősíti az, hogy a segélyszállítmányok érkezése után rendre intenzívebbekké váltak a szakadár támadások.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma nemrég közölte, hogy az elmúlt fél év alatt több mint 20 ezer tonna szállítmányt jutattak Kelet-Ukrajnába, ami a TSZN televízió szerint körülbelül ezer teherautó rakományának felel meg. Vasúti vagonokban ugyanez a mennyiség három szerelvényen elfér, és ha Debalcevét a szakadárok megszereznék, akár naponta indíthatnának oda Oroszországból vonatokat – jegyezte meg a televízió, hozzátéve, hogy ezért az ukrán katonák Debalcevénél nem pusztán állásaikat védik, hanem az országot egy "tízszeres méretű" háborútól.

Az ukrán tévécsatorna kiemelte, hogy nemcsak a közeli műveleti területen állomásozó ukrán egységek, önkéntes alakulatok siettek Debalceve védelmére azután, hogy egy hónapja rendkívül hevesekké váltak a szakadár támadások, hanem gyakorlatilag "az egész front összefogott egyetlen stratégiai célért", ami a TSZN szerint még az ukrán fegyveres erők tábornokait is valamilyen mértékben meglepte.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Azért elgondolkoztató, honnan a rengeteg fegyver, a harckocsik, rakéták stb. a szakadárok kezében. Nem valószínű, hogy a szocializmusban a varrógép gyárból hordták haza alkatrészenként, és rakták össze otthon. természetesen ehhez Orbán barátjának semmi köze sincsen.
36
Na Porosenkó! Akkor hadi állapot? Mert ha nem, akkor erkölcsileg az oroszok győztek. Már ha lehet háborúban erkölcsről beszélni.
Nem kellett volna lepaktálni a yenkikkel. Senki sem fog önszántából meghalni egy hazaárulóért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.