Orbán Viktor két órán át hallgathatta az Európai Parlament kritikáit a halálbüntetés és a bevándorlás kérdéseivel kapcsolatos nézetei miatt. Az elhangzottakról nemzetközi sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét a miniszterelnök, aki kedélyes, vidám hangulatban volt az ottani újságírók szerint.

Értékelését azzal kezdte, hogy feltette a kérdést: mi a különbség a vallási rituálék és az EP-meghallgatás között? Az, hogy utóbbinak nincs értelme. Hiszen annak, hogy "tizenhatodszorra is megkérdőjelezik a demokráciát Magyarországon", nincs értelme.

Orbán azt is mondta, gondolkodott, hogy kell-e válaszolni a magyar ellenzéki képviselők "országot támadó" véleményére, de azt gondolja, hogy az egy szánalmas dolog, ha egy ország itt folytat belpolitikát. Így csak az egyikük felvetésére reagált, mely szerint az Európai Unió ne pénzelje Magyarországot – úgy véli, ez súlyos mondat.

A miniszterelnök ezt követően rátért arra, hogy az EP liberálisai részéről "rituális elemként" megvolt a "dühkitörés". De ő örül, ha segíthetett nekik levezetni az afelett érzett frusztrációjukat, hogy a magyarországi liberálisoknak már nincsen politikai befolyása.

A vita során a kormányfőt "szíven ütötte", hogy az "afrikai megélhetési bevándorlókat" egy kategóriába helyezték az '56-os menekültekkel.

Amit viszont pozitívnak lát, az az, hogy egyáltalán elkezdődött a vita, mert amit eddig a bevándorlás kapcsán csináltak, az "kiábrándító". Orbán a bevándorlási kvótát "őrült, életveszélyes" javaslatnak tartja, ami "nem erkölcsi, hanem politikai hiba". Ha a kontinens számára hasznos álláspontot akarnak kialakítani, akkor még sokat kell vitázni – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint három dolog összekeveredik: a menekültek, a megélhetési bevándorlók és vendégmunkások kérdése. Ezeket nem lehet egyben kezelni, mert akkor nem tudunk jó döntést hozni – fejtette ki. Kijelentette: az emberi jogi, a gazdasági, a demográfiai és a kulturális dimenziókat egyenlő súllyal kell kezelni a témával kapcsolatban.

Újságírói kérdésre azt felelte, van néhány méltatlan hangütés, bántó mondat, de összességében Magyarországot erősítik ezek a viták. Ugyanis ez  "kiemelkedő, óriási lehetőség" egy ország számára, hogy "világosan, egyenesen elmondja, mi az álláspontja".

A felvetésre, hogy "tényleg azt kívánja-e, hogy az állam addig süllyedjen, hogy embereket öljön meg", Orbán azt felelte: a másik olvasat, hogy meg kell védeni az ártatlan, még élő embereket, de "azt nem tartja szerencsésnek, hogy az egyik álláspontot morálisan olyan mélyre minősítik, hogy utána nehéz beszélni a kérdésről".

Miután Orbán azt mondta ma, hogy "Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké", az egyik újságíró megkérdezte, hogy akkor ezzel összhangban az  állítható-e az is, hogy "Románia a románoké, Szlovákia a szlovákoké". A miniszterelnök erre azt mondta, hogy a neki tulajdonított mondat így el sem hangzott, így érdemi választ nem adott.

A bevándorlók kapcsán azt is hozzáfűzte: a megoldás nem az, hogy beengedjük és elosztjuk őket, hanem az, hogy be sem engedjük.

Adják vissza a jogot, hogy megvédhessük a határainkat

- fűzte hozzá Orbán.

A miniszterelnök a Pesti Srácok internetes újság kérdésére skandalumnak, botránynak nevezte a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz köthető Altus Zrt. európai bizottsági megbízását. Hozzátette: gondolkozott is azon, hogy kitérjen-e erre a kérdésre.

Orbán Viktor kifejtette: már elég régóta koptatja az Európai Unió "padjait", de ilyen pártfinanszírozási skandalumot és botrányt, mint amibe most keverte magát az Európai Unió, még nem látott.

"Nem kétséges, hogy miről beszélünk, arról beszélünk, hogy üzleti megbízatásnak álcázott formában európai uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat. Ezt még a vak is látja" – fogalmazott Orbán Viktor. Mint megjegyezte: az ügynek van egy magyar dimenziója, amelyet majd otthon rendeznek, de emellett viszont van egy európai dimenziója is.

"Az Európai Uniónak van éppen elég baja, a polgároknak van éppen elég komoly indoka, hogy kritizálják az Európai Uniót" – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: nem érti, hogy ezt a helyzetet miért kell megterhelni egy európai pártfinanszírozási pénzügyi botránnyal.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rugacs
@Anna Mária: Ajánlottam mást is. De miért foglalkozol olyasmivel ami untat? Kényszerít rá valaki, hosszúgatya?
verum
@rugacs: - Ha állandóan arra hivatkoznak, hogy az előző kormány adósságát nyögik, akkor ez hipózása annak, hogy a befolyt pénzeket herdálják, amivel csökkenteni lehetne az adósságot és fellendíteni a gazdaságot. A jelen helyzet van elkenve a múlt hibájával!
A szegénység témája meg úgy jön ide, hogy jelenleg akinek van munkája és tisztességgel dolgozik, az sem tud megélni. Mint pl. az egészségügyben. Ez pedig ismét a mindenkori hatalom hibája, mert a pénzek nem arra mennek, amire valóban kell. És ez a gond nem csökken, sokkal inkább nő.
rugacs
@verum: A tb járulékokat anno az egészségügyre akarták fordítani. Azt a lóvét, amit az előd kormányok oly szívesen elherdáltak saját jólétükre, mert arra már nyilván nem emlékszel, mikor vagy 10 éve bejelentették, hogy a tb intézet felélte (nyaralásra, jutalmazásra, stb.) a befolyt összegeket. Nagyjából azóta haldoklik az egészségügy. Aztán ott volt a Horváth Ágnes nevű egészségügyminiszter ötlete, mikor az apja öltöző szekrény garmadáját kellett felvásároltatni a kórházakkal, nehogy azok a nyakán maradjanak. Hát ez sem nagyon segített a kórházakon. Arra sem igazán emlékszem, melyik előző kormány vállalta át a kórházak tartozását azért, hogy a tartozásaikkal ne kerüljenek adósság csapdába?! Ezt a bizonyos átvállaláts még az önkormányzatokra is vállalták, akiket szintén az mszp adósított el.
Szerintem is kellemetlen mindig az ostoba elődökre hivatkozni, de ha egyszer az van, hogy a mostani kormány kénytelen az előzők mocskát takarítani...
De meggyőzhetsz, ha mondasz olyan előző kormányt, aki hasonlóan szar helyzetben vette át a hatalmat, hasonlóan óriási államtartási hiánnyal, amit 1-2 éven belül fényesen megoldott..??!
verum
@rugacs: - ha a jelen kormány takarította volna az elődök mocskát, akkor nem romlott volna helyzet, de legalábbis stagnálna. Mondj valamit, ami javult azóta?
Mert ha nem, akkor semmit nem takarítottak,hanem még jobban belerondítottak!
Ez az igazán kellemetlen, ezzel szembenézni!
Nem az elődöket siratom, hanem azt, hogy semmi nem lett jobb, csak rosszabb!
Az előzőek le lettek váltva, de a mostaniakat ugyanezért kell leváltani!
rugacs
@verum: Keress vissza az írásaim között: már többször elmagyaráztam a kérdésedre a választ. Ilyen válság utáni eladósodott helyzetben nincs olyan, hogy stagnál a helyzet. Mert ha egy kormánynak a normál helyzetben több ezer milliárd kölcsönre van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa az országot, akkor a válság idején és utána ennek a sokszorosára lenne szükség ahhoz, hogy a helyzet stagnáljon. Attól viszont sokkal rosszabb lenne, hiszen tovább sokszorozódna az adósság. Direkt nem azt mondtam, hogy nőne, hanem azt, hogy sokszorozódna. Nyilván nincsenek pénzügyi ismereteid, különben nem mondanál ilyen ostobaságot. De akkor olvass utána a kölcsönök működésének, vagy figyeld a devizahitelezés folyamatát, egykutya. Momentán az is óriási erőfeszítést jelent, hogy a meglévő hitelek kamatát fizetni tudja az ország. És akkor még nem beszéltünk a többiről. Szóval nem javult? A nehézségek ellenére lenulláztunk néhány kölcsönt. És még a gazdaság fejlesztésére is maradt valamennyi.
S mielőtt a munkanélküliségre terelnéd a szót, a termelési ágazatokban végrehajtott végtelen automatizálási folyamatok (ami állítólag a jövő) csak a munkanélküliség további növekedését fogja okozni.
Az hogy a helyzet nem sokat javult, mindenki látja, csak megoldást nem tud rá senki. Netán te kivétel vagy? Nosza, ide vele a megoldást!
verum
@rugacs: de akkor stadionokra, Várba költözésre, múzeumprojektre miért van pénz?
Honnan, miből lettek milliárdosok?
Az oligarchák földje miért nincs művelve?
Aki itthon munkanélküli, kint miért tud dolgozni és tízszer annyit keresni, mint itthon?
A devizahitelt ki vezette be először?
Nézd, egy fidesz-fan beveszi amit mondasz, de aki lát és hall és reálisan értékel, az meg ne haragudj, de kiröhög!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.