A Kalasnyikov mellett minden afrikai hadúr és közel-keleti fegyveres csoport kedvence a Toyota, egészen pontosan a japán autógyártó megállíthatatlan pick-upja, a Hilux – írja a 24.hu.

Az Iszlám Állam harcosai is azokon vonulnak csatába, viszont komoly fejtörést okoz, hogy vajon honnan szereztek be több száz vadonatúj darabot, amiket aztán büszkén mutogatnak a propagandavideóikban.

Az Egyesült Államok kormánya a Toyota segítségét kérte a annak kiderítésére, hogyan juthatott hozzá az Iszlám Állam több száz darab teljesen új Toyota Hiluxhoz, amiket a szervezet Szíriában, Irakban és Líbiában használ.

A japán autógyártó washingtoni szóvivője elmondta:

a cég munkatársai minden szükséges információt átadtak az amerikai pénzügyminisztérium terrorellenes osztályának a közel-keleti viszonteladó-hálózatukról, hogy a nyomozók ki tudják deríteni, hogyan kerülhettek az új modellek az iszlamista terrorszervezethez.

A Toyota szigorúan tiltja a márkakereskedéseknek, hogy olyan embereknek adjanak el autókat, akik terrorcselekményekre vagy fegyveres harcokra akarják felhasználni – mondta Ed Lewis az ABC-nek.

Azt viszont már lehetetlen ellenőrizni, hogy a már eladott járműveket ki kinek adja tovább. 

A washingtoni iraki nagykövet, Lukman Faily az ABC-nek elmondta: kormánya információi szerint nemcsak régi, használt Toyotákat használnak az iszlamisták, hanem az utóbbi években százával vásároltak vadonatúj darabokat is, és senkinek fogalma sincsen, hogy honnan tudták azokat beszerezni.

Afrikai hadurak, közel-keleti lázadók, gerillacsoportok, az afgán tálibok és még az amerikai hadsereg különleges alakulatai is mind ezt az elnyűhetetlen kisteherautót használják a legszívesebben. Hogy miért pont a Hiluxot, annak több magyarázata is van, de leginkább egy ok miatt lett pont a japán pick-up a nyerő. Az, hogy szinte teljesen lehetetlen elpusztítani.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
Egyszerű a képlet: jó az autó. Még ezen a terepen is megbízható. Afrikában is ezzel furikáznak. Akinek van pénze, megrendeli, és az autó kereskedés leszállítja.
Csak pénz kell hozzá. Az meg van bőven, amint látjuk.
Levendula
Honnan? Vannak olyanok, akik az ördögnek is eladnák, csak pénzt kapjanak érte...
Főlökött
Az autó-kereskedésben annyi van, hogy még jó pénzért el is adják bárkinek.
Lepényleső
A pénz az úr,meg az USA,aki az ütemet diktálja,mindenki más csak kullog utána. Miért?
36
Ha egy Land Cruiser 70-et venni akar valaki, Magyarországon, jó pénzért áthajózzák Dél-Amerikából(Columbia, Venezuela) de még Dél Afrikában is gyártják 30 éve változatlanul.

Hogy ki adja el? Keresgéljenek arra felé, ahonnan az IPhone-ok és minden más GPS és külömböző kütyük jöttek. Mert hát, ugye a háborús Szíriában az csak úgy terem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.