Folyamatos felülvizsgálat alatt van a nagy-britanniai terrorkészültségi szint – mondta szombaton a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese.

Mark Rowley a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a brit elhárító szolgálatok jelenlegi hivatalos útmutatása szerint is "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri. Rowley szerint ezt tükrözi, hogy Nagy-Britanniában a második legmagasabb terrorkészültségi szint van érvényben, amelynek meghatározása "súlyos fenyegetettség".

A Scotland Yard főparancsnok-helyettese elmondta azt is, hogy a rendőrség és az elhárító szolgálatok a nyáron nagyszabású gyakorlatot hajtottak végre, amely pontosan olyan terrortámadást modellezett, amilyen péntek éjjel Párizsban történt.

A művelet során automata fegyverekkel, több helyszínen párhuzamosan elkövetett terrortámadás-sorozat elhárítását gyakorolták – mondta Rowley.

Hozzátette: a brit hatóságok a következő napokban megerősítik a rendőri jelenlétet olyan, biztonsági szempontból kiemelt helyeken, mint a repülőterek és a kikötők, és ezt az utazóközönség is érzékelni fogja.

A második legnagyobb londoni repülőtéren, a brit fővárostól délre fekvő Gatwicken már szombaton is volt egy biztonsági riadó: a repülőtér két termináljának egyikét kiürítették, miután egy gazdátlan – a rendőrség által gyanúsnak minősített – csomagot találtak. A Gatwick szóvivője szerint elővigyázatossági intézkedésről van szó.

A hatóságok ugyanakkor nem erősítették meg azt a médiaértesülést, hogy a repülőtéren őrizetbe vettek egy embert, akinél lőfegyver volt.

Gatwickről az easyJet légitársaság közlekedtet Budapestre járatokat.

A London és Párizs közötti vasúti, légi és tengeri forgalom szombaton zavartalan volt, de a két főváros között közlekedő Eurostar szuperexpresszek üzemeltetője arra kérte az utasokat, hogy a szokásos 30 perc helyett legalább egy órával vonatuk indulása előtt menjenek ki a pályaudvarra, mert a fokozott biztonsági ellenőrzés több időt vesz igénybe.

A British Airways légitársaság szintén arra hívta fel az utazók figyelmét, hogy a brit repülőtereken a francia hatóságok kérésére az eddigieknél is szigorúbb a biztonsági ellenőrzés, és ez valószínűleg a Franciaországba induló járatok késéséhez vezet.

A légitársaság felajánlotta a szombati járatain Párizsba készülő utasainak, hogy ha mégsem akarnak elutazni, akkor térítésmentesen, a repülőjegy érvényességi idejének lejártáig más időpontra tehetik át foglalásukat, illetve más úticélt választhatnak a Párizs körüli 300 mérföldes – 480 kilométeres – körön belül.

A BBC szombati beszámolója szerint kérdésessé vált a londoni Wembley stadionban kedden esedékes angol-francia barátságos labdarúgó-mérkőzés megrendezése.

Az értesülés szerint az angol és a francia labdarúgó szövetség a hétvégén dönt arról, hogy a mérkőzést megtartják-e.

A BBC felidézi, hogy a párizsi merényletek egyikét a Stade de France stadion közelében követték el a francia-német mérkőzés idején; itt hárman vesztették életüket.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
Meg kellet volna szűrni a menekülteket, akár több határátkelőnél. Regisztrálás nélkül senkit sem lett volna szabad beengedni.
És akit be
engedtünk azokat kotta szerint szét osztani az EU -ban. Mert az még sem mehet, hogy a " TÖRPE " csak a tenyerét tartja. De ha tenni is kell a közösségért azt már nem..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...és még ámerikával bratyiznak aki támogatta és pártolja ezeket...vazze...
vonotok
Meg kellet volna szűrni a menekülteket, akár több határátkelőnél. Regisztrálás nélkül senkit sem lett volna szabad beengedni.
És akit be
engedtünk azokat kotta szerint szét osztani az EU -ban. Mert az még sem mehet, hogy a " TÖRPE " csak a tenyerét tartja. De ha tenni is kell a közösségért azt már nem..
Szókrakész
@vonotok: Mindet Görögben kellett volna egy szigeten tartani, míg a papirokat, adatokat, személyeket ellenőrzik, menekültstátuszt elbírálják.
Refugee Island létrehozása.
Aki az életét menti örülhetett volna egy békés, kellemes éghajlatú, tiszta tengerrel rendelkező szigeten időnek.
Ha pedig megkapja a menekültstátuszt, akkor:

Mindet Franciába és Németbe.
Az ő érdekük volt az egész.
De nem megyek bele.
KERKA
Bárkit meg tudnak ölni, megteszik, tekintet nélkül az áldozat kilétére. Potenciálisan bárki veszélyben van, mert nincsenek szabályok! Mindegyik ország, amely részt vesz az Iszlám Állam elleni hadműveletben, potenciálisan veszélyben van, terrorista támadásnak lehet kitéve. "A kalifátus üzenetét kell ehhez megértenünk, amit a külföldön élő szimpatizánsoknak küldött: tegyetek meg mindent, amit tudtok." ( HVG)
vonotok
@Szókrakész: Attól,hogy Te nem mész bele a világ még nem esik darabjaira.
Szókrakész
@vonotok: Nem.
Épp a mostani események bizonyítják igazadat.
karma1
@Szókrakész: Csak kivancsi vagyok: miert pont Nemetbe es Franciaba? Kifejtened? Mert elegge nincs benne logika...Ezenkivul meg letezik egy csomo mas fejlett unios orszag is... Egyebkent az 500-as kvotaba Ma.o. sem rokkant volna bele, es befogta volna ezzel az EU szajat is... De orban koti az ebet a karohoz: EGYET SE! Igy ezzel a lepesevel kiirta magat a kozos terhek vallalasabol, most mar meglatszik, hogy csak a penzert jar az Unioba, a kozosen , szerzodesben vallalt kotelezettsegekbol semmit se akar vallalni.
Főlökött
Kvótázgattok, szájkaratéztok feleslegesen.

Olvastátok már, hogy pl. Japán-ban miért nincsenek ilyen támadások, miért nincs ott bevándorló migráns ?
Azért, mert a törvényeik tíltják az iszlámot, még a vallás gyakorlását is! Aki így ténykedne, azt lecsukják. Írtó egyszerűen megoldották, így nincs is ilyen jellegű gondjuk.

Kvóták - nem tudom, feltűnt-e, 4.400 körüli menedékkérelem került beadásra országunkban, a migránsáradat kapcsán. 3 ezer valahányszáz eljárást azért kellett megszüntetni, mert már leléptek az EU.-ba, valahol, ismeretlen helyen flangálnak.
Végiggondoltátok, hogy kvóta szerinti szétosztás után, mennyi ideig is fog a befogadó országban maradni a szentem ? Addig, amíg az első közlekedési eszközt meg nem találja.

Ez a kvótázás egy látszattevékenység. Arra jó, hogy lássák, valamit teszünk azért a nemkevés pénzért, amit havonta kapunk-utalnak.
Közben pedig elvi megállapodás nagyüzemi gyártása kapcsán, hivatali ebédet-vacsit azért bedobunk az orcánkba és közben el vagyunk, mint nagyi befőttjei a spájz polcán.
Még annyit, hogy saját biztonságukról azért gondoskodtak. Tapasztalható volt, hogy a foci-mérkőzésről jól kimentették a miniszterelnököt, az ott lévő tömeg pedig, csináljon, amit akar. Látható is volt a fejetlenség, futkosás.
micfild
@vonotok: Az a baj,hogy ezt nem a menekültek csinálták. Bármennyire is ezzel mossa az agyakat a média.
Szókrakész
"Nagyon valószínű, hogy Angliát is terrortámadás éri"

Ha így bejelentik, akkor biztos a tervek már kész vannak, csak kivitelezőket castingol a brit kormány.
Szókrakész
De csak olvasom, hogy mindenhol készülnek valamire.

Hirtelen milyen "trendi" lett terrortámadozgatni?
Szókrakész
@Szókrakész: Már kezd olyan lenni mint a zene.
Jön egy irányzat és mindenki ugyanazt játssza, koppintja.
Nehogy itt is slágerlistás legyen a dolog.
Aztán még kérhetünk is kívánságműsor jelleggel rokonnak, ismerősnek, ...
Lepényleső
Pontosan olyan támadást modellezni mint amilyen bekövetkezik,abban az esetben lehet,ha
ismerik a jövőt,vagy ők szervezik-amin nem is lepődnék meg.
Eriksson
Lassacskán készülhet mindenki begyűjteni külföldön élő szeretteit, rokonait, mert itthon talán nagyobb biztonságban lesznek mint bárhol másutt Európában.
vonotok
@micfild: Pár napja javasolta egy kőmenteló, hogy újra kéne indítani a Szabad Európa rádiót. Megért már rég az idő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.