Tavaly nagyjából 5,5 milliárd eurót költöttek el szabálytalanul az uniós költségvetésből a tagországok – derült ki az Európai Számvevőszék friss jelentéséből.

A jelentésben hangsúlyozták azt is, hogy ezt az 5,5 milliárd eurót nem elpazarolták vagy elcsalták a tagországok, "a hibák egy része olyan kifizetésekhez kapcsolódik, amelyek esetében nem teljesültek teljes mértékben a támogathatósági feltételek, de ezek a támogatások akkor is kedvező hatást gyakorolhattak és hasznot hozhattak, ha felhasználásuk során nem tartották be maradéktalanul a vonatkozó követelményeket".

A csütörtökön közzétett helyzetértékelés szerint a 145,9 milliárd eurós tavalyi uniós büdzsé alapján a hibaarány 3,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 4,4 százalékról, de így is meghaladja az elfogadható 2,2 százalékos szintet.

A legtöbb hiba a "Gazdasági, társadalmi és területi kohézió", illetve a "Versenyképesség a növekedésért és foglalkoztatásért" területét jellemezte.

Kiemelték, a költségtérítés-alapú kifizetéseknél 5,2, a jogosultsági alapúaknál 1,9 százaléknyi kifizetés volt hibás.

A dokumentumban több példát hoztak támogatásra nem jogosult projektekre például Csehországban, Lengyelországban és Olaszországban.

A jelentést Klaus-Heiner Lehne, a számvevőszék elnöke mutatta be, aki szerint az európai intézmények bizonyos mértékig elveszítették az uniós polgárok bizalmát, a legnagyobb kihívás pedig ennek a visszanyerése lesz a következő időszakban.

"Az emberek nem fognak megbízni az uniós intézményekben, ha nem hiszik el, hogy gondosan kezeljük a pénzüket, és hogy erről megfelelően számolunk be" – közölte. Hozzátette, "az Európai Uniónak megbízhatóan kell vezetnie a könyvelését, meg kell bizonyosodnia arról, hogy pénzügyi szabályait helyesen alkalmazzák, optimálisan kell felhasználnia pénzeszközeit, és gondoskodnia kell az átláthatóságról és a bizonyosságról".

Sajtótájékoztatóján Klaus-Heiner Lehne úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy nincs hozzáadott értéke a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alapnak (EFSI), nem bizonyított ugyanis, hogy az állítólag általa megmozgatott magántőkét nem fektették volna be amúgy is.

A számvevőszéki jelentés szerint az európai beruházásösztönző intézkedéscsomag tavalyi létrehozása nyomán csökkent az infrastruktúra-fejlesztési és kutatási projektek támogatására szolgáló más uniós programok kerete.

A Juncker-terv lényege, hogy az uniós büdzséből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítse elő a multiplikátorhatást kihasználva, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon esetleg túl kockázatosnak ítélne, de ilyen ösztönzővel mégis hajlandó belevágni a megvalósításba.

Az EU éves költségvetése az uniós tagállamok bruttó hazai termékének (GDP) körülbelül 1 százalékát teszi ki, az összesített államháztartási kiadásaiknak pedig megközelítőleg a 2 százalékát.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Bringás
Hoppácska! A magyarokat nem említik! Buktatok a lopós dumával libsi taknyok! Visítsatok megint Brüsszelnek lopást, mert így árultok hazát! Férgek!
vadnarancs
@Bringás: mi van tesó, még nem vetted be az esti adagodat? Ha nem találod igaznak a vádakat akkor miért sivalkodsz?
Bringás
@vadnarancs: Nincsenek vádak, mert Magyarországon nincs korrupció, mióta nem a szocik kormányoznak!
silber13
@Bringás: Páratlanul nagy a hülyeséged és a hozzánemértésed, csak vinnyogsz itt nagy elkeseredetten, védve avédhetetlent! Nem fogsz ezért semmit kapni te szellemi csökevény! Még hogy nincs korrupció!:-))))))) Csak szét kell kicsit nézni, mentenhasra esik egy korrupt hordába az ember ! Mészárostól kezdve Rogánon át eljutunk hozzád is aki a becsületét adja el naponta valami kis baksiséért, mert ugye dolgozni az büdös
És ezért vagy megvetendő alak, mert legalábba becsületed maradt volna meg, de nem!! Neked az is eladó! Tudod, ez a valódi, kissebbségre jellemző életvitel, moralitás!
Bringás
@silber13: Ha lenne korrupció, az EU rámutatna. Mindenkit felsoroltak a környéken csak minket nem!
Ne zavartasd magad, hogy a tények nem igazolnak. Egy libsinek nem kell tény, csak összezavarja! :-)))))))))))))))))))))))))))))
silber13
@Bringás: Ne beszélj mellé!Nem volt véletlen az hogy azUSA 6 személyt kitiltott! Csak a hazug vezíred nem meri nyilvánosságra hozni a névsort Te is olyan korrupt vagy, mint azok! És még nem említettem a többit!
Bringás
@silber13: Az USA-ba a takony libsik támadtak Orbánra mert sikeres, népszerű és nem kell a Soros maszlag neki!
silber13
@Bringás: De bizony vinnyogva pitizett a suskáért a hazudozó vezírszerűséged Soros úrnál!:-))) Azt mondod, dikeres a csútielmebeteg? Nézz csak szét, mindenhonnan kiútálják, ( veled egyetemben ) Senki nem veszi komolyan és pontosan tudják, mekkora hazug, bomlasztó surmó!
Bringás
@silber13: Most libsiék nyüszítenek, mert nem kellenek senkinek!
Sziszifusz
@Bringás: 12:22
Tegnap a stadion avatáskor tartott beszéde alatt mutatkozott meg igazán vezéred népszerűsége.
Ott a sajátjai közt volt, mégis elnyomta a füttykoncert, a kihangosított beszédet.
Bringás
@Sziszifusz: MTK-s belvárosi, degenerált rombolók? Na az nem Orbán közege!
silber13
@Bringás: Fetrengtem a röhögéstől, amikor ezt olvastam!:-))))))
vadnarancs
@Bringás: Persze. Orsós se volt besúgó, csak a szél lebegtette a pofazacskóját. Te se vagy seggnyaló, csak felszopó...
Bringás
@vadnarancs: Te sem vagy felszopó, csak leszopó! :-)
Bocsi, de ez adta magát! :-)))))))))))))))))))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.