Mindannyiunkat arra neveltek, hogy az orrpiszkálás undorító, az onnan kitúrtakat megenni pedig egyenesen tabu. Most mégis felülírhatjuk ezt a berögződésünket, úgy tűnik, a fikaevés kifejezetten egészséges elfoglaltság.
Egy friss kutatás szerint egy, a takonyban található anyag védelmet nyújt egy fogszuvasodást okozó baktérium ellen. Az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban publikált kutatás szerint a takonyban található úgynevezett mucinok megakadályozzák, hogy a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium megtelepedjen a fogakon, és lyukassá tegye azokat.
A MIT amerikai egyetem kutatói épp ezért szintetikus változatban is piacra dobnák a mucint, amit aztán fogkrémekben és rágógumikban lehetne fogyasztani. Szerintünk mondjuk akkor már egyszerűbb kibányászni az orrunkból, ráadásul ingyenes és természetes is.
A takonynak ráadásul nem ez az egyetlen áldásos hatása: korábban már kiderült, hogy bizonyos fokú védelmet nyújt a légúti fertőzések, a gyomorfekély és még a HIV ellen is. Sokak szerint a mucinok jobb alternatívát jelentenek az antibiotikumoknál, mivel nem megölik a baktériumokat, hanem csak megakadályozzák, hogy kárt tegyenek a szervezetben.
7 hozzászólásarrow_drop_down_circle
alfahir.hu/sites/barikad.hu/files/magazin/vitezy2.JPG
Vissza a természethez?
Természetes anyagok legyenek a táplálékunk?!?!?!
Mert már a légszomjat nem oltja.
Új hozzászólás