Újabb két embert kapott el a brit rendőrség a manchesteri robbantás miatt, már 11-en vannak letartóztatásban. A hírszerzés több ezer dzsihádistát tart számon az országban sajtóértesülések szerint.

Kritikusról súlyosra csökkentették a terrorkészültségi szintet

Mérsékelte szombaton a terrorkészültséget a brit kormány kritikusról súlyos szintre (ez a második legmagasabb fokozat). A besorolás azt jelenti, hogy még mindig tartanak egy esetleges terrortámadástól, de nem olyantól, amelynek bekövetkezése küszöbön állna. 

A készültségi szint csökkentésével együtt jár, hogy a rendőrség munkáját segítő katonákat hétfő éjféli határidővel kivonják a brit utcákról a Reuters cikke szerint.

Gőzerővel folyik a nyomozás

A hétfő éjjeli, 22 halálos áldozatot – köztük gyerekek és fiatalkorúak életét – követelő manchesteri robbantással összefüggésben tovább folyik a nyomozás. A kórházakban még 63 sérültet ápolnak, közülük húszan kritikus állapotban vannak.

Szombaton két újabb embert tartóztatott le a rendőrség Manchestertől északra, a rendőrök az ajtót berobbantva jutottak be a házba. Szombaton napközben Manchester egyik városnegyedének egy részét (Moss Side) is kiürítették a nyomozás miatt (egy tűzszerész furgon is feltűnt a helyszínen), a lakosoknak ideiglenesen el kellett hagyniuk otthonaikat elővigyázatosságból.

Több ezer embert tarthatnak számon dzsihádistaként Nagy-Britanniában

Fotó: AFP/Oli Scarff

A két elfogottal együtt 11 főre nőtt a manchesteri robbantással kapcsolatban letartóztatottak száma. Két embert ugyanakkor a kihallgatásuk után hazaengedtek a BBC cikke szerint.

A brit rendőrség fegyveres osztagai (Armed Police) a hétvégén az országban több mint 1300 eseményt, köztük nagyszabású, több ezer érdeklődésére számot tartó rendezvényeket is biztosítanak.

The Times: 23 ezer dzsihádista él Nagy-Britanniában

A The Times című lap cikke szerint 23 ezer dzsihádistát azonosított a brit hírszerzés Nagy-Britanniában.

A létszámból 3000 embert fenyegetést jelentő személyként azonosított a rendőrség és a hírszerzés, utánuk mintegy 500 nyomozás és megfigyelés folyik most is. 

A fennmaradó 20 ezer embert kockázatosnak értékelik a hatóságok.

(Címlapi kép: AFP/Oli Scarff)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
@nyanya001: Lehet hogy feltették őket... - reggel óta egy repülő se szállt fel Londonból.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
...tudják, hogy gyilkosok és mégis bujtatják, segítik, fizetik...
1magyar
Bombát kötni rájuk és bedobni a társaik közé!Önkéntesen.
Pálinkás Pál
Halkan kérdezném meg...ha ismerik őket,nyilvántartják...mi a fészkes fenét keresnek még ott???Minimum kidobni öket...de szerintem senki nem hullajtana könnyeket ha tengerbe lőnék a dzsihádistákat!!!
1magyar
Afrikában nem háborúk kellenének hanem a női -férfi fogamzásgátlás kötelezővé tétele.
Rászoktatni őket bármely módon.
Peller Anikó
@1magyar: a háborút hamarabb megszokják.
1magyar
@Peller Anikó: Vagy megszöknek. Most az utóbbi folyik, csak sajnos ide.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.