Alig várjuk az első tavaszi napsütést, hogy végre kifeküdjünk süttetni magunkat, és azt is gyakran emlegetjük, most végre feltankolunk D-vitaminnal. Csakhogy ez alapvetően tévedés, állítják az amerikai kutatók.

Az tény, hogy a D-vitamin a nap segítségével képződik a májban, ám a napozás sokkal többet árt a bőrnek, mint amennyit a D-vitamin használ az egészségnek. Ráadásul be lehet vinni máshonnan is ezt a vitamint: a hal, tej, tojássárgája, narancslé népszerű D-vitamin források.

Megdőlt a mítosz: nem éri meg napozni a D-vitaminért

Az amerikai dermatológiai akadémia szerint az UV-sugárzás károsítja a bőrsejtekben a DNS-t, ami idővel bőrrák kialakulásához vezethet, ez a hatás pedig messze meghaladja a D-vitamin pozitív hatását. A kutatók szerint akkor is érdemes vastagon bekenni magunkat napkrémmel, ha így a bőrünkön keresztül kevesebb D-vitaminhoz jutunk.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Megy a fölösleges vonaglás. Nem kell az edzőterem és a szolárium. Jöjjenek falura és megoldjuk ingyen a gondot se perc alatt. Lehet kapálni, göllerezni a napon a gyümölcsös és veteményes kertben. Kaszálni is lehet a füvet, akár hetente. Negyed óra alatt ropogósra sül az ember és még tornázik is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.