Az olasz hatóságok elsőként üdvözölték vasárnap azt a vatikáni bejelentést, miszerint az egyház egy tervezeten dolgozik a korrupciót elkövetők, valamint a szervezett bűnözés tagjainak kiközösítésére.

„A korrupció kiirtandó daganat” – Sokszor hangoztatta Ferenc pápa megválasztása óta, hogy a bűnt ugyan meg lehet bocsátani, de a korrupciót nem. Peter Turkson bíborosnak június közepén megjelent, olaszul Corrosione (Korrózió) című könyvének előszavában a katolikus egyházfő „Istenkáromláshoz” hasonlította a szerinte a legsúlyosabb társadalmi csapásnak számító, a világot „elrohasztó” korrupciót, amellyel szemben hívőknek és nem hívőknek közösen kell harcolniuk.

Ferenc pápa szerint a bűnös él a bocsánatkérés lehetőségével, miközben a korrupt soha nem él ezzel, mivel „úgy érzi, nincsen rá szüksége”. A katolikus egyházfő számára nincsen különbség korrupció és maffia között, mivel mindkettő kizsákmányolja embertársait a közös jó keresése helyett.

Ferenc pápa kiközösítené a maffiózókat és a korruptakat az egyházból

(Fotó: Vincenzo PINTO/AFP)

A maffia kártékony tevékenységére pedig már Ferenc pápa elődjei is felhívták a figyelmet: korábban II. János Pál 1993-ban a szicíliai Agrigentóban szólította fel megtérésre a maffia tagjait, XVI. Benedek pedig 2010-ben szintén a szicíliai Palermóban a halál útjának nevezte a maffiát. Három éve Ferenc pápa az egyházi kiközösítéssel fenyegette meg a maffiózókat.

Az MTI tudósítása szerint a korrupció és maffiatevékenység miatti egyházi kiközösítés kérdésében a vatikáni hivatal nemzetközi egyeztetést indít és kánonjogi tervezeten dolgozik. Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának elnöke hangsúlyozta, a kiközösítésről (latinul excommunicatio) a mindenkori egyházfő rendelkezhet: ez a szentségektől való eltiltástól az egyházi közösségből való teljes kirekesztésig terjedhet.

A korruptak és maffiózók kiközösítéséről tervezett pápai rendelkezés Michele di Bari a calabriai Reggio Calabria maffiaellenes ügyésze szerint fordulatnak ígérkezik Dél-Olaszország lakossága és egyháza számára is. A szervezett bűnözés uralta kistelepüléseken élők, közöttük a plébánosok is félnek a „maffiózó szomszédtól”, akit senki nem mer kizárni a helyi közösségből, így a templomból sem, az egyházi kiközösítés viszont „minden alibitől megfosztaná a bűnözőket” – idézte Clalabria-t a magyar állami hírügynökség.

Pietro Grasso volt ügyész az olasz szenátus elnöke rendkívüli lépésnek nevezte a korruptak kiközösítését, amellyel „senki soha többé nem igazolhatná a korrupciót” – írja beszámolójában az MTI. Raffaele Cantone az olasz korrupció ellenes hatóság (Anac) elnöke szerint a kiközösítésnek nemcsak egyházi és jogi, hanem nemzetközi politikai üzenete is lenne.

(MTI)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Draga Ferenc Pa'pa, akkor nem is marad hived az olasz egyhazban...:o))))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
durbincs
@teuton: kharm1 spanoddal mikor megtöcsköltétek a birkanyájat,térdes gumicsizmában ,csavart spanglikkal arcotokba ,Birkafalván, a tulaj mit szólt??,
teuton
@durbincs: Olvasgatom a baromsagaid, megprobalom megerteni is, de az sajnos nem megy. Ami viszont feltünt: Naponta több, mint 20-30 idiota böffentesed van, 1000 feletti helyesirasi hibaval. Ebböl csak 2 következtetest lehet levonni: 1. Teljesitmenyben fizet valaki a baromsagaidert. 2. Valoban ilyen hülye vagy, csak mostmar megszüntettek a zart osztalyon valo tartasod. Ezt a sok elpazarolt idöt inkabb a magyar nyelv tanulmanyozasara kellene forditsad! Valamint neha a temahoz is szolni, nem csak masokat mocskolni! Ja, erre mar nem futja nalad...
durbincs
@teuton: őrölök hogy megint itthon_ Idegenek Távírásza_kharma spanja alig bírta maga helyett a billentyűk verését, ,amíg maga,gazdája úszómedencéjét, árvaszúnyogtalanította
./Ja és rendesebben birkázott mint maga./
Gazdája persze nem említette ,de sok a baj,mostanság magával, enyhén-szólva is műveletlen,és faragatlan, ami sokat árt az ügynek..
Hát hamarosan cserélik,egy okosabb,iskolázott, műveltre_
Első sor cseréje indul !! és maga megnyerte ,ön lehet az első !!..
Bye-bye Teuton
teuton
@durbincs: Messze a nivom alatt vagy es a stilusomtol is idegen, de leforditom szamodra erthetö birkanyelvre forditoprogrammal: Nem tudsz mar vegre eldugulni attol a sok szartol ami a pofadon kifolyik??? Bocs, a helyesirasi hibakat,amiket te vetesz, az en okos forditoprogrammom nem tudja produkalni...
durbincs
Kedves teuton

leírhatatlan az az öröm hogy újra láthatom,olvashatom ismeretlen hazája Birka nevű állatfajáról irt remek állattani ismereteket.
Sajnálattal látom még mindig a cica viszi az ékezeteket.a futrinka utcába,gondolom már nem ruháznak magába.
A szájacskája meg erősen hasonlatos ,a kanális kiömlőnyílására.
De bocsásson meg! mennem kell burkolni !!

Maradok csodálója
Durbincs
Borsodi
Tehát meg szűnik az egyház.Ez bevezethetnék az országházban is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél