Szerdán tetőzik és még további hat napig tart az egész Olaszországban tomboló hőség.

 A mi kánikulánk semmi ahhoz képest, ami Olaszországban tombol
Alaposan leapadt a Pó-folyó

Fotó: Marco BERTORELLO / AFP

Majdnem mindenhol negyven Celsius fok körüli hőmérsékletet mutatnak az olaszországi hőmérők. Az érzékelt hőmérséklet azonban ennél is magasabb: a délkelet-szardíniai Capo San Lorenzo meteorológiai állomásán kedden 50 fokot mértek.

Firenzében és Nápolyban negyvenkilencet, Ferrarában negyvennyolcat, az Adria-tengerparti üdülőhelyen Riminiben negyvenhetet érzékeltek. Még a tengerszint felett hétszáz méteres magasságban található L'Aquilában is 38 fok volt.

Az afrikai forróság szerdán tetőzik és a jövő hét elejéig eltart. Az olasz polgári védelem szerdára 16 városban rendelt el hőségriadót, csütörtökre pedig további tízben: Ancona, Bari, Bologna, Bolzano, Brescia, Cagliari, Campobasso, Catania, Civitavecchia, Firenze, Frosinone, Latina, Messina, Miláno, Nápoly, Palermo, Perugia, Pescara, Reggio Calabria, Rieti, Róma, Torinó, Trieszt, Velence, Verona és Viterbo városában, ahol a hatóságok arra szólították fel időseket, betegeket és gyerekeket, ne menjenek ki az utcára. A meteorológusok szerint ez lesz az év legmelegebb hete Olaszországban.

Az Olaszországban is rendkívülinek számító hőség az ötödik kánikulahullám a nyár eleje óta. A hónapok óta tartó csapadékhiány miatti szárazságban eddig 76 ezer hektár erdő és bozót égett le Itáliában, ami a korábbi évek átlaga kétszeresének felel meg.

Tizenegy északi olasz tó kritikus helyzetben van, a víz szintje erősen csökkent az átlagoshoz képest. Köztük van többek között az északi Comói-, a Garda- és a Maggiore-, valamint a közép-olaszországi Braccianó-tó.

A trópusi hőség megtöltötte az olaszországi tengerpartokat, de a turisták nem menekültek el a városokból sem: sokan a városi szökőkutakban keresnek felfrissülést, pedig ezt mindenhol borsos pénzbírsággal büntetik.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
"A trópusi hőség megtöltötte az olaszországi tengerpartokat"
Hú, de fasza is lehet az a tűző napon. Én inkább a milkatehenes hegyeket választanám ilyen időben, vagy Skandináviát, ha nem a magyar Délkelet-Alföldön kéne dekkolnom.
Cefi
@cs.n.: Én marha, holnap oda indulok nyaralni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.